Podchaser Logo
Home
 Digitální detox a wellbeing pro učitele a rodiče | S2:E24

Digitální detox a wellbeing pro učitele a rodiče | S2:E24

Released Thursday, 30th November 2023
Good episode? Give it some love!
 Digitální detox a wellbeing pro učitele a rodiče | S2:E24

Digitální detox a wellbeing pro učitele a rodiče | S2:E24

 Digitální detox a wellbeing pro učitele a rodiče | S2:E24

Digitální detox a wellbeing pro učitele a rodiče | S2:E24

Thursday, 30th November 2023
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

Vítejte u 24. dílu KYBcastu, který je i nadále věnován našim věrným posluchačům nejen z řad učitelů a ředitelů, ale i rodičům či jejich dětem. Dnešní téma nás zavede k otázce, jak najít rovnováhu v digitálním světě. Budeme diskutovat o digitálním detoxu a wellbeingu. Jak toto téma ovlivňuje nás dospělé a jak žáky. Jak můžeme vytvořit prostředí, kde technologie obohacuje naši každodenní rutinu, aniž by nám brala cennou energii?
 
Naše podcasty najdete také na YouTube: Podcasty NPI ČR.
---

Digitální detox a wellbeing pro učitele a rodiče
 

1. ÚVOD

Co je to wellbeing a jak si jej vykládat?
 

Wellbeing je stav, v němž jedinec prožívá fyzické zdraví, duševní klid, emocionální rovnováhu, pozitivní sociální vztahy a smysluplnost života. Zahrnuje nejen absence nemocí či negativních pocitů, ale také přítomnost pozitivních životních kvalit, jako jsou štěstí, smysl, uspokojení a plnění.
 

K dosažení stavu wellbeing může přispět mnoho faktorů, včetně zdravého životního stylu, kvalitních mezilidských vztahů, pozitivního vztahu k sobě samému, naplněné kariéry a smysluplného zapojení do komunity nebo společnosti.


 Často jako příklad dáváme japonské ikigai:
 
  

Co je digitální detox?
 

Digitální detox je období, kdy se jedinec rozhodne omezit nebo úplně vzdát používání digitálních zařízení a online technologií, aby se mohl věnovat svému duševnímu a fyzickému zdraví, vztahům a dalším aspektům života mimo virtuální svět. Může to zahrnovat omezení či eliminaci používání sociálních médií, smartphonů, televize, počítačů a dalších elektronických zařízení na určitou dobu.
  

Jaký má vztah digitálního detoxu k wellbeingu?

1.    Duševní zdraví: Přehnané používání digitálních zařízení může způsobovat úzkost, depresi, nespavost a jiné problémy s duševním zdravím. Digitální detox může pomoci obnovit rovnováhu mysli, snížit stres a zlepšit náladu.

2.    Fyzické zdraví: Dlouhé hodiny strávené před obrazovkou mohou vést k fyzickým problémům, jako jsou bolesti zad, napjatost v krku, bolesti hlavy a zhoršené vidění. Přerušení tohoto cyklu a strávení více času pohybem na čerstvém vzduchu může mít pozitivní vliv na fyzické zdraví.

3.    Vztahy: Digitální zařízení často odvádějí pozornost od mezilidských interakcí. Digitální detox může posílit vztahy tím, že poskytne více času pro kvalitní interakci s rodinou a přáteli.

4.    Soustředění a produktivita: Přerušení od obrazovek může zlepšit schopnost soustředění, což vede k lepší produktivitě a kreativitě. Ať už ve škole, v práci nebo v osobních projektech.

5.    Osobní rozvoj: Bez neustálých digitálních rozptýlení má jedinec více času na čtení, meditaci, cvičení, kreativní koníčky a jiné aktivity, které přispívají k osobnímu růstu a pohodě.


Digitální detox nejenže nabízí fyzické a duševní výhody, ale také může vést k hlubšímu propojení s okolním světem, což může významně přispět k celkovému pocitu wellbeingu.


