Podchaser Logo
Home
Educatie over de energietransitie

Educatie over de energietransitie

Released Wednesday, 7th October 2020
Good episode? Give it some love!
Educatie over de energietransitie

Educatie over de energietransitie

Educatie over de energietransitie

Educatie over de energietransitie

Wednesday, 7th October 2020
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

Mede mogelijk gemaakt door: EBN

Toenemende burgerparticipatie

We zijn een stuk mondiger geworden dan pakweg twintig jaar geleden. Een grote groep burgers wil op een actieve wijze bijdragen aan de energietransitie. Op de bank zitten en wachten totdat de overheid met concrete plannen komt is er voor deze groep niet bij. Toch raken veel burgers verstrikt in een web van wet- en regelgeving die hen ervan weerhoudt om hun woning te verduurzamen bijvoorbeeld. Daarnaast ontbreekt het ook nogal eens aan de juiste informatie. Want wanneer ben je nou echt 'groen' bezig? Veel mensen raken hierdoor ontmoedigd.

Presentatie van feiten en cijfers

De juiste presentatie en interpretatie van feiten en cijfers is daarom zo belangrijk. Toch blijkt dat makkelijker gezegd dan gedaan. Zo zitten er zelfs in het Klimaatakkoord onderdelen die door verschillende partijen op een andere manier geïnterpreteerd worden. De uiteindelijke communicatie die dan bij de burger terechtkomt is daardoor verwarrend. De presentatie van de feiten en cijfers in verhelderende diagrammen en grafieken kan uitkomst bieden, maar dan moeten alle neuzen wel de juiste kant op staan. Niet aan de onderhandelingstafel, maar aan de uitwerkingstafel kan het er daarom nogal eens hard aan toegaan.

Links met begrippen

Argumentenfabriek

Burgerparticipatie

EBN

Gasten

Sanne Akerboom, onderzoeker aan de Universiteit Utrecht

Bas Ebskamp, adviseur van de Argumentenfabriek

Abonneren

Wil je meer afleveringen luisteren of je abonneren op de podcast? Dat kan op bnr.nl/brandstories/over-de-energietransitie-gesproken, via de BNR-app, Apple Podcast of andere podcastplayers.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Show More

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features