Tweakers Podcast

A Technology podcast
 1 person rated this podcast

Best Episodes of Tweakers Podcast

Mark All
Search Episodes...
Een van de bizardere complottheorieën die momenteel rondgaan, is dat 5g iets te maken zou hebben met de coronacrisis. Ook eerder al waren er mensen die niets van 5g moesten hebben uit angst voor straling. Onlangs uitte dit zich zelfs in het in brand steken van telefoonmasten. Waar komt die angst eigenlijk vandaan? Hoewel we niet verwachten het standpunt van echte complotdenkers te kunnen veranderen, voelden we ons deze week genoodzaakt om feit en fictie rondom 5g eens duidelijk te scheiden. Wat is er eigenlijk nieuw ten opzichte van 4g en eerdere draadloze netwerktechnieken? En is er een manier denkbaar waarop die vernieuwingen negatieve impact op onze gezondheid kunnen hebben? We verklappen het antwoord maar: nee natuurlijk, maar het levert wel een leerzame discussie op. Verder hebben we het in deze aflevering over de game Valorant, die vooral bekend werd door de behoorlijk ingrijpende anticheatsoftware die zich op lowlevelniveau in Windows nestelt. Dat genereerde logischerwijs enige ophef, want niet iedereen vindt dat een game die mate van toegang zou moeten hebben. Ook hebben we het over de recente iPhone 12-lekken op basis van incomplete cad-renders en het feit dat uitgelekte informatie over nieuwe telefoons steeds eerder in het ontwikkelproces naar buiten komt. Arnoud heeft tot slot nog een soort antitip voor een boek over Spotify en merkt op dat de Nintendo Switch enorm moeilijk te verkrijgen is. We sluiten deze aflevering af met een luisteraarsvraag over binaural audio. 00:00 Opening01:08 Een antiboekentip van Arnoud06:42 De Nintendo Switch is niet meer te krijgen12:01 Hoe diep mag anticheatsoftware zich in je systeem nestelen?20:27 De eerste beelden van de iPhone 12 zijn uitgelekt31:27 Waarom 5g echt niet gevaarlijk is49:52 Binaural audio in games57:00 SneakpeekSupport the show.
Deze week namen we de podcast een stuk later op dan normaal. Dat bleek een geluk bij een ongeluk, want net voor de opname kondigde Apple opeens de nieuwe iPhone SE aan. Dat is dus natuurlijk een van de onderwerpen die we bespreken in deze aflevering van de podcast. Al kunnen we er eigenlijk best kort over zijn, want heel vernieuwend is deze iPhone SE niet. Apple lijkt vooral op mensen te mikken die een relatief goedkope, en wellicht wat kleinere, iPhone willen. Die combinatie alleen zal al maken dat een fikse groep mensen deze telefoon aantrekkelijk vindt. Verder hebben we het over een game uit 1997 die nu weer uitkomt als remake: Final Fantasy VII. Jurian merkte tijdens het reviewen dat sommige aspecten in games uit de jaren '90, en dan vooral Japanse games, de tand des tijds niet helemaal doorstaan hebben. Ook hebben we het over Virgin Orbit, dat van plan is om raketten onderaan een Boeing 747 te bevestigen om ze zo vanuit de lucht te lanceren. Wout vraagt zich ten slotte af waarom Google investeert in de productie van eigen socs als ze op de hardwaremarkt nog geen grote speler zijn en Arnoud las een interessant boek dat achter de schermen gaat bij Samsung, inclusief veel smeuïge anecdotes.  00:00    Opening01:31    De rol van vrouwen in de Final Fantasy VII-remake09:31    Raketten lanceren vanaf een vliegtuig14:14    Arnouds boekentip over Samsung18:23    Waarom gaat Google eigen chips maken?24:08    Apple komt weer met een iPhone SE35:09    Wat houdt de corona-api van Google en Apple in?57:58    SneakpeekSupport the show.
Nu DJI de Mavic Air 2-drone heeft aangekondigd, leek het ons een goed moment om het over die dekselse vliegende camera's te hebben. Want wat kun je ermee en wat voor drone moet je hebben met het oog op de nieuwe Europese regels vorig jaar? Want iedereen vindt zijn drone lief als die in de woonkamer vliegt, maar waar mag je nog vliegen en wanneer mag dat? Camerareviewer Jeroen Horlings vertelt over de nieuwe regels en waarom je straks een soort vliegbrevet moet halen als je nu een te zware drone koopt. Verder gaat het over de stap van Vodafone om 5g aan te zetten op bestaande frequenties. Daarmee hebben we nu dus officieel 5g in Nederland op grote schaal, maar de snelheidswinst is vooralsnog beperkt, legt Arnoud uit. Bovendien heb je vooralsnog een van de paar geschikte telefoons nodig en moet je op de juiste plek zijn, maar uiteindelijk moet 5g gaan werken op meer telefoons, meer plekken en met een snellere verbinding. Wout en Jurian hebben het over games; Jurian onthult dat hij de video over The Last Of Us 2 met spoilers niet heeft gekeken om niet gespoild te worden en het gaat over de release van deze langverwachte game. Wout verheugt zich op de aangekondigde serie op basis van de gameserie Band of Brothers In Arms. 0:19 Opening0:54 The Last Of Us II komt eraan5:58 Vodafone begint met 5g13:23 Tesla komt met update Autopilot19:32 De Brothers in Arms-tv-serie25:43 De Air in Mavic Air 238:38 Het effect van de nieuwe droneregels51:17 SneakpeekSupport the show.
Nu we in deze tijden van thuiszitten allemaal aan het beeldbellen zijn geslagen, blijkt dat niet elke dienst daar op voorbereid was. Zo kwam het bedrijf Zoom de laatste maand meerdere malen negatief in het nieuws in verband met gebrekkige beveiliging. Met nieuwsredacteur Tijs Hofmans hebben we het over de huidige situatie bij Zoom en of de belofte om de komende drie maanden enkel aan bugs en beveiliging te werken afdoende is. Ook hebben we het kort over eventuele alternatieven. Maar Zoom is niet de enige software die nu ter sprake komt in verband met het coronavirus; verschillende landen bestuderen of apps of bijvoorbeeld data van mobiele providers kunnen helpen bij het volgen en indammen van de verspreiding. Klinkt interessant, maar hoe zit het met privacy? Verder hebben we het over Freedom Internet, de spirituele opvolger van Xs4all die begint met het aansluiten van klanten, voor een soms fors bedrag. Ook bespreken we het uitstel van The Last of Us II en het leukere nieuws dat Sony deze week de controller voor de PlayStation 5 onthulde. Wout is tot slot erg enthousiast over zijn onlangs aangeschafte Oculus Quest, zeker in deze tijden van isolatie. 00:20 Opening01:32 Freedom Internet gaat beginnen met klanten aansluiten07:09 The Last of Us II is uitgesteld09:42 Sony's nieuwe DualSense-controller16:54 Wout heeft een Oculus Quest gekocht27:57 Hoe bevalt communicatie via beeldbellen?33:38 De privacyperikelen rondom Zoom41:53 Is er meer cybercriminaliteit door corona?45:06 Kunnen apps ons helpen bij coronabestrijdig?1:00:55 SneakpeekSupport the show.
