Podchaser Logo
Home
Hva skiller et VISA og Mastercard betalingskort?

Hva skiller et VISA og Mastercard betalingskort?

Released Wednesday, 25th March 2020
Good episode? Give it some love!
Hva skiller et VISA og Mastercard betalingskort?

Hva skiller et VISA og Mastercard betalingskort?

Hva skiller et VISA og Mastercard betalingskort?

Hva skiller et VISA og Mastercard betalingskort?

Wednesday, 25th March 2020
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

Visa og Mastercard er de to største leverandørene av kredittkort i Norge, og lite skiller de fra hverandre.

Når du søker om et nytt kredittkort vil banken sende det til deg så fort du har fått søknaden din godkjent. Uansett om du mottar et Mastercard eller VISA kort så har det ofte lite å si for avgjørelsene våre.

Så hva er egentlig forskjellen mellom de to kortkjempene? Les videre for å finne svaret.

Differansen

I realiteten er det kun 1 stor differanse mellom de to selskapene, og det er at kortet ditt kun fungerer på betalingsnettverket som de opererer, der www.kredittkortinfo.no/ har en mer komplett oversikt. Med andre ord: Mastercard kort vil kun fungerer på sitt eget betalingsnettverk, og det samme gjelder for VISA kredittkort.

Når det er sagt så finnes det en del differanser mellom de kortene som hvert selskap utsteder. VISA har for eksempel et stort antall forskjellige kredittkort, såvel som debitkort. Du husker kanskje navnet VISA electron, hvis du er gammel nok? Det var kortet som mange ungdommer tidligere fikk innvilget når de hadde fylt 13 år i Norge.

Lett å blande sammen

Når du trekker kredittkortet ditt i matbutikken eller et annet sted, vil pengene trekkes ut av kontoen din. I prinsippet står både VISA og Mastercard kun bak den underliggende teknologien som gjør det mulig å overføre penger på en slik måte.

De har ikke ansvaret for å “printe” nye kort, og de avgjør heller ikke hvem som skal få innvilget et nytt kredittkort eller ikke. De sørger kun for at transaksjonen gjennomføres på en sømløs og enkel måte hver gang du handler med kredittkort.

Som tidligere nevnt så sitter de også med en rekke debetkort, hvor man ikke får innvilget noen form for kreditt.

VISA og Mastercard skiller seg litt fra andre kortselskap, ved at de aldri utsteder egne kort. Det finnes nemlig banker som opererer sine egne betalingsnettverk, såvel som at de lager de fysiske kortene som sendes ut til forbrukere.

Bra dekning

Uansett hvordan man vrir og vender på det, er en ting klar. Både VISA og Mastercard har verdens beste dekning når det kommer til bruk av både kredittkort debetkort. 

Du kan bruke begge operatørene i de fleste land verden over, med noen få unntak. Målt i antall butikker som aksepterer hver korttype har Mastercard ca. 31 millioner partnere, mens VISA ligger nærmere 29 millioner.

Når du reiser i et vestlig land skal det godt gjøres å ikke finne en butikk eller et utsalgssted som aksepterer begge typer, om ikke hvertfall én av de. Dette er også grunnen til at mange folk i Norge ikke har lyst til å bruke andre kredittkort, slik som Discover eller Diners, fordi de ikke har den samme dekningsgraden.

De gjør også 1 annen ting

Både VISA og Mastercard gjør også én annen ting, skriver kredittkortinfo.no. De håndterer klager på bruk av kortet, der kjøpere føler seg lurt. 

I korte ordelag foregår prosessen på denne måten:

  1. Kunden kjøper en vare eller tjeneste med sitt kredittkort.
  2. Hvis varen aldri ankommer eller har vesentlige mangler så kan kjøper kontakte enten VISA eller Mastercard og spørre om refusjon.
  3. I Norge er det oftest bankene som tar seg av denne biten, men det finnes unntak.

Begge kortselskapene sitter med stor makt over selgere, banker og de som utgjør en del av betalingsnettverket. Det har ført til kritikk mot selskapene de siste årene, der noen mener at de:

  1. Tar seg for godt betalt, både ved bruken av kredittkort og debetkort.
  2. Skaper et duopol uten reell konkurranse og et ønske om å redusere priser.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Show More

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features