Podchaser Logo
Home
Keturi rinkimų laimėtojai ir pralaimėtojai neskaitant Vaitkaus

Keturi rinkimų laimėtojai ir pralaimėtojai neskaitant Vaitkaus

Released Monday, 13th May 2024
Good episode? Give it some love!
Keturi rinkimų laimėtojai ir pralaimėtojai neskaitant Vaitkaus

Keturi rinkimų laimėtojai ir pralaimėtojai neskaitant Vaitkaus

Keturi rinkimų laimėtojai ir pralaimėtojai neskaitant Vaitkaus

Keturi rinkimų laimėtojai ir pralaimėtojai neskaitant Vaitkaus

Monday, 13th May 2024
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

Sudėliosiu kelis pagrindinius akcentus po ilgos rinkimų nakties ir mažai miego, kai Laisvės TV transliaciją baigėme paskutiniai.

Andrius Tapinas is a reader-supported publication. To receive new posts and support my work, consider becoming a free or paid subscriber.

4 laimėtojai ir 4 pralaimėtojai

Pralaimėtojas: Ignas Vėgėlė

Čia yra ryškiausia L raidė - Loser - šiuose rinkimuose. Mano laidoje manifestavęs save kaip prezidentą, Vėgėlė ne tik nepateko į antrą turą, bet kas gal dar skaudžiau - pralaimėjo Šimonytei didžiuliu skirtumu. 7.5% punkto yra milžiniškas atotrūkis, kai apklausos rodė, jog galimas fotofinišas ir vos ne kelios paskutinės apylinkės lems, kas palaikys kompaniją Nausėdai antrame ture.

Galima badyti pirštu į Žemaitaitį, kuris a la “nuvogė” balsus, bet būtų neracionalu kalbėti apie tai, kad visi Žemaitaičio balsai automatu būtų keliavę Vėgėlei - būtų jie išsisklaidę ir gal net tokiu atveju Vėgėlė nebūtų turėjęs savojo fotofinišo.

Matyt, apsisupęs save linksinčiais, pritariančiais ir palaižūniškai plojančiais Vėgėlė prarado ryšį su realybe lygindamas save su Vilties prezidentu Lozoraičiu ir nesuprasdamas politinės matematikos, kad prie 100 protesto balsų pridėdamas 100 Karbauskio balsų, tu negausi 200 balsų, o atvirkščiai gali net ir nukentėti.

Kandidatas, kurį a la remia Karbauskis ir Zuokas, kuris yra milijonierius, išaugintas ir išpuoselėtas elito šeimoje, turintis elitinę profesiją ir užėmęs aukštas pareigas teisinėje sistemoje, negali įtikinti “paprasto žmogaus”, kad būtent jis yra antisisteminis kovotojas.

Vėgėlė pralaimėjo ir tada ūmai pavirto besispardančiu bliaunančiu vaiku, kuris dėl negauto žaislo kaltina visus aplinkui. Jau ketvirtadienį buvo aišku, kad bus traukiama neskaidrių rinkimų korta, dabar jau grasinama teisiniais procesais Laisvės TV ir Sienai dėl tyrimo apie Vėgėlės šeimos verslą. Esam jau tai matę ir išgyvenę pralaimėjusio Tomaševskio įtūžį dėl Laisvės TV veiklos, tai išgyvensim ir žmonių advokato pyktį.

Laimėtojas: Žemaitaitis

O didžiausią W raidę rašau prie Žemaitaičio. Padėjus į šoną jo antisemitinę retoriką ir kitus kovos riksmus, reikia pripažinti, kad itin sunkiai dirbdamas jis faktiškai pats vienas susikūrė sau platformą ir partinę mašiną, kuri užsikūrė visoje Lietuvoje išskyrus didžiuosius miestus.

Akmenėje (šiaurės vakarai) jis rinko 11.4, Biržuose (šiaurės rytai) - 11.2, Kelmėje (vidurys ir jo būstinė) - net 20, Kretingoje (vakarai) - 11, Lazdijuose (pietūs) - 11.

Miestuose sekėsi prasčiau - Vilniuje tik 4.6, Kaune ir Klaipėdoje - po 8.6

Esu ir čia rašęs, kad Žemaitaitis labai intensyviai varo - kai po tris kartus per savaitę po keturis kartus per dieną visuose mažiausiuose kaimeliuose susitinki ir kalbiesi su žmonėmis ir darai tai mėnesis po mėnesio, tai negali neduoti rezultatų.

Nenustebčiau, kad kol partijos dabar nerangiai rungsis dėl bilietų į gerai apmokamus darbus Europarlamente, Žemaitaičio “Nemuno aušra” priėmusi strateginį sprendimą nedalyvauti EP pyrago dalybose, galės save pozicionuoti kaip dar didesnius paprastų žmonių gynėjus ir dar labiau išplėsti savo elektoratą rajonuose prieš Seimo rinkimus.