Thuiswerken is lang niet altijd zo leuk als het een paar weken geleden misschien leek, maar het scheelt reistijd. Toch reisde collega Paul vorige week elke dag van zijn huis in Rotterdam naar een vrijwel leeg Tweakers-kantoor in Amsterdam. Waarom? Daar stond de vr-opstelling. Zo kon Paul zich een week lang in alle rust onderdompelen in de wereld van Half Life: Alyx. Een game waarvan de verwachtingen hoog waren. Valve had al wat indrukwekkende dingen laten zien met zijn vr-minigames. Nu, met een eigen vr-headset op de markt, is het bedrijf er veel aan gelegen om met een klapper te komen. En dat heeft het gedaan. In deze aflevering bespreken we met Paul en Jelle, die de game ook speelde, wat HL: Alyx zo bijzonder maakt. Ook hebben we het deze keer over AMD's nieuwste Ryzen 4000-chips, die verpakt in twee testlaptops onze redactie bereikten. Van de desktopkant wisten we al dat Zen 2 een flinke sprong vooruit was, maar hoe zit dat met laptops? Verder hebben we het over het gerucht dat Apple zijn eigen A-chips naar desktops en laptops gaat brengen, met daarnaast usb 4-ondersteuning. Jelle bestudeerde wat nu al bekend is over deze nieuwe usb-generatie en vreest dat het net als bij vorige generaties weer wat rommelig gaat worden. Paul wist tussen zijn vr-avonturen in nog een 3d-printer aan te schaffen en in elkaar te zetten, en Jurian en Wout doen het vooral rustig aan na een strijd met covid-19. Voor onze YouTube-kijkers is er tot slot goed nieuws; er is deze week weer bewegend beeld bij de podcast! 00:00 Opening00:31 Jurian en Wout zijn terug uit de lappenmand04:40 We doen de podcast weer met video!06:38 Gaat usb4 een einde maken aan de onduidelijkheid?14:19 Paul heeft een 3d-printer gekocht17:10 Wout heeft een webcam van 2000 euro21:04 Is Half Life: Alyx die game die de vr-belofte waarmaakt?41:55 De eerste resultaten van AMD's Ryzen 4000-laptop-cpu's57:36 SneakpeekSupport the show.
Rechtstreeks vanuit de bezemkast, het washok of de boekenkamer bespreken we ook deze week weer actuele onderwerpen uit het techlandschap. Want nu we tijdelijk niet een fysieke ruimte kunnen zijn, nemen we plaats aan de digitale podcasttafel. En aan die tafel hebben we het onder meer over de wonderlijke comeback van webcams. Want waar een maand geleden vrijwel niemand het had over die cameraatjes, staan ze nu ineens door het vele thuiswerken weer volop in de belangstelling. Cameraredacteur Jeroen Horlings haalt er een aantal in huis en bespreekt hoe ze eruitzien en waarom je ze zou willen gebruiken. Het is in elk geval een upgrade ten opzichte van je laptop, want vrijwel alle camera's op laptops komen niet verder dan een 720p-camera, vertelt laptopreviewer Jelle Stuip. Maar is het ook een upgrade ten opzichte van je telefoon? Dat zal moeten blijken in een komende round-up van webcams, maar er gebeurt in elk geval op smartphones veel op cameragebied. Nieuwsredacteur Julian Huijbregts vertelt over zijn recente ervaringen met de Oppo Find X2 Pro en Samsung Galaxy S20 Ultra, beide voorzien van grote camerasensors. En o ja, dankzij de vraag van een tweaker mag Julian eindelijk uitwijden over iets dat hij 'een obscure hobby van mij' noemt. Ook hebben we het over het verlagen van de bitrate en/of resoluties voor streaming video in de EU en over het gebruik van een telefoon als autosleutel. Arnoud heeft een aannemelijk klinkende theorie over broekzakken waarom smartphonemakers graag willen dat je je telefoon gebruikt om je auto open te doen. Wel vooraf een kleine noot: de audio is vanwege allerlei omstandigheden niet zoals je van ons gewend bent. We zijn nog altijd aan het leren hoe je op afstand met elkaar een podcast opneemt en dat gaat helaas niet altijd even vlekkeloos. 0:20 Opening0:42 Hoe we nu opnemen2:37 Horizon Zero Dawn4:43 Vr in 202012:53 Telefoon als autosleutel19:16 Bitrates van streamingdiensten22:33 Webcams anno nu35:18 Nieuwe telefooncamera's44:21 Toekomstige smartphonecamera's53:29 Sneak peekSupport the show.
Voor alles is een eerste keer en bij ons gebeurt dat bij aflevering 104: we nemen de podcast voor het eerst op zonder dat we fysiek bij elkaar zitten. Kennelijk kun je een podcast opnemen via iets dat mensen het internet noemen... wonderlijk. Dat komt uiteraard door de maatregelen rondom het indammen van het coronavirus en dat heeft ingrijpende gevolgen voor ons allemaal. Maar lichtpuntjes zijn er ook, want de filmscène die zich heeft afgespeeld waardoor Wout de opname-apparatuur mee naar huis kon nemen is gedenkwaardig. Er is ook genoeg technieuws om over te praten. Apple kondigde een nieuwe iPad Pro aan met daarbij een case met trackpad. Daarmee komt de tablet weer dichterbij de laptop, en we bespreken wat de verschillen nog zijn. We staan vooral uitgebreid stil bij de aankondiging van de specs van de next-gen consoles. Nieuwsredacteur - en eigenaar van zowel PS4 als Xbox One - Julian Huijbregts zet de specs naast elkaar en vergelijkt hoe Sony en Microsoft op sommige punten tot dezelfde keuzes kwamen, maar ook hoe de consoles van elkaar gaan verschillen. Wat zijn de voordelen? Snelle laadtijden en individueel gerenderde brievenbussen op elke deur. Is het dan toch een gewone podcast in deze ongewone week? Ja en nee, want we hebben alleen apparatuur om de audio fatsoenlijk op te nemen, maar het beeld van de 'neuscams' en webcams van vijftien jaar oud gaan we niet op YouTube zetten; je zult het ook daar dus moeten doen met de audioversie. 00:00 Opening02:07 Hoe gaat het met iedereen?03:50 Het beste tijdperk voor corona07:33 Wat wil Apple met de vernieuwde iPad?17:58 Corona en de community20:05 Hoe Wout vanuit quarantaine podcastapparatuur bemachtigde21:56 Xbox Series X- en PlayStation 5-onthullingen26:16 De invloed van supersnelle opslag34:48 Meer vernieuwing dan de vorige generatie (?)54:45 SneakpeekSupport the show.
