On Air with Niilo: in Swedish

A curated episode list by
Creation Date January 6th, 2020
Updated Date Updated May 7th, 2020
 Be the first to like this!
Have something to share?Create your own list of podcasts or episodes!

About This List

On Air with Niilo: Swedish language episodes
 1. Superintressant var det, att prata med forskarna Jorryt van Bommel och Yvonne Liljekvist som jobbar på Karlstads Universitet och tillsammans med Christina Olin-Scheller sedan ett år tillbaka tittar ordentligt noga på hur svenska lärare använder Facebook-grupper för att förkovra sig i yrket. Det finns många grupper för lärare, av lärare, på Facebook och under det första året har teamet på KAU studerat tio av dessa ingående.
 2. I det här avsnittet är tanken att Alastair Creelman (se http://acreelman.blogspot.se/p/about-...), jag och kanske ytterligare några intresserade skall gräva ordentligt i allt vad publicering på webben innebär - och då i synnerhet ta en ordentlig titt på bloggar. Sedan finns det förstås också en del annat kul i den här avdelningen som exempelvis poddar och YouTube!
 3. Två bloggproffs skall vi ha med denna gång, är det tänkt! Förutom Alastair Creelman skall också Karin Brånebäck haka på vilket är superkul. Fullt möjligt att vi också kommer att beröra trevligheter som exempelvis podcast och Live streaming!
 4. Denna intervju med Elina är det bästa jag gjort, helt enkelt för att jag fick på tråden en ung, entusiastisk kvinna - tillika en Tuna-elev år9 från 2009! - som har visat att det går att ta sig nästan till vart som helst med målmedvetenhet och hårt arbete. I dessa tider när #MeToo har krossar illusionen av jämställdhet i samhället är det underbart med kvinnor som kräver och vågar ta plats på samma villkor som alla andra.
 5. Molntjänsterna är igång på bred front inom utbildningsområdet, DI är glada och nöjda med huvudmännens avtal med IT-jättarna, allt är frid och fröjd med PUL också - och i maj 2018 skall PUL väck och in kommer GDPR med dunder och brak! Vad betyder egentligen alla konstiga bokstavskombinationer och hur skall det nu bli med tillvaron bland molnen? Jag fick hjälp av Bo Kristoffersson för att få ordning på begreppen!
 6. I dessa dagar när det mesta ibland tycks handla om snabba textmeddelanden och korta YouTube-klipp är det riktigt skönt att upptäcka en toppenfin blogg - som fokuserar på böcker! Jamen, du vet, den där gamla fina uppfinningen som kan ge många, många timmars oavbruten underhållning utan att den någonsin behöver laddas. Bokbloggen jag hittade heter Agnes bokblogg och den drivs sedan några år tillbaka av Agnes Lindholm som vid skrivande stund går andra året i gymnasiet i Eskilstuna.
 7. Återigen dags för en #DViSonAir intervju: Jonas Bäckelin är en gymnasielärare i Stockholm med många strängar på sin lyra - bl.a. certifieringar både från #Google och #Microsoft och sådant tycker jag alltid är extra intressant. Vi lär också komma in på #EdCamp och #DigitalaSkollyftet , känner jag på mig..
 8. Jack är inte precis lastgammal men har ändå redan hunnit med mycket - bland annat att kamma hem Stora Journalistpriset, anno 2014, och skriva (minst?) två böcker: 'Creepypasta: spökhistorier från internet' (2014) och 'Jag skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå: om myter på nätet, fejkade berättelser och vikten av källkritik' (2018). Om jag idag skulle vilja höra några visdomsord kring källkritik, sociala medier - och kanske också spökhistorier! - så skulle jag nog allra först försöka få tag på Jack. Det superroliga är att jag nu faktiskt har lyckats med just det!
 9. Då var det dags igen: efter att tidigare ha grottat in oss i bloggarnas mysterier så blev det denna gång betydligt bredare penseldrag kring publicering inom utbildningsområdet - och i samhället i stort.
 10. Kort varsel blev det men sådant brukar ibland funka bäst! Det blev diskussioner om internationellt skolsamarbete och pedda-IT; två sidor av samma mynt, som jag ser det. Såklart också om Tunaskolans EU-samarbete kring 'gamification'! Kul att också rektorn Agneta på Måttsundsskolan är på hugget, det blev intressant att höra lite allmänt hur hon tänker kring digitalt kunnande och internationalisering. Vågen för skolledare som vågar!
 11. Otto Stoltz går i 8b på Tunaskolan i Luleå, gillar idrott - och datorspel! Som många andra av hans kompisar håller också han på med Fortnite men Otto har satsat lite mer än de flesta och resultatet blev ett ordentligt tillskott i kassan lagom så här inför jul. Riktigt kul!
 12. Killarna Miqdad, Geremy och Edin i 8a på Tunaskolan gjorde ett coolt jobb med hjälp av Scratch-programmeringsmiljön; teknikläraren Johan gjorde nog helt rätt som lät gruppen visa vägen i arbetet!
 13. DViSonAir med Micke #8 (Swedish language) Show notes: http://bit.ly/DViSonAirMedMicke8PrylarRularBlog
 14. Det finns hur många förkortningar som helst inom IT-området och pedda-IT är definitivt inget undantag. Denna gång är tanken att klura ut vad MIE står för - när det handlar om pedagogisk IT och Microsoft! Återigen skall jag passa på och fråga ut Jonas Bäckelin som verkar ha hyfsat bra koll (minst).
 15. Jag behövde definitivt en uppdatering om EU-programmet Erasmus+ (och i synnerhet KA1) som alltmer börjar vara i fokus på min arbetsplats - och då är det ganska självklart att jag skall ha Annie från Malmö på tråden! Tack för att du påminde mig, Anders Wahlén :) Tack Annie att du ställde upp med kort varsel!
 16. Äntligen lyckades jag få en intervju med Tunaskolans vaktmästare Conny - numera också världskänd i hela Luleå som mottagare av 2019 års Medarbetarestipendium (puh, ordmonster!). Snacka om välförtjänt! Ljudet kanske inte är i proffsklass helt och fullt men så kan det bli när man bara har en mobil(video) för att börja med..

Join Podchaser to...

 • Rate podcasts and episodes
 • Follow podcasts and creators
 • Create podcast and episode lists
 • & much more