Podchaser Logo
Home
Στίχοι 1.24- 1.32 Ανάλυση

Στίχοι 1.24- 1.32 Ανάλυση

Released Wednesday, 2nd June 2021
Good episode? Give it some love!
Στίχοι 1.24- 1.32 Ανάλυση

Στίχοι 1.24- 1.32 Ανάλυση

Στίχοι 1.24- 1.32 Ανάλυση

Στίχοι 1.24- 1.32 Ανάλυση

Wednesday, 2nd June 2021
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

1.24 Γιατί η παράδοση στην Πηγή, μας ενώνει με κάτι τόσο καθαρό από τo κάρμα και τις παρενέργειες του διαχωρισμού (Klesha), που όλα αυτά καίγονται.

 

Γι’ αυτό λοιπόν εκείνοι που έχουν πίστη και την δυνατότητα άφεσης, η απορρόφηση είναι άμεση. Η παράδοση στην πηγή, μας ενώνει με κάτι τόσο καθαρό που όλοι οι προγραμματισμοί καίγονται.

Υπάρχουν 3 τρόποι κάρμα:

·       Το κάρμα που φέρνουμε από προηγούμενες ζωές.

·       Το κάρμα που υπάρχει/δημιουργούμε σ’ αυτή τη ζωή (από κληρονομιά,

         περιβάλλον, συνήθειες) 

·       Το κάρμα που έχει ήδη εκδηλωθεί και λαμβάνουμε την ανταπόδοση. 

Από τη στιγμή που συνδεθείς με τον Εαυτό και χαθεί το εγώ, τότε αρχίζει η διαδικασία καύσης κάρματος, χωρίς να χρειάζεται ανταπόδοση. 

 

 

1.25.  Και δεν υπάρχει τίποτα ανώτερο από Αυτό.

1.26.  Ούτε Το αγγίζει ο χρόνος

1.27.  Αυτό έχει την δόνηση Αούμ

1.28. Ας θυμόμαστε πάντα αυτή τη δόνηση με συγκέντρωση στο τι αντιπροσωπεύει.

1.29.  Γιατί αυτή η δόνηση μας ενώνει με την Πηγή, με τον Εαυτό και καταλύει όλα τα εμπόδια.

 

Δεν υπάρχει τίποτα ανώτερο από αυτό και ούτε επηρεάζεται από τον χρόνο. Οι αρχαίοι Γιόγκις οι οποίοι είχαν συνειδητοποιήσει τον Εαυτό, προσπάθησαν να κατεβάσουν τη δόνηση του Θεού και βρήκαν το ΑΟΥΜ ή το ΩΜ.

Ο Πατάντζαλι λέει να θυμόμαστε αυτή την δόνηση  με συγκέντρωση στο τι αντιπροσωπεύει γιατί αυτή η δόνηση μας ενώνει με την πηγή, Εαυτό και καταλύει όλο το κάρμα και όλα τα εμπόδια.

Ο τεχνικός τρόπος ένωσης με τον Εαυτό και την Πηγή, είναι με το ΑΟΥΜ και το κάνουμε με 3 τρόπους: δυνατά, ψιθυριστά και νοητικά. Δυνατά επηρεάζει το  σώμα, ψιθυριστά το συναισθηματικό σώμα και νοητικά το νοητικό σώμα και έτσι συντονίζονται τα κατώτερα σώματα με την δόνηση που αντιπροσωπεύει την Πηγή.

 

Στοχασμός- PranavaAUM: 

Ο τρόπος που κάνουμε το ΑΟΥΜ στη δική μας παράδοση γιόγκα συνδυάζεται με πλήρη αναπνοή και ρυθμό 6 (εισπνοή) - 12 (εκπνοή), δυνατά, ψιθυριστά, νοητικά. Σημαντικό είναι μετά τη δόνηση ΑΟΥΜ να μείνουμε ακίνητοι και σιωπηλοί για να απορροφηθεί η δόνηση. Μην ξεχνάτε , ότι η Πηγή είναι άδεια από σκέψεις , ιδιότητες, προγραμματισμούς. Είναι πιο κοντά στο «τίποτα» παρά στο «όλα».  

Πάμε να επαναλάβουμε τη δόνηση της Πηγής και να συντονιστούμε με Αυτό. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.30 Τα εμπόδια είναι τα εξής εννιά : Σωματική αδυναμία, Νοητική αδυναμία, Αμφιβολία, Αδιαφορία, Μαλθακότητα, Προσκόλληση στην ύλη, Αυταπάτες, Καρμικές υποχρεώσεις, Αδυναμία μονιμότητας.

 

Ξεκινάει ο Πατάντζαλι από τη 30η σούτρα να περιγράφει εκείνα που εμποδίζουν την ψυχή να ενωθεί με την Πηγή.

 

Σωματική αδυναμία

Όταν υπάρχει σωματική αδυναμία που σημαίνει πως εσύ θέλεις αλλά το σώμα είναι άρρωστο, πονάει και έτσι όλη η ενέργεια πάει στο σώμα και δεν υπάρχει χρόνος να ασχοληθείς με τίποτα άλλο εκτός από την υγεία σου.