Jammer: we hebben nog niet de beschikking over een nieuwe podcaststudio, dus ook deze aflevering klinkt weer nét anders dan je gewend bent. Deze keer hebben we het in het kantoor van Tweakers-directeur Wanja over onder meer schermen met hoge verversingssnelheden. We hebben het misschien over verversingssnelheden tot 360Hz, maar als je op de YouTube-player klikt in dit artikel, zul je zien dat het stokt bij 29.97fps. Videoredacteur Luke van Drie legt uit waarom dat voorlopig zo zal blijven, maar zegt ook dat bij sommige andere video's een hogere framerate misschien wel de moeite waard is. Ook hebben we het over gamen en door de interface gaan op monitoren, laptops en smartphones met hoge framerates. Maar er is veel meer om over te praten. Amazon begon dinsdag met de verkoop van fysieke producten via de Nederlandse versie van zijn webwinkel; een groot moment in de wereld van e-commerce. We hebben het over de mogelijke gevolgen en over hoeveel accounts bij Amazon we al hebben. Laptopredacteur Jelle Stuip vertelt enthousiast over Satisfactory, een game waarin je fabrieken moet bouwen. Dat blijkt verslavend, maar de komst van een Awesome Sink wijst ondanks de mooie naam toch op een zorgelijke ontwikkeling binnen die game. Luke is dan weer enthouasiast over de Flight Simulator van Microsoft die eraan komt. Nieuwsredacteur Joris Jansen vertelt ook nog over hoe rode hoofden op zijn tv leidde tot een achtergrondverhaal over de geforceerde hdr op televisiezenders zonder hdr door de ontvanger van KPN. Arnoud heeft het ook nog over een opvallend gevolg van het coronavirus; de gestegen aandacht voor thuis werken en of dat op de lange termijn gevolgen gaat hebben voor hoe we daarover denken. 0:20 Opening1:32 Amazon naar NL7:11 Fabrieken bouwen in games12:51 KPN's hdr-debacle18:02 Net doen of je vliegt25:49 Corona-gevolg: thuiswerken32:25 Meer Hertzen53:55 Tweakers-video's op 120fps?56:35 Sneak peekSupport the show.
Rechtstreeks vanaf de redactievloer van Tweakers presenteren wij de eerste podcast vanaf ons nieuwe hoofdkantoor. Maar we kunnen beter zeggen: bij voorbaat excuses, want deze podcast klinkt nét een stukje anders dan vorige afleveringen. De gloednieuwe podcaststudio is nog in aanbouw, en dus zitten wij in het kantoor van Tweakers-directeur Wanja, met op de achtergrond de vloer waarop Tweakers-medewerkers dozen en bakken uitpakken. Denk nu niet dat we het over de sores rond het nieuwe kantoor gaan hebben, want er is genoeg te bespreken. Nieuwscoördinator Olaf van Miltenburg dook in de emulator van Windows 10X, de aankomende Windows-versie voor apparaten met twee schermen. Hij ontdekte tot ieders ontsteltenis dat het Windows zonder windows is. Ook bespreken we de kansen voor Windows 10X en welke kant het op gaat met Microsofts desktopbesturingssysteem. Daarnaast heeft Arnoud het over de schikking die Apple trof met Amerikanen over het bewust trager maken van iPhones, om te voorkomen dat ze uit zouden vallen. Apple wil niet zeggen dat het fout zat, maar is wel bereid een half miljard dollar op tafel te leggen voor iPhone-gebruikers die er last van zeggen te hebben gehad. Wout heeft een concept gezien van een verlengbare auto, die daardoor een grotere accu aan boord kan hebben voor als je op vakantie gaat. Jurian vertelt enthousiast over Disney's toekomstplannen met Star Wars, onder meer boeken die zich 200 jaar voor de Skywalker-films afspelen. Olaf blijkt in de weer te zijn gegaan met een Arduino en dat viel nog niet mee. 0:20 Opening2:01 Traag gemaakte iPhones7:00 Toekomst van Star Wars13:26 Klooien met Arduino16:29 Een velengde auto21:18 OS voor twee schermen34:58 Geen zwevende vensters51:12 Sneak peekSupport the show.
Kijk nog maar eens naar deze studio; het is de laatste keer dat we de podcast maken vanuit ons hq in Amsterdam-Noord, want dit weekend verhuizen we naar een andere plek in Amsterdam, het Init-gebouw aan de oostkant van het centrum van Amsterdam.  Verhuizen is niet voor iedereen, blijkt tijdens deze aflevering. Hardwaredacteur Willem de Moor had eigenlijk alle apparaten, gadget en componenten willen meenemen, terwijl Wout meer van 'opgeruimd staat netjes' blijkt te zijn. Arnoud wijst intussen Willem erop dat je met oude en haast afgeschreven componenten ook nog leuke dingen kunt doen. Nieuwsredacteur Julian Huijbregts zit met zijn hoofd intussen bij de volgende generatie consoles en vooral hoe krachtig die zullen zijn. Willem raadt intussen mensen die een Raspberry Pi 4 willen kopen aan om even te wachten, omdat er een revisie aankomt die een uitermate curieus probleem oplost met de versie die vorige zomer uitkwam. Uiteraard gaat het ook over de gevolgen van het coronavirus SARS-CoV-2; Coolblue verhoogde de prijzen en stopte met marketing om voorraden op peil te houden en we bespreken meer gevolgen van dit virus, dat al veel slachtoffers heeft gemaakt, voor de techmarkt.  Het hoofdmenu van deze aflevering is vouwbare smartphones; Arnoud heeft rondgelopen met de klaptelefoon Samsung Galaxy Z Flip en kon bovendien maandag de Huawei Mate Xs uitproberen. We bespreken wat er handig is bij een vouwbaar scherm en wat minder goed werkt. In de sneak peek tot slot horen we dat Julian zich weer even bezig kan houden met een oude liefde. 0:20 Opening1:23 De usb-c-poort van de Pi 45:04 Afscheid nemen bestaat niet7:38 Teraflops van de Xbox Series X13:50 De effecten van het coronavirus20:18 De EU en vervangbare accu's 28:14 Hoe het is om een klaptelefoon te gebruiken36:09 Hoe stevig is de Galaxy Z Flip? 40:43 Verschillende soorten vouwbare smartphones46:49 Luisteraarsvragen over de Flip50:08 Sneak peekSupport the show.
