Podchaser Logo
Home
De BNR Techniektour | BNR

BNR Nieuwsradio

De BNR Techniektour | BNR

A weekly Technology podcast
Good podcast? Give it some love!
De BNR Techniektour | BNR

BNR Nieuwsradio

De BNR Techniektour | BNR

Episodes
De BNR Techniektour | BNR

BNR Nieuwsradio

De BNR Techniektour | BNR

A weekly Technology podcast
Good podcast? Give it some love!
Rate Podcast

Episodes of De BNR Techniektour

Mark All
Search Episodes...
Een grote explosie, autocrash of val van grote hoogte. Indrukwekkende stunts zijn cruciaal voor de beleving van een film. Maar welke technieken gaan er schuil achter de meest spectaculaire stunts?
Om de zomer door te komen en niks te hoeven missen van alle technische hoogstandjes en indrukwekkende innovaties, hoor je de komende weken de beste afleveringen van de BNR Techniektour. Met als afsluiter: Virtual Reality in de bouw.
Om de zomer door te komen en niks te hoeven missen van alle technische hoogstandjes en indrukwekkende innovaties, hoor je de komende weken de beste afleveringen van de BNR Techniektour. Met vandaag: de techniek achter topsport.
Om de zomer door te komen en niks te hoeven missen van alle technische hoogstandjes en indrukwekkende innovaties, hoor je de komende weken de beste afleveringen van de BNR Techniektour. Met vandaag: de techniek op het grootste werkschip ter wer
Voortstuwing: datgene wat een vaartuig voortbeweegt. Zonder de aandrijving komt een schip niet van a naar b. Maar hoe onderhoud en repareer je zo'n systeem? En is het eigenlijk wel een beetje duurzaam?
Molens: ze zijn er in allerlei soorten en maten, staan op ansichtkaarten en zijn niet weg te denken uit ons oer-Hollandse landschap. Maar wat als er een onderdeel vervangen moet worden?
Hoe leefden mensen vroeger? En wat waren veel voorkomende ziektes in een bepaald gebied? Na een archeologische opgraving kan het grote onderzoeken beginnen.
Voordat er ergens gebouwd kan worden moet er archeologisch onderzoek worden gedaan. Hoe ga je te werk? En welke technieken zijn onmisbaar bij een archeologische opgraving?
Een bus zonder chauffeur die passagiers naar de bestemming brengt. Hoe ziet het verkeer van de toekomst eruit? En welke rol is er weggelegd voor autonoom vervoer? We stappen in bij de autonome testauto en kijken of de techniek er klaar voor is.
Verzakte gevels, ongelijke drempels en scheuren in muren. Op verschillende plekken komt ons land lager te liggen door bodemdaling. Wat zijn de gevolgen? En met welke technieken ga je bodemdaling tegen?
Klein, kleiner, kleinst. Zo precies mogelijk een tumor bestralen of zoveel mogelijk informatie over de binnenkant van een kransslagader verzamelen. In situaties waarbij exact meten van levensbelang is, is soms niet de arts, maar een meetinstrum
Onze verpakkingen moeten milieuvriendelijker, maar hoe maak je een plastic, kartonnen of glazen verpakking zo duurzaam mogelijk? Waar liggen de uitdagingen? En welke technieken spelen een rol?
Virtual reality wint steeds meer terrein in de bouw. Wat zijn de mogelijkheden? En welke technieken gaan er schuil achter deze virtuele wereld?
Een schone en steriele omgeving is cruciaal ontwikkelen van fotonische chips of bereiden van medicijnen. Maar hoe worden cleanrooms gemaakt, en welke technieken vind je er?
De steden worden drukker, de zomers heter en de regenbuien heviger. Om het water op te kunnen blijven vangen, de stad te verkoelen en tegelijkertijd voor recreatie en ontspanning te kunnen blijven zorgen, worden daken steeds belangrijker. Hoe s
Bacteriën en schimmels om scheuren in beton te dichten of als geheime troef om duurzaam veevoer te maken. Welke technieken komen hierbij kijken? En waar liggen de uitdagingen?
We weten dat je plastic, groen-afval en papier kunt recyclen, maar hoe zit het met grotere objecten? Hoe recycle je een betonnen viaduct of een heel bedrijfspand?
Branden, ongelukken, een gijzeling: voor hulpdiensten zijn het de situaties waar ze hun hele leven voor trainen. Maar hoe oefen je zoiets gevaarlijks?
Er wordt hard gewerkt aan nieuwe testmethodes om te zorgen dat het bewaken van de voedselveiligheid in de toekomst minder reactief en meer preventief is. Hoe werken die methodes?
Meetmast Cabauw van het KNMI, ook wel de snuffelmast genoemd, doet allerlei belangrijke metingen in de lucht en bodem. Maar wat meet hij nou precies?
Het is zo'n object waar je regelmatig langskomt, maar zelden bij stilstaat: een mast. Ja we weten wel dat ze nodig zijn voor onze telefoongesprekken, dat er in sommigen meetapparatuur hangt en dat er elke eerste maandag van de maand een alarm i
We nemen dit keer een kijkje in de stad van de toekomst. Maar dan wel de stad van de nabije toekomst: projecten en technieken met veel potentie, die nu al mogelijk zijn.
Een kilootje meer of minder als we op de weegschaal staan, een graadje warmer of kouder als we een wandeling maken, of een centimeter lager of hoger als we een schilderijtje ophangen: in veel situaties is exact meten of wegen niet van levensbel
Het aantal studenten en leerlingen dat kiest voor techniek neemt af, terwijl de tekorten aan technisch personeel alleen maar groeien. Volgens recent onderzoek door Ecorys zijn alleen al voor de energietransitie 23 tot 28.000 extra veelal techn
Het aardgasvrij maken van je woning is voor bijna niemand rendabel. En dus lopen de ambities van het klimaatakkoord vertraging op. Volgens Maarten van Poelgeest, voorzitter van de Klimaattafel Gebouwde Omgeving, moet het voor woningeigenaren aa
Rate

Join Podchaser to...

  • Rate podcasts and episodes
  • Follow podcasts and creators
  • Create podcast and episode lists
  • & much more

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features