Podchaser Logo
Home
מה קרה לחופש הביטוי? חלק 1

מה קרה לחופש הביטוי? חלק 1

Released Monday, 15th April 2024
Good episode? Give it some love!
מה קרה לחופש הביטוי? חלק 1

מה קרה לחופש הביטוי? חלק 1

מה קרה לחופש הביטוי? חלק 1

מה קרה לחופש הביטוי? חלק 1

Monday, 15th April 2024
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

חופש הביטוי, איזו חגיגה שלא נגמרת. זה מוצר שכולנו רוצים, אבל רובנו לא בטוחים מה הוא כולל. כמו הרבה מוצרים מיובאים, הוראות ההפעלה הגיעו לא מתורגמות (או בעברית-סינית קלוקלת שאנחנו עדיין מנסים לפענח).

תומר ועמרי מפשילים שרוולים, לוקחים נשימה עמוקה, ופותחים במסע בין שני חלקים אל חופש הביטוי, מרוחים בקרם הגנה מפני דיקטטורה (בקרוב אצלכם). יאללה, התחלנו!

בתסריטאות אומרים – 'דיאלוג הוא פעולה', וזו יריית הפתיחה שלנו לשאלת אחד העקרונות היסודיים לדמוקרטיה: מה זה חופש ביטוי? מתי דיבור הוא פעולה? איזו סוג של פעולה? וכיצד אלו קשורים לדמוקרטיה ולאומנות?

מ'זכות הצעקה' של החבר ברנר נצלול אחורה בזמן אל 'זכות התנועה' של גלילאו גליליי, נציץ אל נבכי האינקוויזיציה (ג'יזס...) ונבקר את ג'ון סטיוארט מיל על כוס אמת חמה ומהבילה אשר בושלה היטב בתנורו של עכנאי (יאללה רבי אליעזר!), זהו מסע חתחתים – דרך התלמוד הבבלי והמשנה (אתאיסטים: אזהרת טריגר), אך בסופו של דבר נמצא עצמנו בצרפת מבקרים את מר יעקב דרעי (הלוא הוא ז'אק דרידה), אשר יזכיר לנו מה הקשר בין ספרות ודמוקרטיה, אחריות וחופש הביטוי, ועד כמה חשובה היא אותה זכות הצעקה.

אבל אל תדאגו... כאן לא תם המסע, רק חלקו הראשון. נמשיך בפרק הבא (אם תעשו לנו 'subscribe' או 'follow' גם תקבלו על כך תזכורת!).

קריאה נוספת:

חיים גורי, דן גלברט, שלמה שבא, הפרק: הולדת, סיפור המעשה, חמישים שנה להסתדרות הכללית של העובדים בארץ ישראל, תל אביב: הוצאת עם עובד, 1969, חמ"ע

ג'. ס. מיל, על החירות, תרגום עופר קובר, הוצאת ספרי עליית הגג, 2006

בבלי, בבא מציעא נט, ב

משנה עדויות ה`, ו`-ז`

Derrida, Jacques. On the Name (1995) Stanford University Press.

Stephen Hawking, On the Shoulders of Giants: The Great Works of Physics and Astronomy, Running Press, 2003, pg 396-7

Show More
Rate

From The Podcast

מקרל

נראה שאנו חיים בעידן בו השאלה "מה קרה לנו" הפכה למרכזית. מקרל, הפודקאסט ששואל "מה קרה ל...", פותח ומפרק שאלות מורכבות על מושגים שאנחנו משתמשים בהם וערכים שאנו מאמינים בהם מבלי לדעת תמיד מה הם אומרים, מה ההיסטוריה שלהם ואיך הם הגיעו לשימוש בשפה שלנו. הפודקאסט נשען על מקורות מתחומי ההיסטוריה, הפילוסופיה, הפסיכואנליזה ומדעי הרוח והחברה, כאשר כל פרק לוקח מושג נפוץ וקריטי לימינו אנו – בחברה בה אנו חיים היום – ובוחן אותו לעומק, מנקודות מבט שונות ובראי שאלות אתיות עכשוויות הרלוונטיות לחברה הישראלית ולמגמות עולמיות.תומר לביא הוא תסריטאי, כותב, מתרגם, איש תוכן ומוסיקאי, בעל תואר בפילוסופיה ויהדות ומעריץ את ניטשה כמו שילדות בנות 12 מעריצות את מרגי.עמרי אופק-לוזון הוא פסיכואנליטיקאי, ביבליותרפיסט, חבר בחברה הישראלית לפסיכואנליזה באסכולה הלאקאניאנית החדשה (GIEP), מתרגם ודוקטורנט לספרות אנגלית במדעי התרבות באוניברסיטת תל-אביב.

Join Podchaser to...

  • Rate podcasts and episodes
  • Follow podcasts and creators
  • Create podcast and episode lists
  • & much more

Episode Tags

Do you host or manage this podcast?
Claim and edit this page to your liking.
,

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features