In deze jubileumeditie van de podcast schuift voor het eerst onze nieuwe communitymanager Saskia aan. Met haar praten we over hoe ze in dit vak verzeild is geraakt en ook leggen we haar een paar klassieke techdilemma's voor. Want gebruikt ze iOS of Android? En waar game je nu eigenlijk het best op: een Xbox, PlayStation of Switch? Meteen wordt duidelijk dat de politieke behendigheid die je als communitymanager moet hebben bij haar zeker aanwezig is. Behalve allerlei vragen beantwoorden, vertelt ze over de game Hellblade, die ze onlangs uitspeelde en die veel indruk op haar maakte. Verder bespreken we de nasleep van het feit dat het Mobile Word Congress dit jaar niet doorgaat. Wat betekent dit voor de telecomindustrie? En voor Tweakers, want er stonden behoorlijk wat productaankondigingen op de planning. Wanneer gaan we die nu zien? Fabrikanten pakken dat verschillend aan, maar feit blijft dat het wegvallen van zo'n grote beurs een flinke impact heeft. Wout vertelt over een online tool om D&D-personages mee te maken en de komende mogelijkheid om ze geheel in kleur te laten 3d-printen, terwijl Jurian kan onthullen dat we ook dit jaar weer een Tweakers-huisfeest zullen organiseren voor de community. Tot slot behandelen we een luisteraarsvraag van een jonge tweaker met een voorliefde voor Linux. 00:00 Opening00:45 Dit is de 100e aflevering05:28 Hoe mentale gezondheid verweven is in Hellblade13:03 Hoe gaan fabrikanten om met het wegvallen van het MWC?21:04 D&D-personages 3d-printen met kleurtjes28:00 Er komt weer een Tweakers-huisfeest!31:08 Hoe word je een communitymanager en wat doe je dan?44:42 Vragen aan de nieuwe communitymanager51:01 Waarom is Linux niet populairder?55:25 SneakpeekSupport the show.
Eerder deze week introduceerde Samsung maar liefst drie nieuwe Galaxy-telefoons in de S20-reeks: de S20, S20+ en S20 Ultra. Arnoud mocht ze vorige week onder embargo al bekijken en in deze aflevering vragen we hem het hemd van het lijf over Samsungs nieuwste modellen. Daarbij komt al snel naar voren dat het net als vorig jaar ook dit jaar weer draait om de camera. Het eiland neemt nog meer van de oppervlakte achter op de telefoon in, de sensors zijn nog groter en de megapixelaantallen nog astronomischer. Over astronomisch gesproken, hij heeft zelfs 'space zoom'. Wat je daar als gebruiker allemaal aan hebt, bespreken we in deze aflevering. Ook hebben we het over het komende Mobile World Congress, waar de lijst van aanwezige bedrijven de laatste dagen flink is geslonken als gevolg van angst voor het coronavirus. Blijft er dan wel genoeg reden over voor de redactie om af te reizen en doen we eigenlijk nog iets anders in de voorbereiding? Die laatste vraag kwam binnen via een van jullie. In deze aflevering hebben we zelfs een heuse jingle voor de lezersvragen, met dank aan luisteraar Frank en zijn vriendin. Verder heeft Arnoud het over hoe hij per ongeluk een rondleiding kreeg bij een bedrijf waar tanden uit de 3d-printer rollen, tipt Wout een tv-serie over ruimtevaart en viert Jurian dat we een nieuwe communitymanager hebben. Heb je vragen aan haar, zet ze dan onderaan in de reacties of mail ze via podcast@tweakers.net. Ook algemene vragen over de community of vragen over andere techonderwerpen zijn natuurlijk welkom. In onze volgende, honderdste aflevering, zullen we dieper ingaan op communityzaken met onze nieuwe communitymanager. 00:00 Opening02:29 Tweakers heeft een nieuwe communitymanager06:35 Tanden printen op een 3d-printer11:13 For All Mankind en de eerste bemande Crew-dragon-vlucht17:19 Mobile World Congress en het coronavirus26:42 Samsungs nieuwe Galaxy S20-line-up33:35 Waarom bestaat de Galaxy S20 Ultra?39:28 Hoe werkt de 108-megapixelcamera?43:06 Een vouwbare lens en 100x Space Zoom48:22 Is de Galaxy S20 de upgrade waard?50:46 SneakpeekSupport the show.
Hoe kan het dat wij in de Laptop BBG een laptop aanraden die een paar dagen later al niet meer te koop is? Om die vraag te beantwoorden, moeten we dieper ingaan op de eigenaardigheden van de laptopmarkt en dat doen we in deze aflevering met collega Jelle. De markt voor laptops zit duidelijk anders in elkaar dan bijvoorbeeld die voor smartphones, wat erin resulteert dat er soms tientallen modellen van een enkele laptop bestaan, die allemaal nét even anders zijn. Jelle legt uit waarom en hoe je hier als consument het best mee kunt omgaan. Verder staan we stil bij de twintigste verjaardag van de klassieker The Sims en halen we herinneringen op aan al die andere simulatieklassiekers van vroeger. Jurian blijkt zelfs anno 2020 een actieve sim te zijn in de Sims-spelwereld van zijn vriendin. Arnoud laat ons kennismaken met de tragedie van de iPad, ofwel het feit dat maximale prijzen bij apps flink lager liggen dan bij desktop/laptopsoftware en softwaregiganten daarom niet echt zijn opgestaan. Maar of dat erg is? Ook deze week behandelen we weer een van jullie vragen, we praten over hoe de toekomst van BlackBerry eruitziet nu TCL geen telefoons meer voor ze gaat maken, en Jurian vertelt enthousiast over zijn eerste ervaring met volledig elektrische karts. 00:00 Opening01:26 The Sims viert z'n 20e verjaardag09:00 De tragedie van de iPad19:49 Voor het eerst elektrisch karten24:02 Houden BlackBerry-telefoons op te bestaan?28:18 Worden we weleens herkend op straat?37:09 Wat was er aan de hand met de nieuwste LBBG?40:23 Waarom bestaan er zoveel varianten van dezelfde laptop?46:05 Hoe ga je als laptopkoper slim te werk?53:32 SneakpeekSupport the show.
