Rekommandert

A Science and Medicine podcast
 1 person rated this podcast

Episodes of Rekommandert

Mark All
Search Episodes...
Temaet er «hodepine» og kveldens gjest er lege og forsker Tore Wergeland Meisingset ved NTNU og St. Olavs hospital. Hva ER egentlig hodepine? Hvordan skiller man migrene og klasehodepine fra hjernesvulst og andre alvorlige underliggende tilstander? Er Paracet og Ibux god hodepinemedisin? Og, ikke minst, finnes det noe håp for alle der ute med kroniske plager? Kveldens palett spenner vidt fra noen av de verste smertetilstandene vi kjenner til hverdagens plager og tømmermenn dagen derpå. Det blir historier fra felten, tilbakeblikk på fordums forsøk på kurer, og en god kikk på det mest spektakulære universet har kokt i hop…vår egen hjerne.  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
Vi skal tilbake til en tid da ordet «løpebrødre» ikke var synonymt med familien Ingebrigtsen, men med brødrene Kvalheim. Med hele 26 NM-gull mellom seg var brødrene Arne og Knut Kvalheim bortimot ustoppelige på 1970-tallet i Norge. Knuts rekord på en engelsk mile fra 1974 var såpass sterk at den sto i hele 40 år til den ble slått av nettopp en Ingebrigtsen i 2014. Brødrene var i flere sesonger også blant verdens beste på distanser fra 1500 meter til 10 000 meter. Begge studerte i Eugene i Oregon og trente med verdenseliten, blant andre legenden Steve Prefontaine. Det er selvsagt Thor Gotaas som har fordypet seg i duoen og som tar turen til Rekommandert for å redegjøre om temaet. Det blir som alltid med Thor på besøk et lite stykke Oslo- og Norgeshistorie, i tillegg til at vi prøver å finne ut av hva det er med søskenrivalisering som virker å være som skapt for friidrett.  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
Høsten på Rekommandert sparkes, på høyt vis, i gang mandag 31.august. Temaet er norske kjemper. Og med det så mener vi denne gangen kjemper i fysisk forstand. Nordmenn som har vært såpass lange at de har gjort antall centimeter over bakken til et levebrød. Bent Julenissen Lønrusten (ja, han heter faktisk det) har gravd seg ned i temaet gjennom en årrekke og funnet et overraskende friskt antall av nordmenn som har påberopt seg de utroligste høyder for å få til smør på brødet. Det blir historier om alt fra løgner, pussige obduksjoner og utferdstrang til freaskshows og samlemani.  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
Med tanke på den noe bulkete tida vi lever i, der det kan virke som om alle velger å legge håpet for fremtida i kurven merket «teknologi», må vi sette av en kveld til endelig å få snakket litt stort rundt temaet. Filosof Einar Duenger Bøhn returnerer til oss for å filosofere rundt temaer som hva teknologi egentlig er, kunstig intelligens, transhumanisme, transnaturisme, bioteknologi, teknologiens etikk, og helt ned på noe så konkret som skjermbruk og hva det har gjort med oss. Einar er for tiden i gang med et forskningsprosjekt på kunstig moral, hvor de forsøker å lage kunstig intelligens som også er moralsk (ikke bare intelligent), så dette må vi også ta oss godt med tid til å gre i. Støtt gjerne podcasten med en slant om dere føler dere har noe å avse. Nummeret på Vipps er 599032, eller bare søk opp "Rekommandert".  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
Den avskyelige snømannen, gigantiske sjøormer, Bigfoot, Chupacabra og mye, mye mer når zoolog Torfinn Ørmen tar turen!  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
Professor i historie, Ole Georg Moseng, drar oss gjennom både pest og kolera.  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