 

Νοητική αδυναμία

Δεν σημαίνει μόνο να παρασύρεσαι στην κακεντρέχεια λόγω χαζομάρας. Η υπερβολική γνώση και εξυπνάδα εμπεριέχει το κίνδυνο της αλαζονείας με επακόλουθο να μεγαλώσει το εγώ και να κάνει το νου να νομίζει πως είναι παντοδύναμος.

Νοητική αδυναμία είναι επίσης να θέλεις πάντα λογική εξήγηση για όσα συμβαίνουν στη πνευματικότητα και όταν δεν μπορεί ο νους να τα αντιληφθεί τότε να επιλέγει να τα απορρίψει. 

 

Αμφιβολία

Η αμφιβολία είναι ύπουλη γιατί μερικές φορές δεν είναι και τόσο φανερή -μπορεί απλά να βρίσκεται στο πίσω μέρος του μυαλού. Δεν γίνεται απορρόφηση όταν υπάρχει αμφιβολία γιατί η αμφιβολία είναι του εγώ. Η ψυχή ξέρει.

Η αμφιβολία είναι σίγουρα ένας τρόπος να αρχίσεις να ψάχνεις, αλλά από ένα σημείο και μετά, είναι εμπόδιο.

 

Αδιαφορία

Η αδιαφορία δεν είναι μόνο το πρώιμο στάδιο του απλά δεν σε νοιάζει. Υπάρχει και μια άλλη αδιαφορία που έρχεται όταν συνειδητοποιήσουμε την πειθαρχία και το θάρρος που χρειάζεται να ακολουθήσει κάποιος το δρόμο της ψυχής. Αδιαφορία τότε έρχεται γιατί δεν θέλει κάποιος να προσπαθήσει. 

 

Μαλθακότητα

Είναι η πιο παθητική ποιότητα και μεταφράζεται και σαν αναβλητικότητα. Προσοχή στην αναβλητικότητα όχι μόνο στα πνευματικά αλλά και στα καθημερινά γιατί οι προγραμματισμοί δουλεύουν χωρίς την άδεια μας.

 

Προσκόλληση στην ύλη

Ή προσκόλληση στα αχρείαστα, όχι μόνο τα υλικά αλλά οτιδήποτε που έχει σχέση με την επιβίωση, ευχαρίστηση και εξουσία (που είναι τα τρία πρώτα τσάκρα). Στην πνευματικότητα προχωρούμε όσο μας αφήνουν οι προσκολλήσεις μας.

 

Αυταπάτες

Το dharma (στόχος) μας ως ενσαρκωμένοι , είναι να ζούμε το εδώ και τώρα και όχι σε άλλες διαστάσεις ή άλλες ζωές. Δεν πρέπει να αναλωνόμαστε σε συμβάντα από προηγούμενες ζωές γιατί είμαστε εδώ στην παρούσα διάσταση για να βιώσουμε την ύλη. Αν χρειάζεται να ξέρουμε κάτι από άλλες διαστάσεις ή ζωές τότε η ψυχή θα σου το αποκαλύψει. Άρα βιώνουμε το διαλογισμό ή τον εαυτό στο τώρα. Να είσαι στο κατάλληλο περιβάλλον, να κάνεις τα κατάλληλα πράγματα, την κατάλληλη στιγμή.

 

Αδυναμία λόγω κάρματος

Αν δεν δουλεύεις με επιθυμία να ακολουθήσεις το dharma σου θα δημιουργείς συνέχεια κάρμα που θα σε εμποδίζει να ενωθείς με τον εαυτό. Καρμικά δεν σου επιτρέπεται να ενωθείς με τον εαυτό γιατί πρέπει να βιώσεις την αυταπάτη της ζωής και την ψευδαίσθηση του διαχωρισμού για να κάψεις το κάρμα σου.

 

Αδυναμία μονιμότητας

Αδυναμία για σταθερή ανέλιξη στα πνευματικά. Προσοχή στο να μπλέκουμε συστήματα γιατί είναι ένας τρόπος να ανεβαίνουμε και να πέφτουμε, χωρίς να ξέρουμε γιατί. Βιώνουμε ένα σύστημα στο μέγιστο του και το πάμε ως το τέλος ή φεύγουμε σύντομα από αυτό αν δούμε ότι δεν είναι για εμάς. 

 

1.31  Τα παραπάνω εμπόδια θα φέρουν 1. Σωματικό και νοητικό πόνο 2. Θλίψη 3. Υπερένταση  4. Ασταθή αναπνοή.

 

Οι επόμενες σούτρας μιλάνε για τις αρρώστιες που φέρνει η πνευματική αδυναμία και η μη ευθυγράμμιση των τριών πρώτων σωμάτων. Όταν το σώμα, τα συναισθήματα και ο νους δεν είναι ευθυγραμμισμένα, πρώτα μεταξύ τους και μετά με το πνεύμα, τότε θα έρθουν οι σωματικές και νοητικές αρρώστιες, η θλίψη, η υπερένταση και ασταθή αναπνοή.

