Rik De Bruycker is a Belgian radio host and podcaster. He hosts his own podcast Kratkruipers where he talks to belgian vinym collectors. He also produced '40 Jaar AB' & '25 Jaar Fuse' for national radio VRT Studio Brussel. He is an independent podcast creator and voice-over.
Hier zitten we dan: thuis. Maar gelukkig wel naast de platenkast, heerlijk. Tijd om alles een keertje te hersorteren (op genre, kleur of leeftijd?) en herontdekken. Ikzelf zet thuis plots veel meer vinyl op de laatste dagen. Waarom zou ik de haast van Spotify moeten opzoeken, als ik de artiesten hier - na m'n handen grondig te wassen - zelf kan opleggen. Alsof ze na mijn wenken een nummertje in m'n living komen spelen. En zelfs twee keer als het moet. Het heeft zo zijn voordelen: vertragen en het liefst naar 33 toeren per minuut.  Maar het grote nadeel: helaas kan ik op die manier m'n kot niet uit. Waar ik normaal één keer per maand naar een te ontdekken platenkast trek; zit ik hier thuis enkel met de mijne ter beschikking. Maar gelukkig heeft de heer Bell daar een oplossing voor gevonden: we bellen gewoon met andere muziekfanaten over welke muziek zij de laatste dagen door hun living jagen.  Presentatrice Ayco Duyster, cartoonist Lectrr, muzikante Charlotte Adigéry en zanger en presentator Marcel Vanthilt duiken van op een veilige afstand in hun platenkast. Zij delen met jou de muziek die hen de laatste dagen staande houdt. Van het muzikale café van Andy Shauf, de zonen-irriterende techno van Charlotte De Witte, de gekke kosmische geluiden van Henge tot de prachtige stem van Nina Simone.  Luister, deel, volg Kratkruipers op Facebook of Instagram en... laat maar weten wat je er van vindt! www.kratkruipers.be
Discobaaaaaaar? A Moeder! Jawel, eindelijk deze twee in Kratkruipers. Ik moet toegeven: ze stonden al een hele tijd op m'n lijstje. Ik zag de twee een eerste keer ergens lang geleden in Antwerpen op een avond waarvan het einde nog steeds zoek is. Zelden zag ik twee kerels met zoveel goesting en plezier plaatje na plaatje op de draaitafels gooien. Intussen zijn ze uitgegroeid tot een Antwerps icoon en vullen ze op 6 maart de Lotto Arena onder het motto: "doe zot en pakt een groter kot". Een voorbode voor een stevig feest én voor de uitspraken die in deze aflevering zullen passeren. Discobaar A Moeder, dat zijn De Ras en De Schele of Papa Lakker, The Sundance Kid,... en nog een hele hoop andere bijnamen. Op hun identiteitskaart staat nochtans gewoon Wouter en Gunter. De twee zijn al jaren een begrip op heel wat Antwerpse soirées en overal waar ze komen zijn er twee constanten: feest en vinyl. Het is hun liefde voor het plaatje (groter dan dat gaatje) dat hen jaren geleden samenbracht. Naast de vele 'lattoflexbrekers', 'intermezzo's' en 'swaffelschijven' die de twee tijdens zo'n avond opgooien, hebben ze thuis een collectie staan die heel wat breder gaat. Want over muziek zijn ze het vaak meer dan eens: “muziek is iets wat ons nooit in de steek heeft gelaten” Rik ging langs bij De Ras en De Schele om het te hebben over hun gezamenlijke liefde voor vinyl, Biggie Smalls vs The Beastie Boys, kratkruipen in Londen en over dat je het leven vooral niet te serieus moet nemen. “Pak het leven niet te serieus, ge overleeft het toch niet. Wij zijn de discobaar van de verdraagzaamheid: er is zoveel goeie muziek, waarom zouden we in één hokje blijven hangen?” Luister hier, deel en laat weten wat je er van vindt! Meer info en afleveringen op www.kratkruipers.be
Stijn Meuris kreeg er zijn roeping, Arno vond er zijn living, Irene zei er heel mooi ‘nee’ tegen Frank Vander linden en Zwangere Guy promoveerde er van de afwasser tot headliner. Het belang van de Ancienne Belgique voor de belpop valt amper te overschatten.Diepe liefde. Dat voel je als je met Belgische muzikanten over de Ancienne Belgique praat. Of het nu Arno is, of Stijn Meuris, of Franky De Smet-Van Damme van Channel Zero. Over die diepe liefde hebben belpop-kenners Jan Delvaux en Jimmy Dewit van Belpop Bonanza een theatervoorstelling gemaakt. Want de Brusselse concertzaal is dit jaar 40 geworden. En dus goed voor een schat aan belpop-verhalen en anekdotes. ‘Die mannen, die hebben daar dus een volledig privé-concert gespeeld, met een lichtshow en alles erop en eraan, voor één fan. En die zat in het midden van de zaal, met naast hem een koelkast vol pintjes.’Correctie: In deze podcast wordt verteld dat Zwangere Guy de eerste song schreef waarin de AB vermeld werd. De song ‘Ellebogenwerk’ op het album ‘Brutaal’ uit 2019. Luisteraar Robbe merkte op dat er eerder al een song verscheen waarin de AB werd vernoemd, namelijk 'Zonder fans gin bands' van Het Hof Van Commerce, op hun plaat ' Ezoa en niet anders' uit 2005.ReageerVragen, opmerkingen of suggesties? Mail dsaudio@standaard.beCreditsGasten Jan Delvaux, Jimmy Dewit | Host Lise Bonduelle | Redactie Lise Bonduelle, Joris Van Damme | Audioproductie Joris Van Damme | Muziek Brecht Plasschaert | Eindredactie Wouter Van Driessche | Chef Audio Wouter Van Driessche | Extra geluidsfragmenten De quotes van Zwangere Guy komen komen uit ‘40 jaar AB’, een podcast van Studio Brussel door Rik De Bruycker. Je vindt deze podcast via https://stubru.be/40jaarab/luisternaar40jaarabeenpodcastoverbelgiesmeestlegendarischeconcertzaal Over deze podcastJournalistiek om naar te luisteren. Dat is dSAudio. Van maandag tot vrijdag praat een journalist van De Standaard u elke dag een twintigtal minuten bij over een actuele kwestie. Om te beluisteren wanneer lezen geen optie is.
Diggin' Dave past perfect in dé definitie van een kratkruiper. Daardoor kon Rik het niet laten hem te interviewen over zijn collectie. Podcastgezelschap Luyster presenteert een podcast van één van zijn vaste waarden: Kratkruipers.
View 113 more appearances
Share Profile
Get appearance alerts
Subscribe to receive notifications by email whenever this creator appears as a guest on an episode.

Subscribe to receive notifications by email whenever this creator appears as a guest on an episode.

Are you Rik? Verify and edit this page to your liking.

Followers

Recommend This Creator

Recommendation sent

Join Podchaser to...

  • Rate podcasts and episodes
  • Follow podcasts and creators
  • Create podcast and episode lists
  • & much more

Creator Details

Birthdate
Feb 19th, 1995
Location
Brussels, Région de Bruxelles-Capitale - Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Belgium
Episode Count
43
Podcast Count
6
Total Airtime
1 day, 18 hours