Forestil dig at have ventet hele dit liv på endelig at få noget at kæmpe for. En grund til at leve. En fælles sag. Og så oprinder dagen endelig, og du begiver dig ned til hverveteltet for at skrive dig op til at komme i krig. Men du bliver afvist - for din hals er for stor, og din IQ er for lav.I dagens afsnit fortæller Mark om forstørrede skjoldbruskkirtler og cretinism mens Flemming fortæller om McNamaras tumper. Hør hvorfor der er jod i salt og hvorfor IQ-bundkriteriet i hæren ikke kun er vejledende.Skulle du have lyst til at støtte Videnskabeligt Udfordret, så kan du gøre det ovre på vores 10er. Det koster penge, men til gengæld får du også noget for det - nemlig adgang til et eksklusivt bagkatalog med masser af ekstramateriale! Og til vores Discord-server hvor vi sender hinanden billeder af høns. https://vudfordret.10er.app/Du kan også tjekke vores webshop: bit.ly/vushop. Vi har T-shirts, kaffekopper og tasker! Og meget mere! Der er også en hønsetrøje!Send os water hilarious science eller stil et spørgsmål på facebook, Instagram eller vudfordret@gmail.comTak til Christian Eiming for disclaimer.Tak til Barometer-Bjarke for Gak-O-meteretHusk at være dumme 🧠Kilder:Leung et al. (2012) History of U.S. Iodine Fortification and SupplementationChen et al. (2010) Cretinism revisitedSonia Salisbury (2003) Cretinism: The past, present and future of diagnosis and cureSupport the show (https://spaekbraettet.10er.app/)
Som forsker kan man godt somme tider blive en smule frustreret over alle de bureaukratiske ringe man er nødt til at hoppe igennem - specielt når det kommer til etik. Vi vil bare gerne forske, og skulle der ryge et par menneskeliv i svinget, så må det vel være sådan. I dagens afsnit vil vi forsøge at ændre din mening og overbevise dig om at etik er okay!Hør med når Mark fortæller om Tuskegees forsøg med ubehandlet syphilis hos sorte mænd og når Flemming fortæller om Vipeholm-eksperimenterne hvor slik- og tandlægeindustrien betalte for at stopfodre mentalt handikappede mennesker til deres tænder rådnede! Og lad os så lige sende en venlig tanke til etisk råd, efter vi har hørt det her afsnit, ikke?Skulle du have lyst til at støtte Videnskabeligt Udfordret, så kan du gøre det ovre på vores 10er. Det koster penge, men til gengæld får du også noget for det - nemlig adgang til et eksklusivt bagkatalog med masser af ekstramateriale! Og til vores Discord-server hvor vi sender hinanden billeder af høns. https://vudfordret.10er.app/Du kan også tjekke vores webshop: bit.ly/vushop. Vi har T-shirts, kaffekopper og tasker! Og meget mere! Der er også en hønsetrøje!Send os water hilarious science eller stil et spørgsmål på facebook, Instagram eller vudfordret@gmail.comTak til Christian Eiming for disclaimer.Tak til Barometer-Bjarke for Gak-O-meteretHusk at være dumme 🧠Kilder: Joel Howell (2017) Race and U.S. medical experimentation: the case of Tuskegee https://tidsskriftet.no/2016/12/medisinsk-historie/ubehandlet-syfilis-fra-oslo-til-tuskegeeVondelehr et al. (1936)  Untreated syphilis in the male negroSchuman et al. (1955)  Untreated syphilis in the male negroSupport the show (https://spaekbraettet.10er.app/)