Tien jaar geleden bundelden onze redacteuren hun krachten om een blik te werpen op een nieuw apparaat: de iPad. Volgens Apple zou dit het pc-landschap veranderen. In deze aflevering blikken we terug op de ontwikkeling van de tablet in het afgelopen decennium. We pakken er een aantal citaten uit onze review bij om te kijken of onze kritiekpunten van destijds nog steeds gelden en of onze voorspellingen zijn uitgekomen. Wat we in ieder geval niet hadden voorspeld, is hoe jongere en oudere generaties de iPad, en in mindere mate tablets van andere merken, zouden omarmen. Ook hebben we het over de duur van ondersteuning bij moderne apparaten. Want waar apparatuur vroeger vaak erg lang meeging, zijn we vandaag de dag vaak afhankelijk van software-updates en clouddiensten om producten te laten werken. Wat is redelijk om te verwachten en houden we hiermee rekening bij de aanschaf? Verder bespreken we het bizarre verhaal rondom de vermoedelijke hack van de smartphone van Amazon-oprichter Jack Bezos, de reden dat high-end producten vaak bij elke winkel hetzelfde kosten en het gerucht dat Jurians favoriete game ooit een remake gaat krijgen. 00:00 Opening01:39 Er komt misschien een KOTOR-remake05:50 Hoe de telefoon van Jeff Bezos gehackt werd11:19 Whatsapp en groene kleurtjes in de VS14:58 Chromebooks krijgen langer support16:41 Hoe lang mogen we updates verwachten op apparaten en software?25:25 Waarom zijn prijzen voor high-end-producten vaak overal gelijk?31:16 Leven we in de door Steve Jobs voorspelde post-pc-era?35:55 Terugblikken op onze iPad-review43:04 Tablets en laptops op scholen44:53 Hoe succesvol zijn tablets met Windows en Android?50:26 Wat is de toekomst van de tablet?54:35 SneakpeekSupport the show.
Is raytracing het nieuwe modewoord in de game-industrie? Waar het in de mobiele wereld over 5g gaat en elke elektronicafabrikant iets met ai doet, kijk je als zichzelf respecterend gamefabrikant naar raytracing. In deze podcast bespreken we wat het is en hoever het staat. Dat doen we met oud-stagiair Daan, die voor een achtergrondverhaal over raytracing met verschillende softwareontwikkelaars sprak. Daaruit blijkt dat de techniek voor realtime gebruik nog in de kinderschoenen staat, maar veel potentie heeft. Ook in deze aflevering behandelen we een aantal van jullie vragen. Sim gaat in op huidige ontwikkelingen rondom televisies die gebruikmaken van twee lcd's voor fijnmazige local dimming, Jurian gaat in op de vraag of hij andersoortige functies in de game-industrie ambieert en Wout heeft het over de begrenzingen die voortvloeien uit de wife acceptance factor. Verder hebben we het nog over komende videokaarten van Nvidia en AMD, een remake van de klassieke shooter Kingpin en de uitstelwind die nu door de game-industrie waait. Daarnaast vertelt Jurian een anekdote over hoe een medewerker van Sony op de E3 ooit zijn mond voorbijpraatte en Tweakers daardoor bij een exclusieve preview kon zijn. 00:00 Opening01:35 Nieuwe high-end-videokaarten van Nvidia en AMD03:49 Koehandel op de E310:40 Een remake van Kingpin17:25 2020 wordt het jaar van uitstellen23:01 Hoe staat het met dubbele-lcd-techniek voor tv's?31:10 Wil Jurian weleens aan de andere kant van de industrie staan?35:03 Waarin laten we ons beperken door de waf?39:17 Wat is dat raytracing waarover we zoveel horen?42:39 Hoeveel games ondersteunen dit al?48:10 Hoe lang duurt het voordat we een game volledig kunnen raytracen?51:33 Lost raytracing een groot probleem op?54:31 Hoe kijken ontwikkelaars hier tegenaan?1:00:06 SneakpeekSupport the show.
Als je de klantenservice belt van de aanvallers die jouw bestanden hebben versleuteld met ransomware, kun je korting krijgen op de ontsleuteling. Het is alsof je afdingt op een markt, met het verschil dat je op de bazaar iets nieuws koopt en niet toegang tot je eigen bestanden. In deze podcast vertelt privacy- en securityredacteur Tijs Hofmans over de duistere wereld achter ransomware, die niet in elk opzicht zo duister is als je zou verwachten. Ook gaat het natuurlijk over de universiteit Maastricht en GWK Travelex, die beide tijdens de feestdagen werden getroffen door deze vorm van malware. Wie ook software niet zegt te kunnen ontsleutelen, is de FBI. Die hebben Apple wéér gevraagd om te helpen met het openmaken van de software van twee iPhones van een terrorist. Apple wil wel helpen, maar vindt dat een achterdeurtje voor alleen the good guys niet mogelijk is. Ook gaat het natuurlijk over het ontbreken van Sony's PlayStation-divisie op gamebeurs E3. Jurian, die wel gaat, denkt dat Sony het liefste de PS5 direct aan gamers laat zien, in plaats van de eerste indrukken over te laten aan mensen zoals hij. We hebben het ook over de 'frameraterace' die aan het uitbarsten is op smartphones. Veel telefoons krijgen een verversingssnelheid hoger dan 60Hz en maandag gingen Chinese fabrikanten ineens in het openbaar tegen elkaar opbieden wie de hoogste framerate zou gaan bieden. Daarnaast behandelen we nog een aantal vragen die we over hebben van onze Ask Us Anything-aflevering van rond Kerst, over onder meer een minister van Digitale Zaken en games die telkens realistischer worden. Als er genoeg vragen binnen blijven komen, kunnen we hier wellicht een vast item van maken, dus stel ze gerust in de reacties of via mail. 0:20 Opening2:05 Versleutelde iPhones7:31 Sony is niet op E312:36 Framerates op telefoons19:04 Ask Us Anything-blokje32:51 Uni Maastricht en ransomware52:16 Sneak peekSupport the show.
