Podcast Publiek Werk

A Government podcast
 1 person rated this podcast

Best Episodes of Podcast Publiek Werk

Mark All
Search Episodes...
Onze eerste Corona special vanaf de digitale keukentafel. Een korte update over hoe wij dit tijdperk beleven. We praten over de fabel van het 'verplicht onthaasten', Laura is op zolder gestart met een nieuwe baan en we bespreken ook nog wat de mogelijke impact van dit alles is. Heb je vragen of opmerkingen? Mail naar publiekwerkdepodcast@gmail.com . Hier de links uit de aflevering: Thuiswerk tips https://decorrespondent.nl/11050/met-deze-tips-hou-je-thuiswerken-langer-dan-een-week-uit/5952680912750-75242e08
​Wanneer je geboren bent, de tijdsgeest, de politiek en wat toen ‘normaal’ was, heeft invloed op hoe je naar de wereld kijkt. Met Loes van der Beek, werkzaam bij de gemeente Rotterdam, praten we over generaties en hoe verschillende generaties aankijken tegen samenwerking en leiderschap. We vonden het zo’n leuk gesprek, dat we af en toe een beetje over elkaar heen buitelden, waarvoor sorry. Maarja, het is gewoon een super leuk onderwerp, waar we nog wel uren over hadden kunnen doorpraten. Veel plezier!
We spreken met Maud van de Wiel en Marike Simons in hun kantoor midden in de binnenstad van Amsterdam. Maud en Marike hebben jarenlange ervaring als politiek adviseurs van zowel ambtenaren als bestuurders. Met hun bureau ‘het Politieke Bedrijf’ geven ze trainingen door het hele land. Ook hebben ze recent een leuk en handig boek uitgebracht getiteld ‘het Geheime Handboek’ - Politieke sensitiviteit voor ambtenaren. Een leuk gesprek over werken voor en met bestuurders. Meer informatie over het bedrijf van Maud en Marike is te vinden op http://www.simonsvandewiel.nl/.
Deze aflevering gaan we in gesprek met Guido Rijnja. Guido werkt als adviseur communicatiebeleid op het Binnenhof, bij het Ministerie van Algemene Zaken. Hij is een echte woordkunstenaar, die met veel kennis en liefde praat over zijn vak: echte inter-esse hebben in mensen, aanraakbaarheid, het genieten van weerstand en dilemma-logica. Wil je meer weten of luisteren van Guido? Hij kwam onlangs ook aan bod in de podcast http://www.democratieinuitvoering.nl/ Zijn proefschrift kun je vinden op https://www.genietenvanweerstand.nl/ Ook kun je hem volgen op Twitter: https://twitter.com/GuidoRijnja
Dit is een feestelijke aflevering aan de keukentafel. Er valt namelijk iets te vieren: wij hebben alle twee een nieuwe baan! En daar gaan we het natuurlijk uitgebreid over hebben. Met bubbels in de hand bespreken we waarom het zo leuk is om weer nieuwe dingen te doen / leren. Jarno vertelt hoe er aan toe gaat in de torens in Den Haag en die ene belangrijke op Schiphol. Ook blikken we terug op de laatste afleveringen en bespreken we wat Laura aan het doen is bij de NSOB.
We hadden een inspirerend gesprek met Koen van Bremen. Koen werkt o.a. voor woningcorporaties en in de gemeente Voorst aan de transformatie van de zorg en de maatschappelijke problemen die daarbij horen, zoals eenzaamheid, armoede, stress bij kinderen en druk op vrijwilligers. Met Koen ging het over hoe je écht maatschappelijke impact maakt. We zijn geneigd, vanuit de politiek en ambtelijke organisaties, om te gaan voor snelle oplossingen. Daar komt veel ‘dom beleid’ uit voort, dat voorbij gaat aan de oorzaak van problemen. Dat raakt mensen in hele kwetsbare posities. Koen probeert het anders te doen en we bevragen hem ‘hoe’ hij dat doet. Leerzaam en inspirerend, maar ook lastig! Wij gingen opgetogen en met een hoofd vol verhalen en ideeën, naar huis.
We spraken vorige week met Aad Straathof. Melkveehouder, eigenaar van een boerencamping, actief voor LTO en voormalig waterschapsbestuurder. Aad neemt ons mee in zijn visie op wat de huidige problematiek is en waar hij oplossingen ziet. Een interessant gesprek over quota, subsidies, de macht van de tussenhandel en innovaties in de sector. Wij zijn weer iets wijzer geworden en vragen onszelf af: betalen we niet gewoon te weinig voor onze melk? meer weten over de camping? https://straat-hof.nl/ artikel in de volkskrant: https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/lever-boeren-niet-langer-uit-aan-de-lage-prijzen-op-de-wereldmarkt~b9bf0707/?utm_source=link&utm_medium=app&utm_campaign=shared%20content&utm_content=free achtergrondartikel Correspondent: https://decorrespondent.nl/8386/hierdoor-blijven-nederlandse-boeren-steeds-meer-melk-produceren-ook-als-minder-beter-zou-zijn/3670284954952-574ce062
