Institutet

A Society and Culture podcast
 2 people rated this podcast

Best Episodes of Institutet

Mark All
Search Episodes...
Så kom det äntligen, programmet om företeelsen som egentligen genomsyrar Institutet från vägg till tak. Du får veta hur man kan bli helt slut i huvet av en tavla, varför du egentligen blir lurad av déjà vu och hur nånting kan ha sju kön. Dessutom, kanske det mindfuckigaste inslaget hittills: hur du överlever fast du skjuter dig själv i huvudet. Varje gång! Och så toppar vi med lite zombier. Bon appetit. Programledare: Karin Gyllenklev och Jesper Rönndahl. Ljuddesign: Nils Svennem.
Vårt åttonde program tillägnar vi attraktionen i alla dess former. Bland annat attraktionen mellan människa och lite för avlägsen släkting, mellan icke-rökare och rökare, mellan Vintergatan och Andromeda, samt mellan mygg och Karin. Dessutom får du reda på hur många män egentligen ligger med. Bara sådär. Programledare: Karin Gyllenklev och Jesper Rönndahl. Ljuddesign: Nils Svennem.
Äntligen kommer du få den vetenskapliga förklaringen till spöken, varför vissa hör med foten och hur du kan få tillbaks minnet med hjälp av musik. Och hur vet man att möss har tinnitus, men framförallt, hur vet man att man botat dem? Ljud och ljuv musik är temat! Programledare: Karin Gyllenklev och Jesper Rönndahl. Ljuddesign: Nils Svennem.
Japp, det är en del smärta i det här avsnittet, orsakat av lasrar, mikrovågor, magneter och okänd - men också festliga lösningar! Och apropå lösningar: ett kemivitsrace! Programledare: Karin Gyllenklev och Jesper Rönndahl. Ljuddesign: Nils Svennem Lundberg.
Japp, det är snusk! Fast inte bara på det där tarvliga, skabrösa sättet, utan också snusk i bemärkelsen smutsigt och lite äckligt. Till exempel hur spetälskan fortfarande lever och frodas, och varför Kung Sol nös ut mat genom näsan. Men lugn, bara lugn, det kommer såklart också att handla om hur man har sex ifall man är förlamad, hur kaniner berättar för dig ifall du är gravid och dessutom en Topp 3-lista över bästa djurpenisar. NSFW. Programledare: Karin Gyllenklev och Jesper Rönndahl. Ljuddesign: Nils Svennem.
I lördagens Institutet; är bläckfiskar utomjordingar? Hur skulle utomjordings-dna kunna se ut? Och vad har Slash att säga i sista delen av dinosaurieserien Slashosaurs.
Blixtar tänkte du först, och det är rätt. Men tänkte du öl? Att danskar kanske lägger extra näringsämnen i sin? Eller på ägg? Vad den där äckliga snodden egentligen är? Eller rymdraketer? Och vad som händer när de sprängs? Nä, det gjorde du nog inte. Dessutom: dinosaurier i dixielandorkestrar! Programledare: Karin Gyllenklev och Jesper Rönndahl. Ljuddesign: Nils Svennem Lundberg
Du ska inte lita på någon. Inte på vittnen, inte på svampar, inte på din syster - om hon nu verkligen ÄR din syster! Lita inte heller på dom som säger att du måste öva dig för att bli bra på gitarr, lita inte på dina ögon och framförallt: lita inte på nånting som din hjärna säger. Repris från 20110613. Programledare: Karin Gyllenklev och Jesper Rönndahl. Ljuddesign: Nils Svennem.
Titeln är kryptisk för att hela programmet är det! Hör t.ex. om mysteriet med den gröna tröjan som egentligen är blå! Förbluffas över oljudet som hjälper Jesper att koncentrera sig! Få upplösningen på gåtan om valen med penisen i munnen! Gapa åt faktumet att datorer ska använda skrock för att handla aktier! Dessutom: Räliga robotravinen! Programledare: Karin Gyllenklev och Jesper Rönndahl. Ljuddesign: Nils Svennem Lundberg.
Olösliga chiffer, total brist på lokalsinne, vetenskapsbluffar, hur kaffe egentligen funkar, vaginor i tak och jeeprumpa - vad har de gemensamt? Att de på något sätt har jubileum i år! Det firar vi med ett helt program tillägnat olika jubilarer. Och till dig såklart. Grattis! Programledare: Karin Gyllenklev och Jesper Rönndahl. Ljuddesign: Nils Svennem.
Det spiller över lite tyngdkraft från förra programmet, annars är det förvånande rumsrent. Ifall rummet du befinner dig i är ett helkaklat badrum. För det är urinoarer, det är grodsex, det är svärordsbiologi och väderkrig. Programledare: Karin Gyllenklev och Jesper Rönndahl. Ljuddesign: Nils Svennem Lundberg.
Lördagens Institutet handlar om kräftdjur som liftar på maneter, mänsklig rörpost, om rödhåriga är bättre på att hantera smärta och så fortsätter jakten på bästa vetenskapsljudet.
Lördagens Institutet berättar om nya satelliten MATS som ska spana på nattlysande moln och studera vågor i atmosfären. Dessutom handlar det om lögnaren, en av filosofins mest kända paradoxer.
