Podchaser Logo
Home
29 апреля

29 апреля

Released Monday, 10th July 2023
Good episode? Give it some love!
29 апреля

29 апреля

29 апреля

29 апреля

Monday, 10th July 2023
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

Це програма “Литва і Україна”. Вся необхідна інформація про події, рішення країни і допомогу біженцям.

Зараз в Литві за трудовими договорами працюють понад 24 тис. українців, які були прийняті на роботу з початку війни. Це половина усіх українців працездатного віку в нашій країні.
Всього з початку війни Служба зайнятості допомогла працевлаштуватися в Литві 12,7 тис. українців. На даний момент залишаються відкритими близько 2 тис. вакансій.
За один військовий рік українські біженці сплатили до бюджету Литви більше 58 млн. євро податків. Загалом зараз в Литві зареєстровано близько 70 тис. українських військових біженців.
Слід також зазначити, що потоки біженців помітно зменшилися. Зменшується й число українців які шукають роботу. Зараз в Службі зайнятості зареєстровано 3,5 тис. чоловік.
Більшість зареєстрованих — жінки у віці 30-49 років.

***

Страхування здоров'я гарантоване тільки для тих українців, які в нашій країні працювали не менше 6 місяців, уточнює Служба зайнятості.
Представники Cлужбы зайнятості повідомляють, що якщо громадянин України в Литві не працював, то реєстрація на Біржі праці сама собою не означає автоматичного обов'язкового страхування здоров'я.

***

Три радари, закуплені у рамках благодійної акції Radarom, вже відправлені до України, інші 13 прибули в Литву та готуються до транспортування. Про це повідомила організація Blue/Yellow.
Підкреслюється, що це великогабаритні прилади спеціального призначення, які непросто передати з-за узгодження документації, дозволів і транспортування.
Процедури закупівлі й відправки в Литву 12 штатних стаціонарних і чотирьох мобільних РЛС спеціального призначення зайняли близько місяця.
Нагадуємо, що акція під назвою Radarom! ("Давай Радарити!") проходила з початку січня до 24 лютого. В ході акції була зібрана сума в розмірі 14 млн. євро.

***

Група художників представляє проект Atgimimo inkilai ("Пташині будиночки як символ відродження"). Вони створюються з уламків меблів і та всіляких речей, осколків і різних залишків зібраних в Україні.
Пізніше сім цих творів планується продати на аукціоні.
Зібрані кошти через благодійну організацію Stiprūs kartu ("Сильні разом") автори хочуть направити на фінансування літнього відпочинку для дітей, які осиротіли під час війни.

Show More

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features