Podchaser Logo
Home
Mediespanarna

Erik Lindenius

Mediespanarna

A weekly Society, Culture and Science podcast
 1 person rated this podcast
Mediespanarna

Erik Lindenius

Mediespanarna

Episodes
Mediespanarna

Erik Lindenius

Mediespanarna

A weekly Society, Culture and Science podcast
 1 person rated this podcast
Rate Podcast

Best Episodes of Mediespanarna

Mark All
Search Episodes...
Erik (och därför inte Jesper) har sett Fallout på Amazon Prime. Detta avsnitt handlar inte så mycket om hur bra Erik tycker serien är, utan snarare om hur de faktorer som utgör en bra serie även kan lära oss vad som utgör en bra uppsats.
I avsnittet Perssonspanarna, eller Personspanarna, diskuterar Erik och Jesper det senaste utspelet från ut(bildnings)minister Mats Persson.
I vilket Jesper vill föra till protokollet att han var emot en remake av Ronja Rövardotter från början. Trots det har Erik sett inledningen av den nya Ronja-serien på Netflix och undrar voffor di gör på detta viset.
I vilket Erik och Jesper diskuterar hur svenska myndigheter hanterar krissituationer och vad eventuella brister kan bero på. Utgångspunkten är en ledartext av Peter Wennblad i Svenska Dagbladet som menar att Sverige står dåligt rústat för krise
I vilket Erik och Jesper går igenom veckans upprördheter i medierna: falska dödsbud i engelska kungahuset, Trumps blodbad och dubbla ukrainska ambassadörer.
I vilken Erik och Jesper diskuterar svårigheten att förstå omvärlden i en tid då vi kastas mellan information overload och den andra sidan av myntet: Brist på information.
[2024-03-09] I vilket Jesper och Erik pratar om hur personifiering inom politiken gått från att innebära att enskilda medborgares situation lyfts fram som exempel på politiska utmaningar till att politiker anser sig vara ideologiska poliser som
I stressiga ansökningstider gör Erik och Jesper ett kort avsnitt i vilket de ondgör sig över den samtida samhällsdebatten. Erik introducerar ett begrepp för att fånga ett av problemen med diskussioner på sociala medier: Anadoter.
I vilket Jesper och Erik diskuterar en konflikt vid Umeå universitet som härrör ur olika syn på vem som får forska och undervisa på vad.
I vilket Erik och Jesper fortsätter att diskutera yttrandefrihet med anledning av ytterligare aktuella exempel. Exempelvis så har Magdalena Andersson utnyttjat sin yttrandefrihet men finns det saker som det är olämpligt att hon uttalar sig om?
I avdelningen "ministrar säger saker" har Mediespanarna nu kommit till statsminister Ulf Kristerssons fika-video och kulturminister Parisa Liljestrands yttrandefrihetsintervju i Svenska Dagbladet. Gissa vilket uttalande som fått mest uppmärksam
Ett debattinlägg om hur medelklassen. och arbetarklassen skildras i nyhetsmedierna av sociologen Johan Alfonsson blir grunden för ett samtal mellan Erik och Jesper. Hur skildras egentligen klassamhället? Är det för mycket fokus på medelklassen?
I vilken form utsätts universiteten för yttre påverkan? Medan säkerhetsklassificering och utländska påverkansförsök utreds så utnyttjar även svenska organisationer den svenska offentligheten för att komma åt enskilda personer.
I vilket Erik och Jesper diskuterar hur mycket offentlighet Sverige tål vid krissituationer och vilka ideal vi kan förhålla oss till för det offentliga samtalet.
I serien "Erik tar fram ett diagram och testar Jesper" har turen nu kommit till sökningar på aktuella ämnen som översvämning, presidentval, krig och palestinakonflikt. Vad kan dessa översiktsbilder lära oss?
Med bakgrund i köldsmockan diskuterar Erik och Jesper teknikens möjligheter och risker i avancerade industrisamhällen. Vidare berör de möjligheten att göra en omvänd rysk manöver genom att marschera över Kvarken.
Ett eventuellt gott nytt år önskar Erik och Jesper genom att titta tillbaka på det år som gått. Vad blev det nya normala under 2023? Vad är det normala på X och på Blue Sky? Vad händer egentligen på film- och spelfronten? Vilken gängproblematik
I vilket Erik och Jesper diskuterar konsten att välja bort för att få mer. Det gäller berättelser i populärkultur, men kanske även i juletider?
Utbildningsministern går från oklarhet till oklarhet. Tidöavtalet ligger vita havet på taken. Anekdoter är underlag för utbildningspolitik. Men systemet fungerar, så vad är haken?
I ett samhälle där allt fler livnär sig på att publicera innehåll på en stadigt ökande flora av medieplattformar har plagiat blivit ett allt större problem. Detta diskuterar Erik och Jesper med utgångspunkt i en video om detta fenomen av den br
Vaxholmskonflikten. Blockader. Lex Laval. Arbetsmarknadsjournalistik. Vilda strejker. Kollektivavtal. Toys R' Us. Sympatiåtgärder. Lönedumpning. Många av Sveriges fackliga konflikter håller på att falla i glömska. Därför kan konflikten kring Te
Ett avsnitt där vi tar till backspegeln och ser tillbaka på avsnitt där vi känner att vi nog hade rätt. Det handlar om skilda, men ändå angränsade, ämnen som akademisk frihet, liberalismens död, den sociala punkten och Ukraina. Avsnittets titel
Finns den fria akademin längre? Vad ska den stå för? Frågar du Chalmers ska den ta ansvar för idéutbyte genom att förbjuda vissa former av offentligt idéutbyte.
Med bakgrund i en del felaktigheter i nyhetsmediernas rapportering av den pågående konflikten i Israel-Palestina resonerar Erik och Jesper hur dessa kan undvikas. Utifrån en artikel av Margaret Sullivan i The Guardian landar diskussionen i förs
Erik har gjort en liten innehållsstudie av hur ChatGPT omnämns i dagspress respektive lärares fackpress. Inte helt överraskande är temat "fusk" mest frekvent. Men det är inte det som bör vara det oroande för lärare i skolan …
Rate

Join Podchaser to...

  • Rate podcasts and episodes
  • Follow podcasts and creators
  • Create podcast and episode lists
  • & much more

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features