Den første Rekommandertpodcasten som ikke foregår live foran et publikum, vil i anledning smittevernsreglene foregå på Facebook istedet. Sivilingeniør Torgeir Bryge Ødegården er gjest denne gangen, når temaet er "Vann og avløp". Vi setter oss på hver vår side av det gedigne studioet klokka 20.00 presis. Vel møtt! Skulle noen ønske å betale "billett" er det selvsagt svært hyggelig, så vi har åpnet for det via Vipps. Nummeret er 599032, eller bare søk opp "Rekommandert" på Vipps-appen.  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
Går man inn på den statlige nettsiden regjeringen.no kan man lese følgende:«Regjeringen vil utarbeide en strategi for kunstig intelligens. Strategien skal være ferdig i løpet av 2019».Dette har jo enda ikke skjedd, så hva er vel da mere naturlig enn at vi heller får ta den innledende praten her hos oss på Postkontoret? Partikkelfysiker og AI-ekspert Inga Strümke kommer derfor på besøk for å gi oss en generell innføring i hva kunstig intelligens egentlig er for noe, hva vi bruker det til nå og hvor vi kan anta at veien leder oss videre. Vi skal selvsagt fabulere oss langt inn i fremtiden også, til en hypotetisk fremtid der maskiner for lengst har utrangert oss mennesker på alle tenkelig plan.  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
Vi reiser «der ingen skulle tru at nokon ville reise». Om det er fordi det er krig som herjer landet, fordi visumreglene er uforståelige eller om det bare er fordi du aldri har hørt om det at du aldri har tatt turen, så har uansett globetrottende forfatter Gunnar Garfors nå gjort det mulig for oss å vurdere det som reisemål. Han har tatt turen for oss, to ganger. Hvorfor og hvordan han gjorde det skal vi selvsagt innom, men det blir samtidig en gyllen anledning til å få greie på toalettfasilitetene i Jemen, badetemperaturene på Kiribati eller hva man for all del burde pakke med seg før man legger i vei på retning mot Tuvalu. På sistnevnte er forøvrig høyeste punkt 2,4 meter over havet, så med mindre man er klimafornekter er denne øynasjonen i Stillehavet en av de det virkelig haster med å få oppleve. Blir nok mye om infrastruktur, kommunikasjonsutfordringer og diarè også, så bare å sæla på.  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
Årstiden tro skal det handle om kulde og snø. Arkeolog, forfatter og fagkonsulent ved Roald Amundsens hjem Anders Bache er månedens gjest, og skal lose oss gjennom alt som har med polarferder å gjøre. Utgangspunktet for hele denne kvelden er egentlig en samtale jeg hadde med Anders for en tid tilbake der han kunne fortelle meg at Roald Amundsen på et tidspunkt ønsket å bruke isbjørner for å nå polpunktet. Isbjørner! Svære, livsfarlige rovdyr. Amundsen syntes til og med at det muligens kunne være en god ide å sove sammen med bjørnene inni teltet på natten for å holde litt på varmen. Som dere aner er det en uendelighet av overmot, idioti og vilje knyttet til polarhistorien og det er derfor på høy tid å få gredd litt ordentlig i dette feltet.  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
Temaet for episoden er todelt. Det skal dreie seg om norske utedoer og deres historikk, før vi sømløst glir over i fortellingen om Bjørn Bang Andersen og Harald Lorentzen; to knallharde kulestøtere fra Finnmark. Gjest er nok en gang Thor Gotaas som i år har skrevet bøker om begge temaene.  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
Dagen før Lucia trår vi til litt ekstra og går løs på det største av det største, nemlig meningen med LIVET. Filosof Einar Duenger Bøhn har skrevet bok om temaet og tar turen til Postkontoret for å guide oss gjennom bevisføringen. Det gøye her er at han ikke bare skal drodle løst rundt temaet, men faktisk skal diske opp med et svar til oss. Dere hørte riktig, Einar mener han har et helt konkret og håndfast svar på hva meningen med livet faktisk er. Etter denne kvelden vil forhåpentligvis nachspiel aldri igjen være det samme.  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