Det forventes at vi mennesker opnår en eller anden form for udødelighed indenfor relativt få generationer. Nogle siger dette århundrede, andre siger det næste – men mange er enige om at det kommer. Spørgsmålet er bare, hvilken form for udødelighed? Følg med i dag når vi udforsker upload  af menneskehjernen, hvor Flemming fortæller hvor langt vi er på computerfronten, mens Mark gennemgår de biologiske udfordringer. Bliv ikke overrasket når vi fortæller at vi er tættere end du tror. Meget tættere. Som i, vi har allerede gjort det.Skulle du have lyst til at støtte Videnskabeligt Udfordret, så kan du gøre det ovre på vores 10er. Det koster penge, men til gengæld får du også noget for det - nemlig adgang til et eksklusivt bagkatalog med masser af ekstramateriale! Og til vores Discord-server hvor vi sender hinanden billeder af høns. https://vudfordret.10er.app/Du kan også tjekke vores webshop: bit.ly/vushop. Vi har T-shirts, kaffekopper og tasker! Og meget mere! Der er også en hønsetrøje!Send os water hilarious science eller stil et spørgsmål på facebook, Instagram eller vudfordret@gmail.comTak til Christian Eiming for disclaimer.Tak til Barometer-Bjarke for Gak-O-meteretHusk at være dumme 🧠Kilder:How to map the brain: https://www.nature.com/articles/d41586-019-02208-0http://bit.ly/microglia_explainedOpenWorm artikel: https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rstb.2017.0382https://stm.sciencemag.org/content/5/198/198ra105https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2014.00063/fullhttps://www.openphilanthropy.org/brain-computation-reporthttps://www.scientificamerican.com/article/what-is-the-memory-capacity/#:~:text=You%20might%20have%20only%20a,(or%20a%20million%20gigabytes).Support the show (https://spaekbraettet.10er.app/)
Selv efter vores mange millioner års udvikling, virker det til at vi stadig ikke har lært det. Af en eller anden grund sidder det fast i os, at mænd er bedre end andre mennesker. Og ikke nok med at det skaber et bias der skader andre, så skaber det også et bias, der skader mænd. Nok skal være nok! Så hør med i dag, når vi sætter forskningsresultater på kønsdiskriminationen og når vi undersøger om veganske mænd er mindre maskuline end andre mænd.Skulle du have lyst til at støtte Videnskabeligt Udfordret, så kan du gøre det ovre på vores 10er. Det koster penge, men til gengæld får du også noget for det - nemlig adgang til et eksklusivt bagkatalog med masser af ekstramateriale! Og til vores Discord-server hvor vi sender hinanden billeder af høns. https://vudfordret.10er.app/Du kan også tjekke vores webshop: bit.ly/vushop. Vi har T-shirts, kaffekopper og tasker! Og meget mere! Der er også en hønsetrøje!Send os water hilarious science eller stil et spørgsmål på facebook, Instagram eller vudfordret@gmail.comTak til Christian Eiming for disclaimer.Tak til Barometer-Bjarke for Gak-O-meteretHusk at være dumme 🧠Kilder:Tina Iverson (2013) Sexism: A revealing experimenthttps://www.nature.com/articles/496031bhttps://toronto.citynews.ca/2017/03/11/simple-experiment-exposed-gender-bias-workplace/https://blogs.scientificamerican.com/unofficial-prognosis/study-shows-gender-bias-in-science-is-real-heres-why-it-matters/Gonzalez et al. (2019) The Role of Gender Stereotypes in Hiring: A Field ExperimentClancy et al. (2014) Survey of Academic Field Experiences (SAFE): Trainees Report Harassment and AssaultSheltzer and Smith (2014) Elite male faculty in the life sciences employ fewer womenMoss-Racusin et al. (2015) Can Evidence Impact Attitudes? Public Reactions to Evidence of Gender Bias in STEM FieldsAre vegans the same as vegetarians? The effect of diet on perceptions of masculinity Vegan men and hybrid masculinity (Journal of gender studies)Support the show (https://spaekbraettet.10er.app/)
View 300 more appearances
Share Profile
Are you Mark? Verify and edit this page to your liking.

Share This Creator

Recommendation sent

Join Podchaser to...

  • Rate podcasts and episodes
  • Follow podcasts and creators
  • Create podcast and episode lists
  • & much more

Creator Details

Birthdate
Mar 11th, 1995
Location
Odense, Region Syddanmark, Denmark
Episode Count
304
Podcast Count
2
Total Airtime
6 days, 15 hours
PCID
Podchaser Creator ID logo 778165