SvD Under strecket

A weekly News and Politics podcast
Good podcast? Give it some love!

Episodes of SvD Under strecket

Solnedgången innebär en närmast metaforisk dragkamp mellan ljus och mörker. Kristoffer Leandoers understreckare om skymningen läses av Erika Hallhagen.
Med informationssamhället växer hotet mot vår integritet – samtidigt som vi ­självmant lämnar ut våra privatliv i allt större utsträckning. Carl Rudbecks understreckare läses av Anna Ångström.
Genom hela konsthistorien har dörren varit ett laddat motiv som använts på en mängd olika vis. Jeana Jarlsbo diskuterar dörren i västerländskt måleri i denna understreckare, som läses av Clemens Poellinger.
Tillvarons obeständighet har sällan beskrivits så vemodigt som i "Stilla stunders tankar" av den japanska 1300-talsmunken Yoshida Kenkō. Lyssna på Monica Braws understreckare i uppläsning av Erika Hallhagen.
Vem var egentligen Harriet Tubman, vars ansikte snart kommer att pryda den amerikanska 20-dollarsedeln? Dick Harrison berättar om abolitionisten Tubman och hennes insatser på den så kallade underjordiska järnvägen. Uppläsare: Clemens Poellinger
Algoritmer och börsrobotar har revolutionerat aktiehandeln. Lyssna på Victor Galaz understreckare om de nya villkoren för finanssektorn i it-eran. Uppläsare: Anna Ångström.
Det finns ett samband mellan sekelskiftesockultismen, 60-talets hippierörelse och dagens nyliberala it-anda. Håkan Lindgren reder ut trådarna i denna understreckare, uppläst av Erika Hallhagen.
Författaren och filosofen Lars Gustafsson var länge en flitig medarbetare i SvD. Med anledning av hans bortgång bjuder vi på en av hans understreckare från 1997, i uppläsning av Clemens Poellinger.  
Punken imploderade av sin egen destruktivitet men gav samtidigt upphov till en långlivad och kreativ ”gör-det-själv”-attityd, konstaterar Jonas Ellerström i sin understreckare om den 40-årsjubilerande  punken.  
Fallet med KI-kirurgen Paolo Macchiarini är bara ett av många exempel på forskningsfusk på högsta nivå. För forskare som siktar mot den vetenskapliga eliten är det lockande att se fusk som en genväg, konstaterar Inge Axelsson.
Det var först under 1800-talet som konstförfalskningar på allvar började fördömas. Närmar vi oss nu åter en förändrad syn på plagiat och kopior, frågar sig Fredrik Rönnbäck, som en följd av att kulten kring originalitet och autenticitet under s
1800-talfotografen Nadar har gått till historien som en av de första kändisfotograferna. Magnus Bremmer läser sin egen understreckare om den mångsidige bildpionjären.
Sveriges yttrandefrihetstradition är värd att försvara, men den har också brister som borde åtgärdas. Lyssna på Mårten Schultz understreckare om juridiken bakom det fria ordet, i uppläsning av Anna Ångström.      
Upptäckten av gravitationsvågornas existens är en milstolpe i paritet med uppfinnandet av teleskopet. Det menar i varje fall Mikael Smedbäck, doktor i teoretisk fysik, i sin understreckare – här inläst av Erika Hallhagen.
Som 22-åring skrev Olof Palme en understreckare i SvD, om Norman Mailers roman "De nakna och de döda" och hur det nyss avslutade andra världskriget betraktades i USA. 
Simone de Beauvoir framhålls som en feministisk förebild men var egentligen ganska kvinnofientlig. Det menar i varje fall Mari-Jo Bonnet i en ny fransk bok om de Beauvoirs förmenta dubbelmoral. SvD:s Lena Kåreland har läst den.    
Som en reaktion på det katolska terrorhotet skrev Shakespeare både "Macbeth" och "Kung Lear". Lars Ring läser sin egen understreckare om Shakespeare terroråret 1606.
Inkomstfördelningen i världen som helhet är skevare än inom något enskilt land. I sin understreckare resonerar Börje Ljunggren kring behovet av en helhetssyn på den globala ekonomiska ojämlikheten. Uppläsare: Clemens Poellinger.  
Efter sin död har David Bowie hyllats som en förändringens och förställningens popkonstnär. Han gjorde sin offentliga persona till ett performanceverk, och använde mode och stil som centrala verktyg vid sidan av musiken. Madelaine Levy läser si
Mary Beard i romarriket. Ida Östenberg har läst Mary Beards nya bok, "SPQR", som hon själv kallar sitt magnum opus, en livfull framställning av romarrikets framväxt, där de stora berättelserna avlöses av enskilda människo­öden. Uppläsare: Anna
Världens första programmerare. I denna understreckare berättar Annie Burman om Ada Lovelace, som i mitten av 1800-talet skrev den allra första algoritmen, och vars tankar om vad ”den analytiska maskinen” skulle kunna användas till sträcker sig
Antirasistisk milstolpe. I veckan var det exakt 60 år sedan Rosa Parks genom att vägra ge upp sin plats på bussen satte fart på upprivandet av de amerikanska raslagarna. Clemens Poellinger läser Elisabeth Braws understreckare.
1700-talsmat. I "Tal om läckerheter" från 1785 förtecknade Bengt Bergius den ätbara världen: ananas, banan, boaorm... I sin understreckare beskriver kultur- och matskribenten Jenny Damberg det matglada projektet. Uppläsare: Erika Hallhagen.  
Ett brev betyder så mycket. I vår digitala tid är det handskrivna brevet en försvinnande kommunikationsform. Anders Mathleins understreckare handlar om brevskrivandet som konstart. Uppläsare: Anna Ångström.
Från trygghetsutopier till övervakningsdystopier. Litteraturvetaren Barbro Gustafsson Rosenqvist återvänder till några klassiska science fiction-romaner som varnade oss för våra dagars statliga massövervakning. Uppläsare: Clemens Poellinger.
Rate Podcast
Do you host or manage this podcast?
Claim and edit this page to your liking.
Are we missing an episode or update?
Use this to check the RSS feed immediately.