Podchaser Logo
Home
Nozizwe Dube: Geen water bij de wijn

Nozizwe Dube: Geen water bij de wijn

Released Wednesday, 15th February 2023
Good episode? Give it some love!
Nozizwe Dube: Geen water bij de wijn

Nozizwe Dube: Geen water bij de wijn

Nozizwe Dube: Geen water bij de wijn

Nozizwe Dube: Geen water bij de wijn

Wednesday, 15th February 2023
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

In dit reüniegesprek met Nozizwe hadden we het over haar rechtenopleiding, haar korte uitstap naar de politiek, over het dekoloniseren van de KU Leuven en over haar recent werk rond intersectionaliteit.

Lees hier meer over het gesprek: zwijgenisgeenoptie.be/nozizwe-dube-reunie

Hoofdstukken

(2:04) Hoofdstuk 1: SuitsOver de master Rechten die Nozizwe volgde aan de KU Leuven en de trend om daarna een bijkomende master te doen die dan niet altijd even betaalbaar blijkt te zijn. Over de opleiding die vooral focust op de glamoureuze advocaat en niet op pakweg mensenrechten.

(6:28) Hoofdstuk 2: Some things you just can't reformOver Nozizwe's avontuur in de lokale politiek van Tervuren en hoe dat haar huidige visie op de politiek heeft gevormd. Over de dunne lijn tussen instanties van binnenuit proberen veranderen en gebruikt worden om de status-quo te bevestigen. Over de onmogelijkheid om bepaalde structuren te hervormen.

(13:29) Hoofdstuk 3: UNDIVIDEDOver de studentenvereniging die Nozizwe aan de KU Leuven oprichtte. Over het manifest dat de vereniging schreef over dekolonisatie en wat dat betekent in de context van een universiteit. Over cancellen versus verrijken.

(21:50) Hoofdstuk 4: Niet wetenschappelijkOver het argument dat de dekoloniale ideeën niet wetenschappelijk zouden zijn en wat dat betekent. Over een ander idee dat dat verwijt krijgt: intersectionaliteit.

(28:49) Hoofdstuk 5: Right the wrongsOver het doctoraat van Nozizwe dat onderzoekt hoe de EU en het Hof van Justitie omgaan met intersectionele discriminatie vandaag. Over de problemen van het huidige wettelijk en juridisch kader. Discriminatie op basis van verschillende gronden kan alleen één voor één bekeken worden. En de regelgeving is zo versnipperd dat er geen complexe vormen van discriminatie aan bod kunnen komen op een eerlijke manier.

Show More

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features