Podchaser Logo
Home
Croația: Impas în negocierile pentru formarea guvernului

Croația: Impas în negocierile pentru formarea guvernului

Released Tuesday, 23rd April 2024
Good episode? Give it some love!
Croația: Impas în negocierile pentru formarea guvernului

Croația: Impas în negocierile pentru formarea guvernului

Croația: Impas în negocierile pentru formarea guvernului

Croația: Impas în negocierile pentru formarea guvernului

Tuesday, 23rd April 2024
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

Negocierile pentru formarea unei coaliții de guvernare în urma alegerilor parlamentare de miercurea trecută au intrat în impas după ce Curtea Constituțională a decis că actualul președinte al țării, Zoran Milanovic, nu va putea conduce viitorul guvern, chiar dacă demisionează din funcție, transmite publicația Index.

"Președintele a fost avertizat de la bun început că nu poate participa la campania electorală, decât dacă demisionează din funcție înaintea scrutinului. Toți cetățenii acestei țări, fără excepție trebuie să respecte Constituția și legile”, a declarat într-o conferință de presă președintele Curții Constituționale, Miroslav Separovic, potrivit sursei citate.

În urma scrutinului, actualul partid guvernare pro-european HDZ a câștigat 61 din cele 151 de fotolii de parlamentar, iar Partidul Social Democrat, al actualului președinte populist de stânga 42, dar acesta din urmă are șanse de a forma o coaliție de guvernare cu partidele naționaliste.

Timp de mai multe luni se estima că actualul premier Andrej Plenkovic și partidul său HDZ vor câștiga fără probleme aceste alegeri, dar la mijlocul lunii martie actualul președinte, care conduce în topurile de popularitate din sondaje, a luat prin surprindere pe toată lumea, anunțând că va participa la alegeri din partea socialiștilor, fără a ține cont de avertismentul Curții Constituționale.

 

Bosnia-Herțegovina: ”Negarea genocidului de la Srebrenica trebuie pedepsită”

Genocidul din 1995 de la Srebrenica trebuie condamnat la nivel global, iar negarea genocidului și glorificarea criminalilor de război trebuie pedepsită pentru a preveni astfel de tragedii în viitor, au transmis doi dintre membrii președinției tripartite a Bosniei Herțegovina, Denis Becirovic și Zeljko Komsic în alocuțiuni susținute în plenul Adunării generale a ONU de la New York de la sfârșitul săptămânii trecute, transmite publicația klix.ba.

Cel de al treilea membru al președinției tripartite a Bosniei Herțegovina, Zeljka Cvijanovic, care reprezintă comunitatea sârbă, nu a participat la sesiunea ONU, fiind supus sancțiunilor americane care îi interzic intrarea pe teritoriul Statelor Unite, pentru încălcarea prevederilor Acordului de la Dayton care a pus capăt războiului din Bosnia Herțegovina.

Statele membre ale ONU lucrează la elaborarea textului unei rezoluții pentru condamnarea masacrului de la Srebenica, care ar trebui să fie adoptată într-o sesiune a Adunării generale la începutul lunii mai a.c.

Rezoluția prevede inclusiv declararea zilei de 11 iulie drept Ziua Internațională a Comemorării Genocidului de la Srebrenica.

În iulie 1995 cel puțin 8000 de musulmani bosniaci, bărbați și băieți dezarmați au fost adunați și uciși de militari sârbi bosniaci la Potocari, în apropiere de Srebrenica. Masacrul este considerat cea mai gravă acțiune criminală în masă comisă în Europa după cel de al doilea război mondial.

 

Serbia: Personalul medical amenință cu proteste ”care se vor radicaliza”

Agenții sanitari de la Clinica Universitară a Serbiei au anunțat acțiuni de protest ”radicale” într-o scrisoare deschisă adresată ministrului sănătății, ca urmare a nerespectării promisiunilor guvernului privind acordarea de contracte de muncă pe perioadă nedeterminată tuturor membrilor personalului medical care și-au riscat viețile în perioada pandemiei de Covid 19, transmite publicația Danas.

Guvernul a adoptat în noiembrie anul trecut o hotărâre prin care se acordă acest drept, dar prevederile ei nu sunt puse în aplicare, susțin reprezentanții Sindicatului medicilor și farmaciștilor din Serbia.

”Sunt nenumărate cazuri în care directorii de spitale, serviciul juridic nu respectă hotărârea guvernului și refuză să răspundă solicitărilor noastre. Dacă cererea noastră va fi în continuare ignorată, vom organiza ample acțiuni de protest, iar protestele se vor radicaliza și vom ajunge inclusiv la greva foamei”, a transmis sindicatul.

Sindicaliștii subliniază că acțiunea lor nu este de natură politică și că nu solicită sprijinul partidelor de opoziție, fiind orientată exclusiv către rezolvarea problemelor salariaților din sectorul medical.

 

Muntenegru a semnat Declarația UNICEF pentru climă

Muntenegru s-a alăturat celor 40 de state semnatare ale Declarației UNICEF privind copiii, tinerii și schimbările climatice, angajându-se să acționeze constant pentru asigurarea unui mediu durabil pentru viitoarele generații, transmite publicația Vijesti.

Vicepremierul Dragoslav Šćekić a fost cel care a semnat Declarația din partea guvernului muntenegrean.

Declarația UNICEF, inițiată în decembrie 2019 în cadrul summitului mondial COP 25, conține un set de obligații pe care statele și le asumă cu privire la politicile climatice și cele referitoare la protecția copiilor și tinerilor.

În declarație este amintit faptul că, deși tinerii și copiii reprezintă aproximativ jumătate din populația lumii, ei sunt cei care contribuie cel mai puțin la încălzirea globală, la defrișarea pădurilor și la alte acțiuni care dăunează grav planetei, dar, în același timp, sunt cei suferă în cea mai mare măsură consecințele acestor acțiuni, legitimate prin politicile statelor și guvernelor

 

Au contribuit la realizarea Revistei presei Europa Plus:

Jelena Bistrović - Croația;

Ilvana Halilović  - Bosnia-Herțegovina;

Daria Marković - Serbia;                                           

Mia Kruẑić - Muntenegru

 

Europa Plus este un proiect RFI România realizat în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei                                       

Show More

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features