Podchaser Logo
Home
#NederTürk: 2. TurQ

#NederTürk: 2. TurQ

Released Sunday, 22nd November 2020
Good episode? Give it some love!
#NederTürk: 2. TurQ

#NederTürk: 2. TurQ

#NederTürk: 2. TurQ

#NederTürk: 2. TurQ

Sunday, 22nd November 2020
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

Welkom bij NederTürk. Dé audioserie over NederTurkse identiteit onder millennials en Gen-Zzzz.

De queer representatie in Turkije is er een met vele gezichten: Turkije telt een rij artiesten, iets waar Nederland nog wat van kan leren, die al jarenlang voor representatie zorgen. Bulent Ersoy was vooral actief in de jaren 80 en 90 en Zeki Müren in de jaren 60. Twee zeer geliefde queer artiesten. Iedereen houdt van hun muziek. Maar bekommeren ze zich ook om hun mensenrechten? Want geheel glamoureus was hun leven niet. En waarom is dat zestig jaar later nog niet anders voor de meeste queer personen in Turkije? In 2016 ontstond er een sterk geluid tegen het geweld waar transgenders dagelijks mee moeten dealen: ontzegging van werk en woning, bedreiging, stalking, (huiselijk) geweld en moord.

Toen Hande Peker, een Turkse trans vrouw in 2016 vermoord werd bundelden activisten hun krachten. Ze sloten zich aan bij de Gezi Park protesten en de queer community kreeg eindelijk de erkenning die ze verdiende. Maar lang duurde het niet, de politie schoot met waterkanonnen op de stoet protesteerders in en de nieuwe wet en regelgeving brengt de rechten van queer personen nog meer in gevaar. Hoe waait het geluid uit Turkije over naar de Turkse community in Nederland? In november 2020 wordt hier de Turks Nederlandse Ozge Bilir vermoord. Trans personen van kleur moeten nog altijd vrezen voor hun leven. Wat kunnen wij er binnen onze community tegen doen?

Suheyla gaat erover in gesprek met Berksun Cicek, zij richtte het queer collectief Klauw op. Shownotes: onderzoek The dynamics of the queer movement in Turkey before after and during the conservative AKP government: https://www.swp-berlin.org/fileadmin/contents/products/arbeitspapiere/WP_RG_Europe_2016_01.pdf. Lambada Istanbul.

Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Show More
Rate

Join Podchaser to...

  • Rate podcasts and episodes
  • Follow podcasts and creators
  • Create podcast and episode lists
  • & much more

Episode Tags

Do you host or manage this podcast?
Claim and edit this page to your liking.
,

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features