Cum ar fi să treci de la jurnalismul laic la cel religios, schimbând nu doar stilul, ci și redacția în care lucrezi? În acest episod captivant a Rețelei de povești, o avem ca invitată pe fascinanta Daniela Șontică, o poetă și prozatoare prolifică, care ne împărtășește parcursul său jurnalistic impresionant. Daniela ne povestește despre cum a ajuns redactor-șef la ziarul Lumina al Patriarhiei Române și despre experiențele sale marcante, inclusiv un interviu memorabil cu Patriarhul Teoctist. Vom explora împreună tranziția de la presa mainstream la cea creștină și impactul semnificativ al mutării redacției de la Iași la București.
De asemenea, vom descoperi latura artistică a Danielei, discutând despre evoluția sa poetică de la primele poezii publicate în "Convorbiri Literare" la vârsta de 19 ani, până la debutul editorial și cele cinci volume de poezii. Daniela ne vorbește despre influențele timpurii, cum ar fi Cenaclul Flacăra și Adrian Păunescu, și despre provocările de a rămâne autentică într-o lume literară mereu în schimbare. În final, abordăm impactul tehnologiei asupra artei și culturii într-o discuție profundă cu invitatul nostru, Daniel, reflectând asupra provocărilor și speranțelor legate de viitorul creației artistice. Nu ratați această conversație plină de reflecții și inspirație!
Daniela Șontică
Născută la 23 martie 1970 la Vintilă-Vodă, judeţul Buzău.
Poetă, eseistă, jurnalistă.
Este redactor la Ziarul Lumina al Patriarhiei Române și realizatoare de emisiuni la Radio Trinitas.
Este licenţiată a Facultăţii de Filosofie şi Jurnalism a Universităţii „Spiru Haret” din Bucureşti; absolventă a cursurilor de grafică-pictură ale Şcolii Populare de Artă din Buzău; a Școlii de secretariat artistic de redacţie a Fundaţiei Athenaeum Bucureşti.
Este membră a filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor din România din 2017 și a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România din 2022.
Lucrează în presă din 1993. A fost redactor la mai multe publicații, între care revista Privirea şi Jurnalul Naţional. A fost redactor-şef al Ziarului Lumina (2010-2015). A iniţiat şi coordonat suplimentul lunar „Lumina literară şi artistică” al Ziarului Lumina (2013-2019). A fost redactor-șef al revistei „Littera nova” care apare la Madrid (ian. 2023 - iunie 2024).
A debutat în „Convorbiri literare”, în noiembrie 1989.
A debutat editorial cu volumul de versuri „Arlechini într-o pădure sălbatică”, la editura Vinea în 1995.
A realizat scenariul radiofonic (docu-dramă) al piesei „Ziua cea Mare” (după cartea „Răsboiul României Mari” a dr. Vasile Bianu), regia Atila Vizauer, difuzat în premieră de Teatrul Național Radiofonic la Radio România Cultural în 2 decembrie 2018.
Colaborează cu poeme şi publicistică literară la mai multe reviste: Viața românească, Tomis, Ateneu, România literară, Arca, Luceafărul, Libris, Luceafărul de dimineață, Tiuk!, Bucureștiul literar și artistic, Cafeneaua literară, Lumina literară şi artistică, Caiete Silvane, Vatra, Convorbiri literare etc.
Premii şi distincţii:
Premiul „Scriitor și jurnalist emerit la poporului” în cadrul Galei „Valori contemporane”, organizat
Podcastul poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music.
Devino suporter al podcastului aici: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/new
Mulțumesc!
The podcast can be listened to on Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music.
Become a supporter of the podcast here: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/new
Thanks!
Podchaser is the ultimate destination for podcast data, search, and discovery. Learn More