Deze editie van de podcast nemen we op tijdens de Consumer Electronics Show op locatie in Las Vegas. Op moment van opnemen zitten we ongeveer halverwege de beurs en maken we de balans op over de nieuwe producten en ontwikkelingen die we tot dusver zijn tegengekomen. Voor Julian, die zich richt op alles wat met pc's en laptops te maken heeft, was het vooral AMD dat de laatste dagen de klok sloeg. De chipfabrikant introduceerde zijn 7nm-processors voor laptops en op papier lijken ze daarmee een grote sprong te maken ten opzichte van hun huidige aanbod. Maar zijn er wel genoeg afnemers? Julian ging op zoek naar laptops die met deze chips uitgerust zijn. Sim stortte zich traditiegetrouw op al het tv-geweld dat een beurs als CES rijk is en ging onder andere langs bij LG om te kijken naar het nieuwe, kleinere oled-model van 48", maar ook om te achterhalen waarom de oprolbare televisie waar we vorig jaar nog allemaal zo enthousiast over waren nooit op de markt is gekomen. Daarnaast heeft hij het in deze aflevering over verschillende soorten innovatie die hij tegenkwam bij tv-fabrikanten. Op mobiel vlak had OnePlus vooraf flink van de toren geblazen en hoewel de fabrikant zeker interessante dingen liet zien, viel het Wout uiteindelijk toch wat tegen. Verder bezocht hij nog Lenovo, waar de Razr-klaptelefoon met buigbaar scherm te bewonderen was en kon hij met een touchscreen aan de gang dat over haptische feedback beschikte. 00:00 Opening00:55 Wat komt er na oled?02:57 Eindelijk een kleinere oled06:00 Wat is er gebeurd met de oprolbare oled?11:52 Welke tv-innovaties zijn er op CES dit jaar?18:11 Hoe vernieuwend is de Concept One van OnePlus?26:04 Het bijzondere scharnier van Motorola31:37 Hoe zit het met 5g op CES?35:11 Waarom heeft Sony een auto gebouwd?40:41 AMD's nieuwe 7nm-chips voor laptops45:35 Komt Project Athena al van de grond?47:11 De Nintendo Switch-kloon van Alienware50:59 Komt na de vouwbare telefoon de vouwbare laptop?54:43 Wat zijn de high- en lowlights tot nu toe?Support the show.
Stel je voor: Tweakers plaatst een negatieve review van een laptop en de fabrikant van die laptop dreigt een advertentiedeal op te zeggen. Wat doen we dan? Het is een van onderwerpen in de eerste podcast van dit nieuwe jaar. Het antwoord is simpel, zo zegt Wout: niets. Want redactie en commercie zijn helemaal gescheiden bij Tweakers en wij als redactie weten niet eens als een adverteerder onze commerciële mensen boos opbelt. Soms bellen ze de redactie ook boos op en mogen we bijvoorbeeld niet meer bij aankondigingen aanwezig zijn. Ook dan passen we geen woord aan. De discussie komt op gang naar aanleiding van een van de vragen die we deze podcast bespreken. Want we kregen voor de Ask Us Anything-aflevering van vorige week zoveel goede en leuke vragen binnen, dat we deze week in plaats van highlights nog een paar vragen behandelen. En daar zitten pareltjes tussen, zoals 'waarom zijn er geen e-readers met kleurenschermen, terwijl het technisch wel kan?' en 'hebben jullie een podcastcursus gehad voor jullie begonnen?', waarbij Arnoud vertelt over zijn historie bij lokale radio. Daarnaast kijken we uitgebreid vooruit naar de Consumer Electronics Show, CES voor intimi. Die beurs vindt volgende week plaats. Daar komen vermoedelijk nieuwe schermtechnieken aan bod als miniled, microled - dat zijn twee verschillende dingen, legt hardwaredacteur Julian Huijbregts uit - en uiteraard qd-oled. Ook hebben we het over de concepttelefoon van OnePlus, componenten van AMD, Project Athena van Intel, de ontwikkelingen op het gebied van smarthome en natuurlijk de lol van het bezoeken van gokwalhalla Las Vegas. 00:00 Opening01:41 Nog meer luisteraarsvragen02:15 Waar blijven de e-readfers met kleurenschermen?06:31 Wie fixt nog weleens de computer van de buurman?11:10 Waar hebben wij leren podcasten?14:03 De balans tussen commercie en onafhankelijkheid bij Tweakers20:34 Tips voor het tweaken van je telefoon26:36 Overstappen van bank blijkt relatief makkelijk27:36 Wat verwachten van op televisie-vlak van CES?38:05 Wat gaat CES brengen qua smartphone-ontwikkelingen?48:23 Wat kunnen we verwachten op pc/laptop-vlak?56:20 Waar kijken we zelf het meest naar uit op CES?58:07 SneakpeekSupport the show.
In deze Ask us Anything-kersteditie van de Tweakers Podcast beantwoorden we jullie meest prangende vragen. Op onze recente oproep voor input kwamen veel reacties binnen en daaruit hebben we een selectie gemaakt voor deze podcast. Dat betekent dat de podcast anders opgebouwd is dan normaal en vooral ook langer is. In ongeveer negentig minuten passeren iets meer dan twintig vragen de revue. Die behandelen we niet met een vaste club mensen; nee, gedurende de uitzending vindt er een ware podcaststoelendans plaats, wat resulteert in een aflevering waarin je veel meer verschillende redacteuren hoort dan normaal. Omdat een aflevering van meerdere uren iets teveel van het goede zou zijn, hebben we een selectie moeten maken uit jullie vragen. We zijn iedereen die een vraag heeft ingestuurd dankbaar, maar het kan dus zijn dat je een suggestie gedaan hebt en die niet in de aflevering zit. We gaan kijken of we op een later moment nog iets kunnen doen met (een deel van) de vragen die deze aflevering niet gehaald hebben. 00:00 Opening01:35 De grootste teleurstelling van 201905:34 De favoriet van 201909:15 Arnouds ervaringen met printing-as-a-service11:51 De rompslomp van smartphones reviewen15:56 Komt er ooit nog een succesvol derde platform voor mobiel?17:17 Kan Samsung zich staande houden met zijn midrangetelefoons?19:32 Wat wordt de rol van arm-chips het volgende decennium?24:14 Van welke games uit onze jeugd willen we een remake zien?27:50 Film- en serietips voor de feestdagen32:45 Hoe maak je een goede geluidsopname?37:01 Hoe goed is de streamingdienst van Formule 1?43:11 Bespaar je stroom met een smarthome, of kost het juist energie?46:05 Waar moet je op letten met de start van een smarthome?53:18 Is er een oplossing voor de brei van opladers die men tegenwoordig heeft?58:10 Hoe krijg je collega's mee in een overstap naar nieuwe tools?01:01:41 Welke techbedrijven luisteren goed naar hun gebruikers?01:07:43 Hoe ziet de huidige staat van de glasvezelmarkt eruit?01:14:35 Welke producten waren hun tijd ver vooruit?01:18:18 Wat verwachten we van het gamejaar 2020?01:21:06 Hoe laat je een e-sports-scene het beste groeien?01:23:01 Zit er nog toekomst in de mmo- en rts-genres?01:24:46 Hoe gaat het internet zich de komende 5 tot 10 jaar ontwikkelen?01:26:55 Waar kijken we naar uit in 2020?Support the show.
