Podchaser Logo
Home
1.BÖLÜM - Yeni Yıla Girerken Bilmemiz Gerekenler

1.BÖLÜM - Yeni Yıla Girerken Bilmemiz Gerekenler

Released Friday, 3rd February 2023
Good episode? Give it some love!
1.BÖLÜM - Yeni Yıla Girerken Bilmemiz Gerekenler

1.BÖLÜM - Yeni Yıla Girerken Bilmemiz Gerekenler

1.BÖLÜM - Yeni Yıla Girerken Bilmemiz Gerekenler

1.BÖLÜM - Yeni Yıla Girerken Bilmemiz Gerekenler

Friday, 3rd February 2023
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

BÖLÜM 1

YILLIK PLANLAR

Yıl başında neden plan yaparız?

Yıl başında plan yaparız çünkü yeni bir sayfa açmak gibi geliyor. Saatler 00:00 gösterdiğinde ve takvim 01/01 yazdığında sanki dün dahil, geçen sene yaptığımız her şey geride kalır ve yepyeni bir insan olarak yepyeni temiz bir hayat satın aldığımızı düşünüyoruz. Satın almak kavramını bilerek kullanıyorum çünkü yeni bir şey satın aldığımızda aynı davranışları sergiliyoruz.

Basit bir örnekle anlatayım müsaadenizle. Batum’a gittiniz yeni bir I phone aldınız. Aldığınız bu yeni telefon çok değerli olmalı katlandığınız zahmetleri hesaba katarsak. Öyle ya da böyle o telefona sahip oldunuz. Telefonla geçirdiğiniz ilk günlerinizi gözlemleyin. Harika ve profesyonel bir i phone kullanıcısısınız. Kamerasından Sirisine kadar bütün özelliklerini kullanırsınız. Siriye sormadığınız soru kalmaz. Çünkü yeni dolaysıyla değerlidir. Siz de onu taşıdığınız için değerli hissediyorsunuz. Uygun fiyata aldığınız için ekstra zeki de hissetmeniz gayet normal.

Süre insandan insana değişir ama belli bir süre sonra o I phone artık sahip olduğunuz diğer her şey gibi sıradan ve eski. Arama whatsapp ve instagram üçgeni başlar. Google Maps ve birkaç uygulama dışında neredeyse hiçbir özelliğini kullanmamaya başlarsınız. Bu normallik uzun sürmeyecek çünkü yenisi çıkacak. Eskisinden daha donanımlı. Onu satın alırsınız ama bir süre sonra o da sıradanlaşacak. Sorun telefonun donanımında değil, sorun sizin donanımınızdadır. Millet I phone 11 ile film çekerken biz sadece whatsapp kullanrak I phone 13’ün donanımını beğenmeyip üst modelini alıyoruz. Neyse bu örneği uzatmadan konumuza bağlayalım.

Yani bir yılı satın aldığımızda o bizim için yeni ve dolaysıyla kıymetlidr. Her dakikasını kullanmak istiyoruz. Verimli bir yıl olsun istiyoruz. Ona göre plan yapıyoruz. Yılın belli bir bölümünü planlarımıza göre yaşıyoruz. Spor yapıyoruz, sağlıklı besleniyoruz kitap okuyoruz yeni bir hobi ediniyoruz vs ama ne yazık ki o da sıradanlaşacak ve yeni bir yılın daha gelmesini beklemeye başlarız. Sorun gelip geçen yıllarda değil. Sorun bizde ve zamana olan bakışımızıdadır. Saatler 00:00 gösterdiğinde ve takvimler 01/01 yazdığında yeni bir kişiye dönüşmüyoruz. Yeni bir sayfa açmıyoruz. Boktan bir insansak hala boktan bir insanız. Noktan bir hayatımız varsa hala boktan bir hayata sahibiz. Her şeyin fiyatı artmasından başka bir şey olmuyor maalesef. O da yeni yıla mahsus değil her ay artıyor zaten.

Verimli bir yıl geçirmek istiyorsanız zamana olan bakışınızı değiştirmekle başlamalısınız. Zaman dünyada eşit ve adil dağıtılmış tek sermayedir. Önemli olan, sizin onu nasıl kullandığınızdır. Zamanı anladıktan sonra yıllık, aylık haftalık hatta günlük planlarınızı yapabilirisiniz. Bir sonraki bölümde planlarımız neden yarım kaldığından bahsedeceğiz o zaman kadar sağlık ve sevgiyle kalın. Peace

Show More
Rate

Join Podchaser to...

  • Rate podcasts and episodes
  • Follow podcasts and creators
  • Create podcast and episode lists
  • & much more

Episode Tags

Do you host or manage this podcast?
Claim and edit this page to your liking.
,

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features