Podchaser Logo
Home
Ministrul român al energiei în vizită la Baku

Ministrul român al energiei în vizită la Baku

Released Thursday, 4th April 2024
Good episode? Give it some love!
Ministrul român al energiei în vizită la Baku

Ministrul român al energiei în vizită la Baku

Ministrul român al energiei în vizită la Baku

Ministrul român al energiei în vizită la Baku

Thursday, 4th April 2024
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

* Armenia și Azerbaidjanul nu se înțeleg cu privire la trasarea frontierei între cele două țări, iar premierul armean Nikol Pashynian acuză Azerbaidjanul că e posibil să pună la cale un nou război. * Între timp, președintele azer l-a primit la Baku pe ministrul român al energiei, Sebastian Burduja, iar șeful statului kazah a vorbit la forumul de la Boao, China, despre renașterea economică a continentului asiatic. 

Autoritățile armene, care s-au declarat gata să returneze  Azerbaidjanului patru sate din regiunea Tavush, nord-estul țării, se îndoiesc că Baku este pregătit pentru delimitare și demarcarea noii frontiere, citim în azatutyun.am, Europa Liberă în limba armeană.

„Azerbaijanul încearcă să găsească, sau cel puțin credem că Azerbaidjanul încearcă să găsească, pretexte pentru a începe un nou război la scară largă în regiune. Poziția noastră politică, mesajul nostru este că Republica Armenia nu are nicio pretenție în afara teritoriului său suveran recunoscut la nivel internațional,” a declarat premierul armean, Nikol Pashinyan.

Publicația l-a intervievat pe Tigran Grigoryan, președintele Centrului Regional pentru Democrație și Securitate care a declarat că, din punct de vedere azer, retrocedarea satelor nu are nicio legătură cu delimitarea frontierei.

Potrivit politologului, Baku nu își va schimba poziția în problema hărții în viitorul apropiat. Azerbaidjanul nu a favorizat niciodată o anumită hartă și a respins propunerea Armeniei de a se inspira la trasarea frontierelor din ultimele hărți ale Uniunii Sovietice. 

Presa azeră: avansează colaborarea cu România în plan energetic

Președintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, l-a primit la începutul săptămânii, pe ministrul României al Energiei, Sebastian Ioan Burduja, citim în azertag.az.

Cei doi au discutat despre progresele pe care le face cooperarea în sectorul energetic, Azerbaidjanul pregătindu-se să exporte gaze naturale prin România energia verde pe Marea Neagră.

„Relațiile comerciale și economice dintre cele două țări ale noastre sunt în creștere. Anul trecut, cifra de afaceri comercială a crescut cu aproape 30% față de anul precedent și a ajuns la 670 de milioane de dolari SUA, iar cooperarea în domeniul investițiilor s-a intensificat și ea.  (Compania energetică azeră, n.r.) SOCAR este foarte activă în România și ocupă un loc important pe piața carburanților din această țară,” mai citim în publicația din Azerbaidjan.

Președintele kazah vorbește despre renașterea economică a Asiei

 

Președintele Kazahstanului a făcut o nouă vizită de lucru în China unde a participat la cel de-al 23-lea Forum Asiatic de la Boao, potrivit time.kz.

Iată câteva cifre date de Kassim Jomart Tokayev : „În acest an, Asia este de așteptat să reprezinte 60% din creșterea PIB-ului global. Reprezintă 53% din comerțul global și găzduiește multe dintre cele mai mari și cu cea mai rapidă creștere a economiilor din lume.

Investițiile străine directe în Asia au crescut semnificativ în ultimii ani. Această regiune găzduiește, de asemenea, centrele tehnologice majore din lume, reprezentând 70% din dezvoltarea brevetelor. Continentul are resurse umane semnificative, 21 dintre cele mai mari 30 de orașe ale lumii fiind situate în Asia. 

Din creșterea estimată de 30 de trilioane de dolari a consumului clasei de mijloc până în 2030, se așteaptă să vină doar 1 trilion de dolari din economiile occidentale. Luați împreună, toți acești factori sugerează (un fenomen, n.r.) cunoscut sub numele de Renașterea asiatică,” mai scrie time.kz.

 

Au participat la Revista Presei Europa Plus :

Anna Cocharyan - Armenia;

Elvira Ibrahimova - Azerbaidjan;

Malgazhdarova Altynay - Kazakhstan

 

Europa Plus este un proiect RFI România realizat în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei   

Show More

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features