Podchaser Logo
Home
Bosnia- Herțegovina, paradisul amatorilor de rafting din toată Europa

Bosnia- Herțegovina, paradisul amatorilor de rafting din toată Europa

Released Tuesday, 14th May 2024
Good episode? Give it some love!
Bosnia- Herțegovina, paradisul amatorilor de rafting din toată Europa

Bosnia- Herțegovina, paradisul amatorilor de rafting din toată Europa

Bosnia- Herțegovina, paradisul amatorilor de rafting din toată Europa

Bosnia- Herțegovina, paradisul amatorilor de rafting din toată Europa

Tuesday, 14th May 2024
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

Portalul de știri hocu.ba face o trecere în revistă a celor mai bune râuri din Bosnia Herțegovina pentru rafting, un sport pentru amatorii de senzații tari, peisaje sălbatice, dar și de gastronomie tradițională sau de un sejur în cele mai pitorești zone rurale ale țării. Râurile din această țară sunt considerate cele mai bune și spectaculoase din Europa pentru practicanții acestui sport:

Astfel, râul Neretva oferă un traseu de coborâre de nu mai puțin de 23 km lungime, printre canioane magnifice și nenumărate cascade, la capătul căruia se află o plajă foarte apreciată de turiști. Gradul de dificultate este moderat, fiind recomandat tuturor categoriilor de vârstă.

Cursul superior al râului Una, cu apele sale limpezi, a fost declarat Parc Național și este un adevărat paradis pentru cei care iubesc natura. Coborârea durează cca 3 ore, pe parcursul ei fiind prevăzute mai multe popasuri pentru amatorii de sărituri de la înălțime.

Canionul râului Tara este considerat al doilea cel mai adânc canion din lume, după cel din Colorado, Statele Unite. Pe traseu există un camping special conceput pentru amatorii de rafting.

Unul din cele mai spectaculoase locuri pentru rafting din lume este fără îndoială Banja Luka, al doilea cel mai mare oraș al țării, situat pe râul Vrbas. Este un râu montan rapid, care trece prin mai multe zone sălbatice, cu cascade înalte, unul din cele mai frumoase din Europa. 

 

Dalmatia Tower, cea mai înaltă construcție din Croația

Cea mai înaltă construcție din Croația, Dalmatia Tower, a fost inaugurată recent în orașul Split, cu ocazia Zilei oficiale a orașului, transmite publicația 24sata.hr.

Clădirea măsoară 135 de metri înălțime, are 30 de etaje  și dispune de 214 camere, birouri și apartamente, precum și de o piscină interioară, situată la etajul 17. Există aici de asemenea o mare sală de conferințe, un centru Spa cu saună și un centru de fitness, deschis non-stop.

Turnul a fost conceput de arhitecul Otto Barić, deținător a două premii internaționale importante:  European Property Awards la categoria cea mai bună soluție arhitecturală pentru construcția de turnuri comerciale și  International Property Award pentru cel mai bun proiect de dezvoltare.

Hotelul AC, care face parte din portofoliul  Marriott International, a început să funcționeze în această clădire încă din luna iulie a anului trecut.

 

Serbia: A început campania electorală pentru alegerile locale

În campania pentru alegerile locale prevăzute pentru luna iunie în Serbia, partidele de opoziție își vor axa mesajul pe lupta împotriva corupției, scrie portalul de știri n1info.rs.

 ”Belgradul a devenit centrul european al spălării banilor. Potrivit studiilor experților noștri, în fiecare an 640 de milioane de euro din bugetul capitalei se pierd ca urmare a actelor de corupție, în special prin atribuirea de contracte pe criterii dubioase, netransparente. Între timp drumurile sunt într-o stare catastrofală, transportul public a devenit un coșmar, poluarea atinge cote nemaiîntâlnite... Acestea sunt problemele pe care suntem hotărâți să le rezolvăm”, a declarat Miloš Pavlović, președintele partidului Mișcarea națională a Serbiei, candidat din partea opoziției pentru postul de primar al Belgradului.

El a subliniat că prioritatea absolută trebuie să fie eliminarea pentru totdeauna a licitațiilor publice trucate și stabilirea de prețuri de referință pentru toate apelurile publice de ofertă.

Potrivit lui condițiile electorale pentru actualul scrutin sunt mult mai bune față de cele de cel din decembrie anul trecut, când, după cum se știe, fraudele electorale au scos mii de oameni în stradă, iar protestele lor susținute au dus până la urmă la decizia de a repeta alegerile.

 

Muntenegru: Deficitul comercial explodează

Deficitul comercial a crescut dramatic în perioada ianuarie-martie a acestui an, în condițiile în care exporturile au scăzut cu 31,2% față de perioada similară a anului trecut, în timp ce importurile au crescut cu 3,9%, reiese din datele Institutului național de statistică Monstat citate de publicația Vijesti.

Deficitul a ajuns astfel la un nivel record de 708 milioane de euro.

Una in principalele cauze ale acestei evoluții o reprezintă scăderea exporturilor de energie electrică, de la 126, 2 milioane de euro în perioada ianuarie-martie 2023, la numai 26,5 milioane de euro în aceeași perioadă din acest an, datorită situației hidrologice din bazinele hidrocentralelor și a scăderii prețurilor pe bursele internaționale.

Creșteri importante ale importurilor s-au înregistrat la vehicule rutiere (de la 66 milioane de euro, la 86,5 milioane de euro), echipamente industriale (de la 13, 2 la 17,8 milioane de euro), echipamente pentru telecomunicații (de la 26 la 31 de milioane de euro), echipamente medicale (de la 44,3 la 54,7 milioane de euro) etc.

 

Au contribuit la realizarea Revistei presei Europa Plus:

Ilvana Halilović  - Bosnia-Herțegovina;                                                                                   

Jelena Bistrović - Croația;

Daria Marković - Serbia;   

Mia Kruẑić - Muntenegru

 

Europa Plus este un proiect RFI România realizat în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei    

Show More

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features