Podchaser Logo
Home
5 pitanja za... Andreja Stojic

5 pitanja za... Andreja Stojic

Released Saturday, 5th June 2021
Good episode? Give it some love!
5 pitanja za... Andreja Stojic

5 pitanja za... Andreja Stojic

5 pitanja za... Andreja Stojic

5 pitanja za... Andreja Stojic

Saturday, 5th June 2021
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

Andreja je diplomirao primenjenu fiziku i informatiku i doktorirao teorijsku fiziku (fizka atoma i molekula). Bavi se fizikom i hemijom atmosfere, oblast kvaliteta vazduha i procene njegovog uticaja na životnu sredinu i zdravlje ljudi. Učesnik je u 18 nacionalnih i međunarodnih naučnih projekata iz oblasti životne sredine i nauke o podacima i autor blizu 100 publikacija.

Istraživanje mu je dominantno usmereno ka razvoju i primeni statičkih metoda i metoda veštačke inteligencije za analizu stanja životne sredine i procenu uticaja zagađenja na zdravlje ljudi.

U okviru ATLAS projekta iz oblasti veštačke inteligencije predvodi tim istraživača iz Instituta za fizuku u Beogradu. Učestvuje u razvoju servisa za analizu globalnog stanja vazduha u okviru projekta H2020 NI4OS (National Initiatives for Open Science in Europe). A predvodi i tim istraživača za studiju stanja kvaliteta vazduha u Beogradu za period od 2021. do 2031. godine.

Sa naukom je počeo od eksperimenta. Analiza skromnih setova podataka otvorila je vrata statistici, numeričkom modeliranju i veštačkoj inteligenciji. Navodi da je važno je pogledati podatke iz što je većeg broja uglova. Ti počeci definisali su ono što i danas radi – neizmerna radoznalost i želja za razumevanjem.

Pored nauke, ima još jednu veliku ljubav – muziku. Više od decenije je član grupe Neverne Bebe – popularnog pop/rok benda. Iskusan je muzičar, kompozitor, ton-majstor, aranžer i muzički producent. Sa Nevernim Bebama nastupa kao pridruženi član na akustičnoj i električnoj gitari, kao i perkusijama, ali je i nezaobilazni član tima u studijskom radu.

Andreja je pričao o Nevernim bebama i odgovorio na 5 pitanja koja ste putem našeg sajta postavljali tokom sedmice:

  1. Kako predvidjate promenu u kvalitetu vazduha u Beogradu u narednih 5 godina, imajući u vidu klimatske promene?
  2. Na koji nacin kao pojedinci mozemo doprineti u razvoju sprecavanja zagadjenosti?
  3. Koji su osnovni ciljevi ATLAS projekta? Sa kakvim izazovima ste se suočili u toku istraživanja, razvoja i pre odobravanja projekta?
  4. Koliko naprednu tehnologiju imamo za izracunavanje kvaliteta vazduha u Srbiji?
  5. Koliko su tacni parametri koje vidimo o zagadjenosti vazduha u Srbiji?

Hvala Talks and FolksEpson SrbijaNova Iskra i Assert International na podršci u realizaciji ovog podcasta!

Show More

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features