Podchaser Logo
Episode from the podcastPortretmakers Podcast

Rients Ritskes #37: De Zen-meditatie leraar met de leerling aan tafel

Released Monday, 24th February 2020
Good episode? Give it some love!
Als zen-meditatie leraar in opleiding heeft Dennie hoog ingezet. Hij is afgereisd naar het Gelderse Malden op bezoek bij zenmeester Rients Ritskes, oprichter van zen.nl.

DE MEESTER MET DE LEERLING AAN TAFEL
Rients’ lerende houding en onuitputtelijke interesse in de ander, maakt dat niet alleen híj de gene is aan wie vragen wordt gesteld… Dennie wordt door Rients onderworpen aan een flink aantal interessante vragen, waarbij hij bloot geeft in hoeverre zen hem geholpen heeft in relatie tot zijn ervaringen als militair.

NUCHTERE FRIES IN EEN ‘ZEN’ JASJE
Opzoek naar een manier om zich beter te kunnen concentreren kwam Rients, geboren in een nuchter christelijk Fries gezin, tegen het eind van zijn tienerjaren voor het eerst in aanraking met meditatie. Het enige boekje dat toen der tijd bij de bibliotheek in zijn woonplaats over dit onderwerp te vinden was heeft hij van voor tot achter uitvoerig bestudeerd. Rients vertelt in de podcast wat zijn familie hiervan vond, hoe hij met toewijding zijn pad gevolgd heeft en wat hem zo gegrepen heeft.

GEJAAGD EN GEHAAST DOOR HET LEVEN?
Ook bespreken Dennie en Rients de effecten van zen meditatie. Onze steeds drukker wordende maatschappij maakt dat er steeds meer mensen opzoek zijn naar een manier om rust (terug) te vinden en beter met de dagelijkse perikelen om te gaan. Zaken als slapeloosheid en depressie komen steeds vaker voor en mediteren kan helpen om hier minder last van te hebben. Door meditatie voel je je simpelweg minder opgejaagd en gehaast.

Tijdens dit kalme en gelijkwaardige gesprek legt Rients op eenvoudige en herkenbare manier uit wat meditatie eigenlijk is, wat het oplevert en wat het zowel makkelijk en moeilijk maakt. Of je nu al jaren mediteert of dat je er nog geen enkel idee bij hebt, deze podcast is een lust voor ieder oor!

QUOTES:
Slapen is een van mijn favoriete ZEN-oefeningen!
Mediteren is voor de geest wat de toonladder oefening is voor de pianist.
Mediteren is tot 10 leren tellen, je leert het alleen nooit.
Zen meditatie met militaire discipline

Websites:
Zen.nl
Rate Episode
Do you host or manage this podcast?
Claim and edit this page to your liking.