Institutets lördagsavsnitt handlar om märkliga ljusfenomen på himlen i Norge och om forskarna som tagit sig till de blåsiga fjällen för att försöka ta reda på vad de är. Dessutom handlar det om vår transigaste dinosaurie.
Lördagens Institutet handlar om den antika analoga datorn antikytheramekanismen som hittades i början av 1900-talet, då i form av en rostklump i ett gammalt skeppsvrak. Det handlar om skrattet, vår hårt arbetande socialarbetare och dessutom blir det lite fittig-reaktion.
Institutet handlar om sociala krigare och barnvakter i spindelvärlden. Det handlar om världens största magnet och universums olika åldrar, från halvkul spädbarn med babyhy till pensionär med hårvårtor.
I lördagens avsnitt berättar Julia om sin insomni och hur det är att bara sova några timmar i veckan, det handlar om jakten på den perfekta slumpen och så presenteras veckans vetenskapsljud.
Förlåt förlåt för att det inte kommer ett nytt Institutet den härveckan. Istället sänds det en repris i FM-radion, och har du inte laddat ner den tidigare (Ljud och ljuv musik) så gör det nu! Lyssna på den här filen så förklarar vi varför.
Börja bygga upp förväntningar meddetsamma, för du kommer äntligen få svaren på de eviga frågorna Hur bygger du upp din hjärna igen när halva försvunnit? Varför slutar vissas skelett aldrig att byggas på? Vad är universum egentligen uppbyggt av? Varför tror några knäppgökar att de är byggda av glas? samt förstås, Varför bygger en bäver bo fast den inte har nåt att bygga med? i veckans utgåva av Institutet med Karin och Jesper! Programledare: Karin Gyllenklev och Jesper Rönndahl. Ljuddesign: Nils Svennem.
Den här veckan berättar vi att luktblindhet kan underlätta i bostadsrättsföreningen, att getingar kan rädda dig från terroristattacker och att du ska undvika att spreja dig i huvudet med slidjos från apor. Det sistnämnda kanske du visste redan, men du vet inte VAR och HUR du ska undvika det. Institutet med Karin och Jesper och med temat Doft & Stank, ger dig hela historien. Programledare: Karin Gyllenklev och Jesper Rönndahl. Ljuddesign: Nils Svennem.
Varför kommer personliga assistenter lättare i MC-slagsmål? Vad har Brangelina med teleportering att göra? Och hur stora bröst hade Karin egentligen när hon var 12 år? Svaren får du när Institutet tar sig an kommunikation. Och om du inte nöjer dig med det får du dessutom reda på hur du bygger din egen rymdhiss. Programledare: Karin Gyllenklev och Jesper Rönndahl. Ljuddesign: Nils Svennem.
Varför kommer personliga assistenter lättare i MC-slagsmål? Vad har Brangelina med teleportering att göra? Och hur stora bröst hade Karin egentligen när hon var 12 år? Svaren får du när Institutet tar sig an kommunikation. Och om du inte nöjer dig med det får du dessutom reda på hur du bygger din egen rymdhiss. Programledare: Karin Gyllenklev och Jesper Rönndahl. Ljuddesign: Nils Svennem.
Äntligen kommer du få den vetenskapliga förklaringen till spöken, varför vissa hör med foten och hur du kan få tillbaks minnet med hjälp av musik. Och hur vet man att möss har tinnitus, men framförallt, hur vet man att man botat dem? Ljud och ljuv musik är temat! Programledare: Karin Gyllenklev och Jesper Rönndahl. Ljuddesign: Nils Svennem.
I lördagens program berättar Eric om när han fick en hjärntumör och barncancerläkaren Stefan Holm förklarar germinom. En tumör man få i hjärnan som består av könsceller som hamnat fel. Dessutom handlar det om nobelpristagaren som gjorde en sjukt bra upptäckt i samband med en supernova men som sen var svinklantig.
Lördagens avsnitt av Institutet handlar om ett ingrepp mot handsvett och rodnad som först hyllades men sedan kritiserades hårt på grund av biverkningarna. Dessutom handlar det om djur som krymper och växer på öar och om fantompenisar.
Rate Podcast
Get episode alerts
Subscribe to receive notifications by email whenever this podcast releases new episodes.

Subscribe to receive notifications by email whenever this podcast releases new episodes.

Recommend This Podcast

Recommendation sent

Followers

1

Join Podchaser to...

  • Rate podcasts and episodes
  • Follow podcasts and creators
  • Create podcast and episode lists
  • & much more

Podcast Details

Started
Jun 13th, 2011
Latest Episode
Dec 15th, 2015
Release Period
Weekly
No. of Episodes
104
Avg. Episode Length
About 1 hour
Explicit
No

Podcast Tags

Do you host or manage this podcast?
Claim and edit this page to your liking.
Are we missing an episode or update?
Use this to check the RSS feed immediately.