Het kwam als een verrassing tijdens de Game Awards: de onthulling van Microsofts volgende Xbox: de Xbox Serie X. Of nee, gewoon de Xbox. De naam alleen al is voer voor gesprek en dan hebben we het nog niet eens over de opvallende fysieke verschijning gehad. De nieuwe Xbox ziet er duidelijk anders uit dan de huidige variant en krijgt ook een nieuwe controller. Maar wat verwachten we nu eigenlijk van een échte next-genconsole en waarin gaan toekomstige games zich onderscheiden? Dat bespreken we in deze aflevering van de Tweakers-podcast. Verder hebben we het over kobalt, een belangrijke grondstof voor onze huidige accu's. De handel daarin levert veel geld op, maar er zijn ook bijkomende kosten, zoals de gezondheid van de mensen die het delven. Een aantal grote techbedrijven wordt nu aangeklaagd omdat ze niet genoeg verantwoordelijkheid nemen voor het welzijn van deze mensen. Is dat fair? En zet zo'n rechtszaak zoden aan de dijk? Dan hebben we het over de komende Star Wars-film en al snel blijkt dat de hele tafelbezetting hier wel naar uitkijkt, al zijn er ook bedenkingen. Tesla's Cybertruck passeert eveneens de revue, want mag dat ding hier ooit de weg op? Ook blikt Wout nog even terug op de digitale deurbellen uit de vorige aflevering, want onlangs werden daar Kamervragen over gesteld. 00:00 Opening01:43 De Star Wars-hype is real10:12 De menselijke impact van kobaltmijnen22:01 Zal de Cybertruck ooit hier mogen rijden?27:11 Digitale deurbellen bereiken de Tweede Kamer29:03 Microsoft onthult de nieuwe Xbox39:24 Wat wordt onderscheidend aan de volgende generatie games?55:56 SneakpeekSupport the show.
Wordt een woonwijk veiliger als mensen slimme deurbellen ophangen? Zijn dieven dan minder geneigd in te breken? Je zou misschien gokken van wel en dan zit je in hetzelfde kamp als verschillende gemeenten die er nu praktijktests mee doen. Collega Tijs dook in die tests en kwam erachter dat het bewijs op dit moment nog ver te zoeken is. Net als de aandacht voor privacy, want mag je volgens de wet eigenlijk wel het gebied voor je huis filmen? En wat gebeurt er met die beelden als ze in de cloud worden opgeslagen? Dat zijn zaken die we samen met Tijs in deze aflevering onder meer bespreken. Ook hebben we het over het onderwerp dat rondom ons opnamemoment de gemoederen op de redactievloer flink bezighield: DPG Media, het moederbedrijf van Tweakers, is voornemens uitgeverij Sanoma, onder andere bekend van Nu.nl, over te nemen. Daar moesten we het natuurlijk even over hebben. Ook hebben we het over een wel heel bijzondere gametrailer die onlangs verscheen; als je dacht dat Goat Simulator enigszins apart was, nu komt er een Jezus-simulator. Is het een hoax of echt? Verder hebben we het nog over cybercrimeverzekeringen tegen bijvoorbeeld ransomwareaanvallen, waarbij Tijs zich afvraagt of je hiermee geen fout gedrag aanmoedigt. En ook is het blijkbaar mogelijk je te verzekeren tegen AVG-boetes, wat misschien nog gekker is. Wout deelt tot slot nog wat cijfers uit de eigen Pricewatch rondom Black Friday, waaruit blijkt dat er een kern van waarheid zit in die kortingshype. 00:00 Opening00:32 Stuur je vragen in!05:19 DPG Media wil Sanoma overnemen13:27 Is de Jezus-simulator serieus?18:32 Het nut van cybercrimeverzekeringen24:44 Black Friday heeft daadwerkelijk meer deals30:27 Maken slimme deurbellen een wijk veiliger?56:27 Sneakpeek Stuur je vragen in voor de AmA-podcast Aangezien er rondom de kerstdagen niet zoveel gebeurt in techland, willen we de aflevering van die week vullen met een AmA, ask me anything, of meer: ask us anything. Een aflevering waarin we ingaan op jullie prangendste vragen. Wil jij dus weten wat Jurs favoriete game was dit jaar en waarom? Of hoe Arnouds ultieme telefoon eruitziet? Met welke hardware we de podcast of onze video's opnemen? Of wil je iets weten van een van de andere redacteuren die je vaak hoort in de uitzending? Laat je vraag dan achter in de reacties of via podcast@tweakers.net.Support the show.
Bij het opnemen van deze podcast lag er een wel heel bijzondere smartphone op de redactie: met een camera van 108 megapixel. We hadden de megapixelrace toch al lang achter ons gelaten? Jeroen en Arnoud leggen uit dat deze camera geen blik terug, maar juist een blik vooruit is. Daarnaast hebben we het in bredere zin over de ontwikkelingen bij smartphonecamera's, want omdat het een van de hoofdpunten is waarop je telefoons nog kunt onderscheiden, zetten fabrikanten hier sterk op in. Verder hebben we het over de komende beslissing van de overheid om bedrijven uit een land met een 'offensieve cyberstrategie' te weren bij kritieke delen van de 5g-infrastructuur in Nederland, waarmee het feitelijk Huawei buitensluit. Ook vertelt Wout verheugd over zijn overstap naar de wereld van 21:9-schermen en vragen we ons af of dit de logische stap na 4:3 en 16:9 is. Daar is niet iedereen het over eens, zo blijkt. EA's beslissing om Marco van Basten uit FIFA te halen vanwege een recente uitspraak, daarmee de zaak nog verder opblazend, passeert ook de revue en Jeroen legt uit waarom je als lezer heel scherp moet zijn als je leest over onderzoeken naar de milieuvriendelijkheid van elektrische auto's. 00:00 Opening01:23 Marco van Basten-gate08:00 Huawei en Nederlandse 5g-netwerken16:41 Is een ev zuiniger dan een normale auto?31:06 Wout is weg van de widescreens36:32 Hoe camera's op smartphones steeds beter worden58:51 SneakpeekSupport the show.