Vår julebonanza på Postkontoret fortsetter! Temaet er mennesket og vårt forhold til rus. Gjest er sosiolog og rusforsker Øystein Skjælaaen, en såpass hands-on type at arbeidsmetoden hans for doktoravhandlingen «Fuktig frokost. Identitet og felleskap på puben om morgenen» innebar 130 formiddager med morrapils på Oslos brunere puber. I boka «Meningen med rus» favner han enda bredere og ser på hvilken mening rusen har for oss alle.  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
Rekommanderts aller første julebonanza på Postkontoret starter med et smell, når temaet for kvelden er «Byoriginaler». Hvem var (og er) de, disse anonyme kjendisene som til alle tider har preget bybildene rundt om i landet. Navn som Appelsin-Herman, Luse-Frantz, Homansbyens Dronning og Køla-Pålsen skal gås nøye etter i sømmene. Gjest er forfatter og journalist Even Saugstad som har skrevet boka som jeg oppriktig mener burde ligge under alles juletre dette året.  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
Det skal det blant annet handle om øl og Kristianias bryggerier hos oss på Postkontoret. Gjest er Tore Hage, mikrobiolog, ølentusiast og utviklingssjef for Ringnes Bryggeri. Avholdsfolket er selvsagt også velkomne for som dere skjønner av tittelen vil denne kvelden romme langt mer enn bare prat om brun, alkoholholdig væske. Tore har beina og skjegget i mange leire, så ei lita svingom innom Herr Sopp og bråkete blåseinstrumenter blir derfor uunngåelig. Bare å vaske øra folkens, for denne kvelden er det noen meget taletrengte herrer som setter seg på scena klokka 20. Spørsmål om øl, bryggerier og amerikanske saksofoner fra før 1940 mottas selvsagt med takk. Kan ikke love at vi rekker å få besvart dem når vi møtes, men gudene skal vite at vi vil prøve.  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
Vi tar turen UNDER byen vår når temaet er «gjemte og glemte steder». Gjest er dykker og forfatter Ronny Arnesen som sjøl har stilt seg spørsmålet «Hva skjuler seg under beina våre der vi løper etter bussen, går på kino eller sykler forbi på vei til jobben». Bevæpnet med dykkerutstyr og nysgjerrighet har han i samarbeid med fotografene Johnny Haglund og Annika Persson dokumentert steder de aller fleste av oss ikke engang visste fantes. Alt fra gamle bunkerser til vannfylte gruver og kloakker.  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
Kristopher diskuterer hjernens pålitelighet med en av Norges fremste biologer Marianne Fyhn og ekspert på falske minner og vitnepsykologi Tim Brennen. Live fra Hjernenatt  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
Zoolog og edderkoppekspert Petter Jordan gjentar suksessen fra fjorårets helaften om edderkopper vi hadde i Bergen! Dette er kanskje det villeste, mest utspekulerte og varierte vesenet vi har på planeten, så bare å stålsette seg for det underligste av det underligste. I Bergen hadde Petter med seg en sprell levende tarantella på scena. Bare nevner det...  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
Nå smeller vi til med det mest ønskede temaet fra publikum så langt, nemlig dinosaurer! Det er ingen ringere enn paleontolog Jørn Hurum som tar turen - mannen som satte verden på hodet da han presenterte fossilet «Ida» i 2009. Gudene må vite hvordan vi skal klare å begrense denne kvelden til halvannen time, for her er det mye å snakke om.  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
Podcast søker besserwissere! 80% er podcasten der du som lytter oppfordres til å gå inn å korrigere vertene i etterkant av episoden. Frode, Øystein og Kristopher er alle storkonsumenter av vitenskapelig informasjon, men hvor mye av det som setter seg i de knøttsmå hodene deres er egentlig riktig? Lirer de bare av seg en hel mengde fjas, eller har de fulgt med i timen? Håpet deres er at minst 80% skal stemme, men vi antar at dere vet best.  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
