Podchaser Logo
Home
Croația a comandat 12 avioane de luptă Rafale din Franța

Croația a comandat 12 avioane de luptă Rafale din Franța

Released Tuesday, 30th April 2024
Good episode? Give it some love!
Croația a comandat 12 avioane de luptă Rafale din Franța

Croația a comandat 12 avioane de luptă Rafale din Franța

Croația a comandat 12 avioane de luptă Rafale din Franța

Croația a comandat 12 avioane de luptă Rafale din Franța

Tuesday, 30th April 2024
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

Croația a recepționat primele 6 avioane de luptă Rafale din Franța, din cele 12 care trebuie să sosească până în 2026, ca parte unui contract de 1,3 miliarde de euro semnat între cele două țări. Între timp, Ambasada americană de la Sarajevo critică primirea călduroasă înapoi la serviciu a doi șefi de rang înalt din poliția Federației Bosnia și Herzegovina după ce au fost arestați 48 de ore sub suspiciunea că sunt apropiați ai unui periculos traficant de droguri bosniac poreclit și Escobar al Europei. Diplomații spun că polițiștii nu au fost condamnați, dar sunt în continuare suspecți. 
Revista presei Europa Plus:

Șase avioane de luptă franceze Rafale au sosit în Croația, citim pe siteul 24sata.hr. Croatia va cheltui 1,13 miliarde de euro pentru achiziționarea a 12 astfel de avioane din Franța până în 2026.

Avioanele „au fost aduse de piloți croați care s-au antrenat pentru manevrarea lor timp de 15 luni. Avioanele au sosit la doi ani și cinci luni după semnarea unui contract cu Franța.

Acesta este un pas important către modernizarea și consolidarea Forțelor Aeriene Croate în ceea ce privește protecția spațiului aerian - un factor cheie în menținerea securității Croației în viitor, precum și în consolidarea capacității generale de luptă a armatei croate. De asemenea, achiziția acestor avioane simbolizează cooperarea puternică dintre Croația și alianța NATO în menținerea în comun a păcii, stabilității și securității, mai comentează jurnaliștii croați.

Polițiști bosniaci suspectați că fac parte din cercul intim al ”Escobarului” Europei

„Este șocant faptul că ministrul de Interne al Federației Bosniei Herțegovina sărbătorește revenirea la muncă a ofițerilor de poliție de rang înalt care au fost arestați sub suspiciunea de infracțiuni grave,” a anunțat Ambasada Statelor Unite în Bosnia și Herțegovina. Diplomații americani fac referire la mai mulți polițiști arestați timp de 48 de ore din cauza suspiciunilor că fac parte din cercul intim al lui Edin Gačanin pe care autoritățile americane îl consideră „unul dintre cei mai mari traficanți de droguri din lume”. Gačanin mai este poreclit și Escobar al Europei.

Ministrul Afacerilor Interne al Federației Bosniei și Herțegovinei, Ramo Isak, i-a salutat oficial pe Vahidin Munjić, director interimar al Administrației Federale a Poliției, și pe Mustafa Selmanović, comandantul Poliției Speciale, precizează slobodnaevropa.org, Europa Liberă în limba bosniacă.

Ambasada Americană a scris pe X că acești polițiști au dreptul să se apere în instanță, dar că acuzațiile împotriva lor nu sunt ceva de sărbătorit. Ambasada Statelor Unite adaugă că întoarcerea la locul de muncă a polițiștilor cercetați nu este în conformitate cu angajamentul față de statul de drept.

23 de persoane au fost arestate în Bosnia și Herțegovina, pe 22 aprilie, sub acuzația de crimă organizată și spălare de bani.

Cât costă de fapt EXPO 2027 organizat de Serbia?

Publicația danas.rs scrie despre costurile proiectului EXPO 2027 care s-ar fi redus, „peste noapte” de la 2,5 la 1,2 miliarde de euro.

Proiectul EXPO 2027, încă de la decizia de a fi atribuit țării noastre, are câteva necunoscute, iar una dintre cele mai mari este cât va costa această expoziție și ce vor include aceste costuri.”

„Publicului îi este încă neclar unde se termină proiectul EXPO 2027 și unde încep alte proiecte planificate în viziunea ”Saltul spre viitor – Serbia 2027”. Singurul lucru pe care îl știm este că statul plănuiește o investiție de aproximativ 18 miliarde de euro pentru toate acestea.”

Pe de altă parte, Milojko Arsić, profesor la Facultatea de Economie din Belgrad, consideră că este foarte ciudat că prețul acestui proiect a fost acum redus cu mai mult de jumătate. El subliniază că oficialii guvernamentali sunt obligați să prezinte în detaliu cetățenilor structura costurilor.

„Trebuie să spună dacă, de exemplu, aceste costuri vor fi finanțate mai întâi prin împrumuturi, dar că aceste împrumuturi vor fi rambursate prin impozite, adică din fondurile cetățenilor. Trebuie să propună o estimare orientativă a costului și a ceea ce este inclus în acest proiect”, explică Arsić.

OSCE: Muntenegru face progrese privind procesul electoral

„Misiunea OSCE în Muntenegru rămâne dedicată dezvoltării capacităților autorităților electorale pentru organizarea  alegerilor în conformitate cu obligațiile și principiile organizației și va asista Comisia Electorală de Stat  în modificarea legilor electorale,” relatează rtcg.me. Publicația citează raportul Misiunii OSCE potrivit căruia „administrația, educația alegătorilor și accesibilitatea (la vot, n.r.) au fost îmbunătățite, obiectivele pentru care (OSCE, n.r.) lucrează cu Comisia Electorală de Stat și Comisiile Electorale Municipale.”

Potrivit raportului OSCE, autoritățile muntenegrene au depus eforturi și înainte de alegerile prezidențiale de anul trecut pentru a informa alegătorii și pentru a îmbunătăți activitatea membrilor consiliilor electorale.

„Cu ajutorul Misiunii, s-a desfășurat o campanie națională de zece zile pentru educarea a alegătorilor de zece zile, precum și pentru instruirea membrilor consiliilor electorale”, mai spune raportul OSCE citat de publicația muntenegreană.

 

Europa Plus este un proiect RFI România realizat în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

Show More

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features