Wie is er onlangs nog in een bankfiliaal geweest? Dat vragen we ons deze week af en de antwoorden rond de tafel zijn allemaal niet zo recent. Niet gek ook: bijna al je bankzaken doe je tegenwoordig digitaal of via apps. Daarom wordt de kwaliteit en beschikbaarheid van die apps steeds belangrijker. Voor Android-gebruikers met ABN was het afgelopen week daarom even slikken dat de bank gaat stoppen met zijn nfc-app, terwijl Apple-gebruikers juist blij zijn met de onlangs ingevoerde Apple Pay-ondersteuning bij diezelfde bank. En de Duitse overheid wil Apple weer verplichten zijn nfc-chip open te stellen voor ontwikkelaars. In deze aflevering hebben we het over de voor- en nadelen van al deze betaalmethoden en dat het, net als bij tech-ecosystemen, verdraaid moeilijk is om over te stappen. Ook hebben we het over encryptie. Joris bezocht de film Midway en was blij verrast dat de gebruikte encryptietechnieken een flink aandeel in de film hadden. Jurian mag eindelijk vrijuit praten over de game Jedi Fallen Order en meteen merken we hoe moeilijk reviewen eigenlijk is; waar Jurian en Wout erg onder de indruk zijn, krijgt de game uit andere hoek ook kritiek te verduren. Tesla's Cybertruck passeert ook nog de revue, want hoewel de meningen over het uiterlijk verdeeld zijn, is de introductie vrijwel iedereen opgevallen. We bespreken verder het Contract for the Web van web-grondlegger Tim Berners-Lee. De punten die hij aansnijdt, kunnen op veel steun rekenen, maar hoe realistisch is het om te verwachten dat bedrijven en overheden hiermee aan de slag gaan? 00:00 Opening01:29 Nog even over Jedi Fallen Order11:37 Encryptie in de Tweede Wereldoorlog15:47 Kan Tim Berners Lee het internet redden?21:48 De bizarre Cybertruck van Tesla28:18 Is betalen met nfc de toekomst?40:45 Banken zijn net techbedrijven49:33 SneakpeekSupport the show.
Het is een schitterend verhaal: gameredacteur Paul Hulsebosch was, jaren voordat hij bij Tweakers werkte, op bezoek bij de gamestudio die werkte aan Age of Empires III. Vlak voor hij terugvloog, wilde een maker van de geluiden in de game hem nog heel even lenen. Want er was nog iemand nodig die de stem van een Nederlandse brigadier vertolkte in de game. Paul wilde dat wel en dus hoor je hem 'aanvalluh!' roepen in de game. Paul vertelt het verhaal hoe het zo kwam, ter gelegenheid van de aankondiging van Age of Empires IV. Jurian vertelt ook nog over die keer dat hij voetballiedjes zong voor een game en waarom de nummers uit zijn gouden keeltje vermoedelijk de game nooit hebben gehaald. De oude doos gaat meer open deze aflevering. Wout - vers terug van vakantie - is enthousiast over de komst van een Half-Life-game voor virtual reality. De Half-Life-serie is al een tijdje niet meer in leven en ook met vr voor thuis gaat het niet bepaald fantastisch, maar kan een Half-Life-game mensen ertoe aanzetten een vr-bril te kopen? Omdat de oude doos als Pandora's box niet makkelijk meer dichtgaat, hebben we het ook over de Motorola Razr van Lenovo. De klassieke klaptelefoon is nu verworden tot moderne vouwbare Android-smartphone. Jurian was eerst dolenthousiast, maar heeft nu zijn bedenkingen en ook Arnoud ziet de nodige uitdagingen met deze telefoon. Maar het is niet alleen nostalgie wat de klok slaat, want we staan uitgebreid stil bij de release van Google Stadia. Paul heeft de nodige problemen ondervonden, maar als het wel goed gaat, werkt het mooi. We bespreken de voor- en nadelen van gamestreaming en of het iets is voor hardcore gamers of juist voor de huis-tuin-en-keuken-consument. Ook bespreken we de levensvatbaarheid van een gamestreamdienst, waarbij je niet per game zou hoeven te betalen. 0:20 Opening1:19 In Age of Empires7:46 Een system seller voor vr15:13 Red Dead op pc19:54 De Motorola Razr28:58 Stadia's wisselende prestaties41:36 Voor wie gamestreaming is54:40 Een Netflix voor games?58:54 Sneak peekSupport the show.
Wie is er niet groot mee geworden? Jailbreaken van iPhones was tot een aantal jaar geleden een populaire bezigheid, maar inmiddels jailbreaken nog maar weinig mensen hun Apple-apparatuur. Deze week kwam een nieuwe jailbreak uit. Het is leuk als je dankzij een jailbreak je hele iPhone in Comic Sans kunt zetten, maar volgens redacteur privacy & security Tijs Hofmans kleven er ook risico's aan het jailbreaken. En die bespreken we dus. Ook hebben we het over waarom er niet meer zoveel jailbreaks uitkomen als voorheen. Met smartphonereviewer Chris Broesder hebben we het over de waterdichtheid van telefoons. We leren dat ip65 niet per se minder is dan ip68 en Chris vertelt dat een enkele fabrikant wel garantie geeft bij waterschade, maar andere niet. Over telefoons gesproken: Chris heeft het ook over zijn problemen bij het overstappen van iOS naar Android en vice versa. Verder hebben we het over Freedom Internet, het alternatief voor Xs4all dat deze week zichzelf presenteerde na de geslaagde crowdfunding van de afgelopen week. Is er een markt voor zo'n provider? Daarnaast gaat het over Disney+, dat deze week uitkwam. Jurian Ubachs wil op zijn apparaten alle streamingdiensten in één interface kunnen doorzoeken. En wees niet bang; we spoilen niets over The Mandalorian. Met Tijs aan tafel gaat het uiteraard ook nog even over ruimtevaart. SpaceX wil met Starlink tienduizenden satellieten in een baan om de aarde brengen, maar kunnen we dan nog wel 's nachts sterren kijken? En wie gaat er eigenlijk over of zoiets wel mag? 0:20 Opening1:07 Starlinks satellieten7:18 WhatsApp-back-ups14:09 Disney+ komt uit20:52 Freedom Internet is er27:18 Jailbreaken anno 201939:45 Waterdichtheid en ip-ratings51:39 Sneakpeek  Support the show.
Rate Podcast

Share This Podcast

Recommendation sent

Followers

2

Join Podchaser to...

  • Rate podcasts and episodes
  • Follow podcasts and creators
  • Create podcast and episode lists
  • & much more

Podcast Details

Created by
DPG Media
Podcast Status
Finished
Started
Apr 11th, 2018
Latest Episode
Mar 26th, 2020
Release Period
Weekly
Episodes
106
Avg. Episode Length
About 1 hour
Explicit
No
Order
Episodic

Podcast Tags

Do you host or manage this podcast?
Claim and edit this page to your liking.
Are we missing an episode or update?
Use this to check the RSS feed immediately.