Podchaser Logo
Home
14. Hjärnprepping och mental beredskap

14. Hjärnprepping och mental beredskap

Released Sunday, 28th January 2024
Good episode? Give it some love!
14. Hjärnprepping och mental beredskap

14. Hjärnprepping och mental beredskap

14. Hjärnprepping och mental beredskap

14. Hjärnprepping och mental beredskap

Sunday, 28th January 2024
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

Vad får Maria att hoppa flera meter upp i luften? Varför är det en riktigt dålig idé att han en bultsax i bilen om det blir snöoväder? Och vad var det egentligen som hände när massor med it-tjänster samtidigt slutade att fungera i slutet av januari?

I det här avsnittet i det här avsnittet talar vi om hjärnprepping och mental beredskap. För i en kris har man mycket att vinna på att sund respekt för farliga saker, inte utvecklas till förlamande skräck. För den som är paralyserad av skräck har inte bara svårare att fatta rationella beslut, utan även en avgjord nackdel när det kommer till att klara sig i en kris. Rädsla är naturligt, men det finns också en lång rad saker som man kan, och bör, göra för att lära sig att hantera den.

I veckans matutmaning tvingas Hanna-Karin, under stor vånda, konfrontera sitt långvariga müsli-trauma, till Marias stora förtjusning. (Samtidigt som hon slår ett slag för Sveriges totalförsvar. Påstår hon i alla fall. )

I veckans omvärldsbevakning pratar vi om ransomware-attacken mot TietoEvry, dess konsekvenser och det ökade hotet från cyberbrottslighet. Vi går även igenom några av de grundläggande saker du själv kan göra för att minska risken att du råkar illa ut.

Hanna-Karin irriterar sig på bristande ansvarstagande och handlingskraft när E22 korkades igen på rund av snöoväder. Hon presenterar även en modell att resonera för att komma fram till om man som privatperson bör agera eller inte, och i så fall hur.

Slutligen besvarar vi den oväntat kluriga frågan om vid vi arbetar med egentligen. (Tydligen får vi inte räkna med podden.)

Var inte rädd, var förberedd!

---------------------------------------------

PRODUKTION

Medverkande: Maria Byquist och Hanna-Karin Grensman

Innehåll och manus: Maria Byquist och Hanna-Karin Grensman

Produktion: Hanna-Karin Grensman/Grensman & Grensmans AB

---------------------------------------------

REKLAMMÄRKNING

Denna podd saknar sponsringsavtal så de produkter som nämns sker på vårt initiativ och vi erhåller ingen ersättning för detta.

Slottsdrakens beredskapskokbok och Slottsdrakens kalender är framtagna av Maria Byquist. Det betyder att köper du ett exemplar kommer hon att tjäna pengar.

Och bokar ni oss för en föreläsning eller utbildning, kommer vi båda att tjäna pengar på det.

(Och jo, vi vet att du förstår detta. Det är Marknadsdomstolen som tror att du inte gör det.)

Show More

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features