2. Současná situace

Statistiky o době strávené online mezi dětmi a dospělými:

·         Děti a online doba: Podle studie z roku 2020 provedené organizací EU Kids Online, která zkoumala online chování dětí ve věku 9-16 let v různých evropských zemích, se pohyboval průměrný čas strávený online přibližně od 3 hodin denně v některých zemích až po více než 4 hodiny denně v jiných. Během pandemie COVID-19 došlo k nárůstu tohoto času, zejména kvůli vzdělávání na dálku a zvýšenému využívání digitálních zařízení pro zábavu a sociální interakce.

·         Dospělí a online doba: Výzkum provedený Eurostatem v roce 2021 ukázal, že většina dospělých v EU tráví v průměru 2-3 hodiny denně na internetu, přičemž mnozí z nich jsou online ještě déle. Tento čas zahrnuje pracovní aktivity, sociální média, zpravodajství, nákupy a další. Pandemie také zvýšila závislost na digitálních technologiích pro práci, komunikaci a zábavu.


Další užitečné informace se můžete dočíst v rozhovoru s Adélou Lábusovou, metodičkou NPI a odbornicí na kyberprevenci, digitální wellbeing a kyberbezpečnost.

3. Přínosy digitálního detoxu

· Zlepšení duševního zdraví a snížení stresu.

· Lepší spánek a fyzické zdraví.

· Větší schopnost soustředění.

· Zlepšení vztahů v reálném životě.


 4. Návrhy na realizaci digitálního detoxu

· Stanovení hranic: určení časů bez obrazovek, zón bez technologie.

· Zavedení "digitální neděle" nebo "večerů bez technologie".

· Hledání offline koníčků a aktivit.

· Výzva k jednodennímu nebo víkendovému detoxu a sdílení zkušeností.


 5. Jak můžou učitelé a rodiče podpořit sebe a své děti v digitálním detoxu?

· Vytvoření osvěty o důsledcích nadměrného vystavení se obrazovkám.

· Podpora v offline aktivitách: sport, čtení, umění, hudba.

· Vytvoření prostředí vhodného pro relaxaci: bez technologie v ložnici, čtecí koutky.

· Komunikace s dětmi o důležitosti rovnováhy mezi online a offline světem.

Tip na článek: Digitální detox: Jak se odpojit a najít rovnováhu (lukasbarda.cz)
Kdy mobil nepoužívat: Kdy NEpoužívat mobilní telefon - Lukáš Barda (lukasbarda.cz)

6. Digitální abstinenční příznaky
Projevují se třeba jako fantomové vibrace a FOMO. Digitální abstinenční příznaky se mohou projevovat u lidí různě. Tyto příznaky mohou zahrnovat:

  1. Úzkost a podrážděnost: Častý pocit úzkosti nebo podrážděnosti, zvláště když není možné používat digitální zařízení nebo přistupovat k internetu.
  2. Problémy se spánkem: Obtíže s usínáním nebo neklidný spánek mohou být důsledkem změny rutiny nebo snížení expozice modrému světlu z obrazovek.
  3. Ztráta zájmu o ostatní aktivity: Ztráta zájmu nebo motivace se věnovat aktivitám, které nesouvisejí s digitálními zařízeními.
  4. Depresivní nálada: Pocity smutku nebo beznaděje, které mohou souviset s omezeným přístupem k sociálním sítím a dalším digitálním zdrojům zábavy nebo sociální interakce.
  5. Problémy s koncentrací: Obtíže se soustředěním na úkoly nebo aktivity bez přítomnosti digitální stimulace.
  6. Fyzické příznaky: Někteří lidé mohou pociťovat fyzické symptomy, jako bolesti hlavy, únavu nebo nepohodlí způsobené dlouhodobým nepoužíváním obvyklých zařízení.

7. Pomocníci
Zde je pár odkazů na návody, které Vám mo...

Show More

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features