Op een van de laatste werkdagen van het jaar 2018, tussen de borrels door en met uitzicht op de kerstvakantie, spreken we met Ageeth Telleman. Ageeth is managing partner van de overheidsgroep bij Twynstra Gudde. Ze werkt tegenwoordig als adviseur, maar was zelf jarenlang ambtenaar. Met Ageeth blikken we terug op haar loopbaan en de keuzes die ze daarin (al dan niet bewust) heeft gemaakt. Ageeth heeft een sterke drive om de Nederlandse democratie, en alles wat daarbij hoort, te versterken. Zo praten we met haar over de ‘tweebenige overheid’: aan de ene kant worden overheden uitgedaagd om wendbaar te zijn, samen te werken met allerhande partners, waaronder ook bewoners, en daarin maatwerk te leveren. Aan de andere kant is het ook zaak dat de overheid betrouwbaar is, regels naleeft, iedereen gelijk behandeld en democratisch afreken baar is. Deze twee benen bestaan binnen één organisatie en staan nogal eens op gespannen voet met elkaar. We spreken met Ageeth over het gedachtegoed van tweebenige samenwerking en hoe zij dat in de praktijk ervaart. Natuurlijk zoomen we in op hoe je hiermee om kunt gaan en hoe belangrijk de waarde van het politiek bestuur hierin is. Boeiend en inspirerend op een van de donkerste dagen van het jaar!
aflevering 4 van onze podcast met Bart de Jong, bestuursadviseur bij de gemeente Utrecht. We hebben het met Bart natuurlijk over de gemeenteraadsverkiezingen en of hij al een nieuwe wethouder heeft. Ook bespreken we met hem hoe het is om te werken in de stad waar je woont, want dat maakt uit! En wat je leert en hoe je wordt gevormd door te promoveren én we hebben het uitgebreid over Schiphol. Kortom: een interessant gesprek.
We spraken deze week met onze collega Dolf Kern. Dolf doet al heel wat jaren mee in het Deltaprogramma, waar hij zich bezighoudt met landelijk beleid t.a.v. klimaatadapatie. Deze podcast neemt ons mee naar Mozambique, waar Dolf zijn carrière startte met lesgeven en het slaan van waterputten, maar ook zijn strepen verdiende in het Mozambikaanse wielerpeloton. Vervolgens gaan we terug naar Amsterdam en belanden we uiteindelijk bij een waterschap in Leiden. We bespreken of het goed is om verwachtingen te hebben, hoe je bewust en onbewust kunt sturen in je loopbaan, wat competitie met je doet en hoe ‘drive’ het verschil kan maken.
We delen leuke inzichten, denken hardop na over onze podcast en mijmeren nog een beetje over ons werk en hoe het verder moet.
In deze aflevering kijken we terug op de gesprekken die we tot nu toe gehad hebben en vooruit naar de eerste paar gesprekken voor het tweede seizoen. Verder wat leuke lezerspost van Leo Klinkers en Laura legt uit hoe ze geld heeft weten te regelen voor maatschappelijke initiatieven.
Vandaag praten we met José Besselink. Jose is planoloog (of urban planner) bij de gemeente Rotterdam. Ze is een planoloog die zich verre houdt van bestemmingsplannen en structuurvisies. José zet zich in voor de voetgangers en fietsers in de stad en ze was mede initiator van Rotterdam Walk 21, een congres dat zich helemaal richt op lopen en voetgangers. Ook is José initiatiefnemer van concepten als Parking Day en Happy Streets. Ze probeert niet alleen Rotterdam leuker en mooier te maken, maar toverde ook haar eigen straat om tot Leefstraat. We praten met haar over hoe je dingen voor elkaar krijgt, wat het betekent om voorloper te zijn en werkt met bezieling. En ook hoe jezelf daarin voorbij kan lopen te lopen ;) hieronder een link naar het filmpje van Walk21 https://www.youtube.com/watch?v=AO_xBTsLC_k&feature=youtu.be
We spraken eind januari met Jeroen Haan, hoogheemraad bij Rijnland en programmamanager participatie bij de gemeente Haarlemmermeer. Het werd een interessant gesprek over hoe je naar je gevoel moet luisteren bij het nadenken over een volgende stap, de noodzaak van het betrekken van inwoners en nog veel meer. Waarom zou je bijvoorbeeld gaan stemmen voor de waterschapsverkiezingen?
Als je beter wilt begrijpen hoe ons zorgstelstel en de WMO werken, dan is deze podcast echt een aanrader! Ruud werkt nu voor een zorgaanbieder maar heeft in veel verschillende rollen in het sociaal domein gewerkt. Hij legt ons uit hoe het zorgsysteem in Nederland geworden is tot wat het nu is. En ook waarom geld niet de oplossing is voor de problemen en de tekorten. Ruud heeft ook ideeën hoe we de onbetaalbaarheid van het systeem en de mismatch kunnen oplossen. Wij hebben er veel van opgestoken.
​ *Martine Leewis* Martine Leewis is wethouder bij de gemeente Leiden. Hoe is het om bestuurder te zijn van zo’n grote gemeente? En hoe word je dat? Al pratende met Martine werd duidelijk dat zij gefascineerd is door beeldvorming. Het vormt een rode draad in haar carrière. Iets hoeft namelijk niet perse waar te zijn, om als waarheid aangenomen te worden. En hoe kun je dat bevechten of juist slim inzetten? En dan nu de podcast. Veel plezier!
Rate Podcast

Recommend This Podcast

Recommendation sent

Join Podchaser to...

  • Rate podcasts and episodes
  • Follow podcasts and creators
  • Create podcast and episode lists
  • & much more

Podcast Details

Started
Dec 12th, 2017
Latest Episode
Mar 13th, 2020
Release Period
Monthly
No. of Episodes
14
Avg. Episode Length
About 1 hour
Explicit
No

Podcast Tags

Do you host or manage this podcast?
Claim and edit this page to your liking.
Are we missing an episode or update?
Use this to check the RSS feed immediately.