Podchaser Logo
Home
Președintele kazah mediază conflictul armeno-azer

Președintele kazah mediază conflictul armeno-azer

Released Thursday, 18th April 2024
Good episode? Give it some love!
Președintele kazah mediază conflictul armeno-azer

Președintele kazah mediază conflictul armeno-azer

Președintele kazah mediază conflictul armeno-azer

Președintele kazah mediază conflictul armeno-azer

Thursday, 18th April 2024
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

Președintele Kazahstanului, Kassim Jomart Tokaiev a mers în Armenia pentru a discuta cu premierul de la Erevan despre pacea cu Azerbaidjanul. Tokaiev încearcă să medieze conflictul dintre cele două capitale. Între timp, o delegație a OSCE a vizitat Astana. 

Erevan și Astana au convenit să lucreze activ împreună și să participe la procesul de pace, relatează azatutyun.am, Europa Liberă în limba armeană. Publicația se referă la eforturile diplomatice pe care le face președintele kazah, Kassim Jomart Tokaiev pentru a media conflictul armeno-azer.

„Prim-ministrul armean, Nikol Pashinyan, a anunțat că a discutat problema securității și stabilității în Caucazul de Sud, a prezentat ultimele evoluții în negocierile cu Azerbaidjan și a reafirmat disponibilitatea guvernului armean de a stabili o pace stabilă și durabilă în regiune, bazată pe cele trei principii deja convenite între Erevan și Baku.”

„Am discutat despre proiectul Răscruce a păcii prezentat de Guvernul Republicii Armenia, a cărui implementare poate schimba radical situația din regiune”, a spus Pashinyan.

Părțile au discutat, de asemenea, probleme de cooperare economică și investiții

„Kazahstanul este pregătit să crească volumul importurilor din Armenia până la 350 de milioane de dolari. Este necesară activarea relațiilor în industrie, inovare financiară, turism, agricultură și alte domenii”, a menționat Tokaev.

O delegație OSCE a mers în Kazahstan

Publicația kazpravda.kz relatează că președintele senatului kazah, Maulen Ashimbayev s-a întâlnit cu o delegație a Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, OSCE.

„Tendințele de apropiere regională răspund intereselor naționale ale țărilor noastre și contribuie la realizarea potențialului economic și cultural enorm al Asiei Centrale. 

În 2022, șefii de stat au semnat Tratatul de prietenie, bună vecinătate și cooperare pentru dezvoltarea Asiei Centrale în secolul al XXI-lea. Lucrăm activ în cadrul comisiilor interparlamentare bilaterale privind cooperarea cu Uzbekistan, Kârgâzstan și Tadjikistan. 

În plus, am creat o nouă platformă: Forumul Interparlamentar al Statelor din Asia Centrală. Anul trecut, primul forum a avut loc în Kazahstan”, a spus președintele Camerei.

De asemenea, au fost discutate probleme actuale ale țărilor din Asia Centrală legate de schimbările climatice, râurile transfrontaliere, problemele din domeniile irigațiilor, utilizarea rațională a resurselor de apă. S-a acordat o atenție deosebită proiectelor comune care vizează refacerea ecosistemului Mării Aral și activității legislative a Senatului kazah în această direcție.

Azerbaidjanul vrea să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 35% până în 2030

Prima conferință de presă privitoare la forumul privind clima COP29 a fost organizată în Azerbaidjan, gazda evenimentului, transmite agenția azeră Azertag.

Președintele Mukhtar Babayev a vorbit despre  eforturile Azerbaidjanului de a contribui la rezolvarea problemei schimbărilor climatice. 

Menționând că tranziția ecologică se numără printre prioritățile naționale ale Azerbaidjanului, Babayev a adăugat că Azerbaidjanul s-a alăturat inițiativei Global Methane Commitment, care are în vedere angajamentul voluntar al statelor de a reduce emisiile de gaz metan în mediu. 

Potrivit acestuia, Azerbaidjanul are ca obiectiv creșterea ponderii surselor de energie regenerabilă la 30% până în 2030. În plus, Azerbaidjanul urmărește să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 35% până în 2030 și cu 40% până în 2050, comparativ cu valoarea de referință din 1990.

 

Au participat la Revista Presei Europa Plus

Elvira Ibrahimova, Azerbaidjan

Malgazhdarova Altyany, Kazakhstan

Ana Kocharyan, Armenia

 

Europa Plus este un proiect RFI România realizat în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei 

Show More

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features