Makkelijk Praten Podcast Image

Makkelijk Praten

A Science, Medicine and Technology podcast
Good podcast? Give it some love!
Reviews
Creators
Lists
Lekker luchtig babbelen over wetenschap, dat doen Adriaan en Sander in Makkelijk Praten Podcast. Om de week spreken zij met een jonge Nederlandse wetenschapper over hun onderzoek, wetenschapsnieuwtjes en wat verder al dan niet significant is.

Creators

We don't know anything about the creators of this podcast yet. You can add them yourself so they can be credited for this and other podcasts.

Recent Episodes

S01E11 | Verandering van reuk en smaak met Elbrich Postma
Over smaak valt niet te twisten, maar wel te praten! Wat als je reuk- en smaakvermogen zijn aangetast, of het zelfs helemaal niet meer doen? Elbrich Postma is promovendus aan Wageningen University & Research en doet onderzoek naar wat er gebeurt in de hersenen bij mensen die opeens hun reuk- of smaakvermogen verliezen, of bij wie deze sterk vermindert.Deze aflevering van Makkelijk Praten is opgenomen in de Utrechtse Heuvelrug bij Scouting Nederland, waar Elbrich scoutingbegeleider van dienst was. Daarom hebben we het uiteraard over hoe je wetenschappelijk gezien het beste een kampbuur kan opbouwen. En over koekjes bakken in de ruimte, het belang van de maan voor een bison, het nut van je spiegel föhnen en uiteraard vele andere dingen!En... niet te vergeten, het is de laatste aflevering van dit seizoen! Maar goed nieuws: vanaf september zijn we er gewoon weer met Seizoen 2!Volg ons op:Twitter: @mkklkprtnpdcstInstagram: @makkelijkpratenpodcastFacebook: @makkelijkpratenpodcastwww: makkelijk-praten.nlMail: makkelijkpratenpodcast@gmail.comLinks artikelen The Easy Talking Science JournalYes, astronauts are baking cookies in space. No, they can't eat themMoonlight shapes how some animals, grow, move and even singWhy Humans build fires shaped the same way*Makkelijk Praten wordt mogelijk gemaakt door Wageningen University & Research, de Universiteit van Amsterdam, Universiteit Utrecht en het Nationaal instituut voor Subatomaire Fysica (Nikhef).
S01E10 | Lichtdegradatie in schilderijen en verpakkingen met Mimi den Uyl
Kunst geeft ons de mogelijkheid terug in de tijd te kijken - schilderijen worden niet voor niets ‘ramen naar het verleden’ genoemd. Maar wetenschappelijk gezien kijken we eigenlijk altijd naar het verleden. Licht heeft immers een klein ogenblikje nodig om je ogen te bereiken. Dit licht heeft echter ook een schadelijke impact: door de continue blootstelling aan UV-straling, kan verf in schilderijen verkleuren, waardoor een paars object in een schilderij ineens blauw kan zijn geworden.Mimi den Uyl, analytisch chemicus, promoveert aan de Universiteit van Amsterdam in het verval van materialen onder de invloed van licht. Zo analyseert ze hoe licht verf beïnvloedt. En dat helpt je dan weer anders te kijken naar de schilderijen van Van Gogh, die overigens helemaal niet zo groen was als we denken. Het was van Gogh zelf die al zei: “Kleur drukt uit zichzelf iets uit, dat kan men niet missen, daar moet men gebruik van maken. Vooral als je analytisch chemicus bent.” Als is het niet zeker of die laatste zin ook van hem kwam. Desalniettemin is het hoog tijd deze ramen naar het verleden te voorzien van een UV-werende coating, zoals ze in sommige musea al hebben.Overigens hebben we het niet alleen over schilderijen, maar ook over hoe bijvoorbeeld voedselverpakkingen worden beïnvloed door licht. Daarnaast laten we in deze aflevering van Makkelijk Praten Podcast ons licht schijnen op de jingle van Makkelijk Praten Podcast, leren we wat er gebeurt als je je portemonnee uit het oog verliest en zetten we de vertederende aanhankelijkheid van honden in perspectief.Volg ons op:Twitter: @mkklkprtnpdcstInstagram: @makkelijkpratenpodcastFacebook: @makkelijkpratenpodcastwww: makkelijk-praten.nlMail: makkelijkpratenpodcast@gmail.comLinks artikelen The Easy Talking Science JournalDat honden zo lief en social zijn, komt door DNA-foutFirst-ever succesful mind-controlled robotic arm without brain implantsLost wallets are more likely to be returned if they hold cash*Makkelijk Praten wordt mogelijk gemaakt door de Universiteit van Amsterdam, Universiteit Utrecht, het Nationaal instituut voor Subatomaire Fysica (Nikhef) en Wageningen University & Research.
S01E09 | Regeneratieve Geneeskunde met Bart Spee
Met stamcellen en een 3D-bioprinter een lever kweken, vervolgens dit lever onderzoeken om te kijken hoe we leverziektes kunnen verhelpen en heel misschien wel transplanteren in een levend organisme?Klinkt als toekomstmuziek, maar voor Bart Spee, regeneratief geneeskundige aan de Universiteit Utrecht, is bovenstaande dagelijkse kost. Hoewel, kost? Kweekvlees is nog niet echt eetbaar, maar wellicht wel in de toekomst? Zo zou zijn onderzoek in de toekomst niet alleen oplossing kunnen bieden voor bijvoorbeeld leverziekten en het tekort aan orgaandonoren, maar ook nog eens aan het voedselprobleem. Kortom, de perfecte gast voor een nieuwe aflevering van Makkelijk Praten!Ook hebben we het uitgebreid over blunders in de wetenschap, vershoudfolie en hoe je het hardste geluid onderwater kan maken. Komt dat horen!Volg ons op:Twitter: @mkklkprtnpdcstInstagram: @makkelijkpratenpodcastFacebook: @makkelijkpratenpodcastwww: makkelijk-praten.nlMail: makkelijkpratenpodcast@gmail.com*Makkelijk Praten wordt mogelijk gemaakt door Universiteit Utrecht, het Nationaal instituut voor Subatomaire Fysica (Nikhef), Wageningen University & Research en de Universiteit van Amsterdam.
Reviews
This podcast hasn't been reviewed yet. You can add a review to show others what you thought.

Mentioned In These Lists

There are no lists that include "Makkelijk Praten". You can add this podcast to a new or existing list.
Rate Podcast
Podcast Details
Started
Feb 3rd, 2019
Latest Episode
Jul 10th, 2019
Release Period
Weekly
No. of Episodes
17
Avg. Episode Length
About 1 hour
Explicit
No
Followers

Podcast Tags

Do you host or manage this podcast?
Claim and edit this page to your liking.
Are we missing an episode or update?
Use this to check the RSS feed immediately.