Jada, nå gjør vi det! Atle Grønn, professor i russisk og internasjonal mester i sjakk, returnerer til Postkontoret for å snakke om vårt gigantiske naboland i øst, Russland. Vi skulle jo egentlig fordype oss i Russland forrige gang Atle var på besøk, men sjakkpsykosen tok oss begge, og vi kom aldri så langt. Vi skal gjøre bot denne kvelden og skal selvsagt innom alt det grunnleggende som historikk og geografi, «hva i alle dager er en oligark» osv. men like viktig blir nok spørsmålet «hvem er de?». Vi deler jo faktisk grense med dette landet, så her er det mye å komme til bunns i.  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
Okay da, så kunne vi ha kalt denne kvelden «Historien om det periodiske system og de 118 grunnstoffene», men ordene i tittelen er hentet fra journalist Eivind Torgersens nyeste bok og beskriver på en morsommere måte hvilken tilnærming vi regner med å ha når vi setter oss ned på scena på Postkontoret. Det er forfatteren selv som er gjest, og han skal selvsagt lose oss trygt gjennom hvordan kjemi ble til vitenskap, men mest av alt skal det snakkes om menneskene bak alle disse oppdagelsene. Som tittelen antyder, det har skjedd mye rart opp i gjennom.  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
Det handler om harde fakta på Postkontoret! Seksjonsleder i våre nye bestevenner Statistisk Sentralbyrå, Jon Olav Folsland, har tatt turen for å snakke om alt som har med statistikk å gjøre. Må selvsagt innom alt det obligatoriske, hvorfor vi trenger statistikk, hvor mye statistikk lager de egentlig der borte på SSB, hvordan har dette arbeidet forandra seg opp gjennom årene, etc. etc. Men mest av alt skal det dreie seg om de gøye tallene som angår hverdagen vår. Hva jobber vi med, hvor gamle blir vi, og hvor mange har fritidshus i utlandet? Og så en hel dose fjoll da, selvsagt, som for eksempel hvor mange aper det årlig importeres til Norge. Jada, det finnes statistikk på det også.  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
Vi banner på Postkontoret. Masse! Professor i nordisk, språkforsker Ruth Vatvedt Fjeld, har tatt turen med praktverket «Norsk bannordbok» under armen. Et par sitater fra boka;«Jeg får tilløp til kosekrampe i skrævsylta ved synet av blankeknapper og skulderklaffer»«Det må da ga an å skrive noe uten å kalle hverandre for en eller annen avart av fittesvin eller bakfitteræv»«Huff, så vulgært. Helst burde alle si «Søren brodere meg»Det blir selvsagt mer enn bare rein banning. Vi skal se på hvor utrykkene kommer fra, hvorfor de brukes som de gjør, og forsøke oss på et overblikk over hvordan denne gøyeste delen av språket vårt har utviklet seg opp gjennom årene. For gøy er det!  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
Det dreier seg om det gøyeste av det gøyeste, nemlig kroppsvæsker! Frykt ikke, kroppsvæsker kan være så mye, mye mer enn bare blod, tiss, sæd og morsmelk, så her blir det mye å lære. I følge biolog Åsmund Eikenes, finnes det faktisk godt over 50 forskjellige typer kroppsvæsker inne i oss. Eikenes byr også på et friskt utvalg historier om gale forskere som har dykket dypt ned i kroppsvæskene.  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
Rate Podcast

Share This Podcast

Recommendation sent

Followers

1

Join Podchaser to...

  • Rate podcasts and episodes
  • Follow podcasts and creators
  • Create podcast and episode lists
  • & much more

Podcast Details

Created by
Rekommandert
Podcast Status
Active
Started
Mar 4th, 2016
Latest Episode
Oct 6th, 2020
Release Period
Monthly
Episodes
62
Avg. Episode Length
About 1 hour
Explicit
No
Order
Episodic

Podcast Tags

Do you host or manage this podcast?
Claim and edit this page to your liking.
Are we missing an episode or update?
Use this to check the RSS feed immediately.