 

1.32  Για να μην μας καταβάλουν τα παραπάνω εμπόδια και τα αποτελέσματα τους, ο νους πρέπει να μάθει να συγκεντρώνεται σε ένα σημείο.

Show More
Rate

From The Podcast

Patajali Yoga Sutras στα Ελληνικά

Ελεύθερη μετάφραση του πιο γνωστού αρχαίου κειμένου της γιόγκα που αναλύει το νου , τους προγραμματισμού του, και μας καθοδηγεί βήμα-βήμα, μέσα από τέσσερα κεφάλαιο στην εκπαίδευση του νου και τη συνειδητοποίηση της ψυχής. Είναι γραμμένο σε στίχους που περιέχουν κωδικοποιημένες πληροφορίες. Σε αυτή την ελεύθερη ανάλυση και μετάφραση, αναλύουμε μερικούς στίχους και συνεχίζουμε με διαλογισμό που μας βοηθάει να εμπεδώσουμε και να απορροφήσουμε τις συμπυκνωμένες πληροφορίες που μας δόθηκαν.Για γραπτό κείμενο δείτε εδώ https://korinakontaxaki.blogspot.com/p/yoga-sutra-patanjali.html Οι Γιόγκα Σούτρας λέγεται ότι έχουν γραφτεί από τον Πατάτζαλι γύρω στο 400 π.Χ. αν και μερικοί ισχυρίζονται ότι τότε απλά βρέθηκαν τα γραπτά, που ήταν 1000-2000 χρόνων. Οι Γιόγκα Σούτρας ήταν ένα ποιητικό εγχειρίδιο για τους γιόγκις που ήθελαν να πετύχουν την φώτιση μέσω της γιόγκα.Αποτελείται από τέσσερα κεφάλαια που ο Σ. Σατυανάντα τα ονομάζει «τα τέσσερα κεφάλαια προς την Ελευθερία».Το πρώτο κεφάλαιο περιγράφει την εμπειρία της Ελευθερίας έτσι ώστε οι μαθητευόμενοι να εμπνευστούν και να ενθαρρυνθούν να εργαστούν υπέρ του πνεύματος και της ψυχής.Το δεύτερο κεφάλαιο περιγράφει κωδικοποιημένες πρακτικές που θα πρέπει ο μαθητευόμενος να ακολουθήσει μέχρι να φράσει στο υπερβατικό επίπεδο της ψυχής.Το τρίτο κεφάλαιο συγκεντρώνεται σε προχωρημένες τεχνικές και σε στάσεις ζωής που θα κρατήσουν αυτό το υπερβατικό επίπεδο και θα κάνει ικανό τον γιόγκι να μεταφέρει τη γνώση.Το τελευταίο κεφάλαιο αναφέρεται μόνο σε εκείνους που είναι έτοιμοι να αφήσουν τα εγκόσμια και να παραδοθούν στο Αιώνιο Πνεύμα.Υπάρχουν χιλιάδες μεταφράσεις και αναλύσεις των Γιόγκα Σούτρας σε όλο τον κόσμο και όλες είναι διαφορετικές μεταξύ τους. Η δική μας ανάλυση και μετάφραση δεν είναι κυριολεκτική, αλλά πιο πολύ συμβολική και εστιάζει στην αποκάλυψη του Πνευματικού Εαυτού- Την ελευθερία και γαλήνη που φέρνει , η ανακάλυψη του Αιώνιου.Η ανάλυση μας ,δεν έρχεται σε αντιπαράθεση με τη Χριστιανική θρησκεία, αντίθετα αποδεικνύει ακόμα μια φορά ότι η επιστήμη του πνεύματος είναι κοινή σε όλες τις θρησκείες. Μιλάμε για την τριαδική φύση του Θεού και του ανθρώπου, για την πειθαρχημένη ζωή, και την αγάπη για τη ζωή και την ψυχή και επομένως για όλα τα ζωντανά πλάσματα.Οφείλω αυτή την έμπνευση στους δασκάλους μου Meenakshi Devi Bhavanani και Ananda Balayogi Bhavanani που με τακτικότητα και επανάληψη επαναλαμβάνουν τις σούτρας σε κάθε περίσταση. Η ανάλυση των σούτρας από τους δασκάλους, επηρέασε και διαμόρφωσε τη δική μου οπτική για τις σούτρας για την ελευθερία που προσφέρουν.Αυτήν την οπτική, μοιράζομαι με την ομάδα μου , κάθε τελευταία Τετάρτη του μήνα, τα τελευταία πέντε χρόνια.

Join Podchaser to...

  • Rate podcasts and episodes
  • Follow podcasts and creators
  • Create podcast and episode lists
  • & much more

Episode Tags

Do you host or manage this podcast?
Claim and edit this page to your liking.
,

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features