Podchaser Logo
Home
17. Import - i nöd och lust

17. Import - i nöd och lust

Released Sunday, 17th March 2024
Good episode? Give it some love!
17. Import - i nöd och lust

17. Import - i nöd och lust

17. Import - i nöd och lust

17. Import - i nöd och lust

Sunday, 17th March 2024
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

Kan man egentligen lita på andra länder i händelse av kris? Vad kan vi egentligen göra åt vår självförsörjningsgrad? Och hur vill Maria straffa den person som inte klarar av att hålla truten? 

När det är kris eller krig tenderar människor, och nationer, att vara sig själv närmast, hur avtalen än ser ut. Det är därför lång ifrån självklart att vi kommer att kunna importera de de livsmedel som vi kan idag. Och även om livsmedel finns, så är det inte heller självklart att det finns drivmedel att transportera dessa.

Och med en självförsörjningsgrad om 50 procent, är situationen lite … kinkig. För vad ska vi äta när hälften av all den mat vi äter är importerad, och vi plötsligt inte får några leveranser?

Vi talar om de lärdomar som vi fick av import under covid-19, om självförsörjningsgrad, om (frånvaron av) beredskapslager samt om vad vi kan göra idag för att påverka situationen så att Sverige blir mer robust.

I veckans matutmaning serveras Hanna-Karin bakvänd godsak, enligt lyssnares önskemål. Och förhoppningsvis var lyssnaren lika nöjd som Hanna-Karin.

I veckans omvärldsbevakning pratar vi om hur myndigheterna för femtioelfte gången drabbats av diverse IT-relaterade problem, hur Facebook gick ned (vilket alla för all del märkte) och vilka lärdomar vi kan dra av det.

Maria och draken sprutar eld över människor som sprider sekretessbelagd information, och uppmanar människor att hålla truten.

Slutligen gör vi fullständigt skamlös reklam för våra kurser som (snart) hittas på vår webbplats – ensvenskdrake.se – som vi smyglanserat, fast den inte är helt klar.

Var inte rädd, var förberedd!

---------------------------------------------
FÖLJ OSS I SOCIAL MEDIA

BESÖK DRAKENS SKATTKAMMARE FÖR MER INFO OMHEMBEREDSKAP

DRAKENS BEREDSKAPSBUTIK

---------------------------------------------PRODUKTION

Medverkande: Maria Byquist och Hanna-Karin Grensman
Innehåll och manus: Maria Byquist och Hanna-Karin Grensman
Produktion: Hanna-Karin Grensman/Grensman & Grensmans AB

--------------------------------------------REKLAMMÄRKNING

Denna podd saknar sponsringsavtal så de produkter som nämns sker på vårt initiativ och vi erhåller ingen ersättning för detta.

Slottsdrakens beredskapskokbok är skriven av Maria Byquist. Det betyder att köper du ett exemplar kommer hon att tjäna pengar. Och bokar ni oss för en föreläsning eller utbildning, kommer vi båda att tjäna pengar på det.

(Och jo, vi vet att du förstår detta. Det är Marknadsdomstolen som tror att du inte gör det.)

Show More

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features