Podchaser Logo
Home
5.BÖLÜM - ROL MODEL KİMDİR? NEDEN ROL MODELLERE İHTİYAÇ DUYARIZ?

5.BÖLÜM - ROL MODEL KİMDİR? NEDEN ROL MODELLERE İHTİYAÇ DUYARIZ?

Released Sunday, 5th February 2023
Good episode? Give it some love!
5.BÖLÜM - ROL MODEL KİMDİR? NEDEN ROL MODELLERE İHTİYAÇ DUYARIZ?

5.BÖLÜM - ROL MODEL KİMDİR? NEDEN ROL MODELLERE İHTİYAÇ DUYARIZ?

5.BÖLÜM - ROL MODEL KİMDİR? NEDEN ROL MODELLERE İHTİYAÇ DUYARIZ?

5.BÖLÜM - ROL MODEL KİMDİR? NEDEN ROL MODELLERE İHTİYAÇ DUYARIZ?

Sunday, 5th February 2023
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

Gelecekteki ben en büyük idolümdür. Duyduğum en etkili rap müzik sözlerinden biridir. İdol nedir ve neden idollere ihtiyaç duyarız.

Kısacası, başarılarıyla bizi büyüleyen, örnek aldığımız, onun gibi olmak istediğimiz, kişiye idol deriz. Yani rol model.

Neden rol modellere ihtiyaç duyarız? Her şeyden önce olmak istediğimiz kişi oldukları için ya da olmak istediğiniz konumlarda oldukları içindir. Yani bu insanın yaptığını yaparsam onun olduğu noktaya erişebilirim düşüncesi. Onu başarıya götüren yola bakarız ve kendimize ders ya da ilham çıkartırız. Hayranlık ve rol model burada ayrılıyor zaten.

Herkes kendi hedeflerine ve yaşam tarzına göre rol modelini belirler ama çoğu insan için ilk rol model annedir, babadır. Hatta doğal rol model bile diyebiliriz. Farkında olmadan onları kopyalıyoruz yaşımız kaç olursa olsun. Hatta bazen onlar gibi karar veririz.

Bilim insanları, siyasetçiler, aktivistler, şirket sahipleri, milyarderler vs sonradan tanıştığımız rol modellerdir. Hayatlarının hemen hemen her aşamasını okuruz ve öğreniriz. İmreniriz. Keşke 5 dakika konuşma fırsatımız olsa deriz bazen.

Benim rol modelim malcom x ve martin Luther king’tir. Bu iki insanın hiç kolay yaşantıları yoktu. Dönemin şartlarına kafa tutmuşlar ve milyarlara ilham olmuşlar. Zaten rol modellerin ortak noktası da budur. Dönemin şartlarına rağmen farklı bir yol belirleyebilme yeteneğine ve cesaretine sahip olmaları. Bir çıkmaza girdiğim zaman acaba Malcom olsaydı ne yapardı dediğim olmuştur.

Peki kendinizin rol modeli olabilme olasılığı düşündünüz mü hiç? Ne alaka a… dediğinizi duyar gibiyim. Anlatacağım sakin olun.

Önceki bölümlerde plan yapmaktan bahsetmiştik. Neden plan yaparız? Bir yere, bir noktaya, bir hedefe ulaşmak istediğimiz için plan yaparız. Yani geleceğe doğru ufak ufak adımlar. Gelecekteki bizi yaratıyoruz. Kaderini yazıyoruz. Başarılı ya da başarısız olacağına her geçen günü karar veriyoruz. Ya da vermeye çalışıyoruz daha doğrusu. Çünkü elimizde olmayan faktörleri de hesaba katmak lazım.

Bu sebepten dolayı her yerde duyduğumuz bu klişe soruyu seviyorum. “5 sene sonra kendinizi nerede görüyorsunuz?” işte idolünüz tam orada. İdolünüz rol modeliniz, örnek almanız gereken hikayeniz orada duruyor. Çünkü varmak istediğiniz noktaya varmış. Yürüdüğü yolu aldığı kararları yaptığı fedakarlıkları neden örnek almayasınız ki? He çünkü o hikayeyi siz yazıyorsunuz ve pek de inanmıyorsunuz bir başarı hikayesi olacağına  Elalemin olumluları ya da olumsuzluklarını yorumlamak daha kolay değil mi 

5 yıl sonraki kendin, Bugünkü sana teşekkür mü edecek küfür mü edecek? Bu sorunun cevabını sana ve zamana bırakarak bu bölümü bitiriyorum. Biraz karışık ve soyut bir anlatım oldu ama mesajı dekode ve deşifre edecek kadar zeki olduğunuzu biliyorum. Bir sonraki bölüme kadar sağlık ve sevgiyle kalın. Peace !!

Show More
Rate

Join Podchaser to...

  • Rate podcasts and episodes
  • Follow podcasts and creators
  • Create podcast and episode lists
  • & much more

Episode Tags

Do you host or manage this podcast?
Claim and edit this page to your liking.
,

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features