Podchaser Logo
Home
Na nervy: RADIKALIZÁCIA - SOCIALIZÁCIA

Na nervy: RADIKALIZÁCIA - SOCIALIZÁCIA

Released Wednesday, 29th November 2023
Good episode? Give it some love!
Na nervy: RADIKALIZÁCIA - SOCIALIZÁCIA

Na nervy: RADIKALIZÁCIA - SOCIALIZÁCIA

Na nervy: RADIKALIZÁCIA - SOCIALIZÁCIA

Na nervy: RADIKALIZÁCIA - SOCIALIZÁCIA

Wednesday, 29th November 2023
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

Príčin, prečo ľudia vstúpia do rôznych extrémistických skupín na online fórach a radikalizujú sa v nich prostredníctvom online nenávistných obsahov je viacero. Často je to výsledok toho, že človeku v živote niečo chýba.

Prostredie extrémistických skupín v online priestore vytvára komunitu a človek, ktorý do nej vstúpi, má pocit že konečne niekam zapadol. Má zážitok prijatia a to je pre nás úplne prirodzená potreba a túžba, keďže sme spoločenské tvory a potrebujeme vzťahy.

Tieto skupiny zapĺňajú pocity prázdnoty, ktoré ľudia vo svojom živote pociťujú a instantne napĺňajú pocit, že konečne našli podporu, prijatie ich inakosti a rozpráva rovnakým jazykom.

Algoritmy na sociálnych sieťach vytvárajú "ozvenové komory" (anglicky "Echo chamber"), čo znamená, že predkladajú obsah, ktorý posilňuje existujúce presvedčenia. Cieľom takéhoto algoritmu je udržať pozornosť čo najdlhšie, a preto často predkladá statusy, obrázky a videá, ktoré sa zhodujú s našimi predstavami o svete.

Ide teda o konzumáciu extrémistického obsahu, ktorý sa stupňuje.

Moderná radikalizácia vzniká šírením populizmu, ktorý sa zameriava na tradičné hodnoty a stavia ich do ohrozenia (tradičná rodina, silná pozícia muža v domácnosti...). Mladí ľudia, ktorí hľadajú svoju identitu, sa často stotožňujú s takýmito myšlienkami a majú celkovo pocit ohrozenia. To ich môže viesť k šíreniu a vyhľadávaniu extrémnejších postojov, ktoré by mali takýto problém riešiť.

Radikalizácii a mladým ľuďom sa venuje aj najnovšia časť podcastu „NA NERVY“. Moderátorka Nicol Richterová sa tentokrát rozprávala s psychológom a riaditeľom IPčka Marekom Madrom a riaditeľkou organizácie Mládež ulice Ester Köverovou.

Mládež ulice od roku 2000 venuje rozvoju potenciálu mladých ľudí, zameriava sa na terénnu sociálnu prácu s deťmi a mládežou, prácu v rodinách a komunitnú prácu. Ponúkajú fantastické preventívne programy, spolupracujú zo zahraničím, tvoria metodiky a snažia sa zlepšiť systém.

Mládež ulice vytvorila aj program Mosty, ktorý je zameraný na pomoc a podporu ľuďom, ktorí sa ocitli v ohrození radikalizácie hodnôt, názorov alebo správania.

Marek, Ester a Nicol povedali mnoho dôležitého, ale nie všetko sa do podcastu zmestilo.

Veľmi intenzívne, aj v kontexte uplynulých udalostí a obsahov na sociálnych sieťach, vnímame nárast nenávisti a násilia voči ženám.

Preto je téma viac než aktuálna a vyžaduje si systémové riešenie.

NA NERVY je podcast psychológov a psychologičiek IPčka v spolupráci s TV JOJ, SK-NIC, ktorá je správcom domény najvyššej úrovne .sk a s odborníkmi a odborníčkami na duševné zdravie o témach, ktoré nás aj Vás zaujímajú – duševné zdravie, svet mladých ľudí, internet, vzťahy a mnohé iné. Každá epizóda sa zameriava na jednu tému, ktorú Vám v dvojtýždňových intervaloch odborne a ľudsky prinesieme. Chceme spoločne hľadať riešenia, ponúkať užitočné informácie a priniesť nádej, aby bol tento podcast balzamom na nervy.

------------

Nezostávajte so svojimi ťažkosťami sami a využite pomoc odborníkov:

⌲ IPčko.sk: ipcko.sk ⌲ Krízová linka pomoci: krizovalinkapomoci.sk | 0800 500 333⌲ Káčko - kontaktné body pre ľudí v krízových životných situáciách: ipcko.sk/kacko⌲ Kluby - bezpečné miesta pre mladých ľudí: Klub Machovisko - Bratislava/klubmachovisko.sk, FLEK klub - Trnava/flekklub.sk, ID klub - Nitra/idklub.sk, KREATE klub - Prešov/kreateklub.sk⌲ Mapa pomoci: ipcko.sk/mapa-pomoci

Sledujte nás a komunikujte s nami aj na sociálnych sieťach:

⌲ Facebook: facebook.com/ipcko⌲ Instagram: instagram.com/ipcko⌲ Youtube: youtube.com/user/IPcko 

Ak sa Vám naša práca páči a považujete ju za dôležitú, budeme veľmi vďační za Vašu pomoc:

⌲ Darujme.sk: ipcko.darujme.sk/3057 ⌲ Prenájom štúdia: ipcko.sk/prenajmite-si-studijko-na-nahravanie-podcastu

Show More

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features