Beveik neabejoju, kad Žemaitaitis turės savo parlamentinę frakciją ir gali būti, kad tiek nemažą, jog taptų rimtu žaidėju ir gal net vadinamuoju “kingmakeriu” formuojant naują valdančiąją koaliciją.

Pralaimėtojai: Šimonytė ir konservatoriai

“Ievutė padarė viską, ką galėjo” ir Šimonytė pasiekė savo Pyro pergalę - ji pateko į antrą turą ir tuo pačiu sužinojo dvi nemalonias naujienas:

* Kad antrame ture gaus į skudurus taip smarkiai, kad partijos simpatikams reikės deguonies aparatų, jog atsikvėpuotų. Netgi amžinas optimistas Laurynas Kasčiūnas ruošiasi moraliai sunkioms savaitėms.

* Gauta pirma reali indikacija, kaip jie bus baudžiami rinkimų biuleteniuose, o ne sociologinėse apklausose. Jeigu prieš penkerius metus Šimonytė pirmajame ture surinko 440K balsų, tai dabar tik 280K - minus 160 tūkstančių. Čia yra kaina, kurią konservatoriai moka už visą savo super sudėtingą kadenciją ir padarytas klaidas.

Konservatorių strategams dabar pagrindinė dilema - kaip nedalyvauti antrojo turo kampanijoje ir nedeginti partinių pinigų neparodant, kad tu nedalyvauji antrojo turo kampanijoje ir taip dar labiau nenuviliant savo ištikimojo elektorato.

Rezultatas ir po jo seksiantis ritualinis Ingridos sutriuškinimas dar kartą patvirtina mano nuomonę, kad TSLKD padarė milžinišką strateginę klaidą nesugebėjusi įtikinti Šimonytės, jog nebereikia antrą kartą bristi į tą pačią upę, ir neišstačiusi Monikos Navickienės.

Nes a) Navickienė, ko gero, būtų surinkusi šiek tiek daugiau balsų, b) net ir žiūrint į tą patį balsų skaičių, išėjimas į antrą turą tokio rango rinkimuose debiutuojančiai politikei būtų triumfas ir antro turo kampaniją ji galėtų vykdyti atsipalaidavusi ir jau orientuodamasi į Seimo rinkimus.

Laimėtojas: Gitanas Nausėda

Čia kaip ir žemai kabantis obuolys. Prezidentas rinkimų naktį buvo atsipalaidavęs, gal tik keliose vietose nepaslėpė lengvo susierzinimo, kad dar reikės kažką daryti antrajame ture, bet jis pusantro karto pagerino savo rezultatą lyginant su pirmuoju turu prieš penkerius metus.

Iš abiejų pusių dvi pirmosios Lietuvos damos - Diana ir Vilija, pagrindiniai partinių reitingų lyderiai socialdemokratai atnašauja tau prie kojų. Dar bus proga pakankinti narzano nuvargintus konservatorius, kai Vyriausybė grąžins įgaliojimus ir bus galima juos paspardyti nors ir keliems mėnesiams netvirtinant jų siūlomų ministrų, o potencialiai kita Vyriausybė bus daug lengviau sukalbamesnė ir užsienio reikalų ministru tikrai nebus Landsbergis. Bent jau dabar taip atrodo.

Ne gyvenimas, o avietė.

Pralaimėtojai: Žalimas ir Laisvės partija

Visa Dainiaus Žalimo kūno kalba vakar naktį spinduliavo didžiulį nusivylimą, kurio jis net nebandė smarkiai slėpti po pareiginiais “padarėm viską, ką galėjom” ar “kitą kartą rinkėjai nebalsuos strategiškai”

Rašydamas Kronikas pernai metų pabaigoje aš prognozavau gan stiprų dešiniųjų balsų lūžį tarp Šimonytės ir Žalimo ir skaičiavau, kad Šimonytė gaus 240K balsų, o Žalimas - 140K.

Šimonytę beveik pataikiau, o Žalimas gavo tik 50K balsų. Laisviečiai mėgina guostis, kad tai tik dėl strateginio balsavimo ir paskutinę savaitę prieš rinkimus labai garsiai skambėjusių balsų - “jei balsuoji už Žalimą, vadinasi balsuoji už Vėgėlę”.

Gal ir taip, bet man labiau panašu į egzistencinę Laisvės partijos krizę ir Žalimas kol kas neatrodo kaip lyderis, kuris gali ištempti ją bent jau iki minimalių apčiuopiamų rezultatų.

Nepamirškime, kad kituose rinkimuose į dešiniųjų balsų balių įsijungs dar ant atsarginių suolelio sėdėjęs ir pinigėlius taupęs Liberalų sąjūdis su daug stipresniu lyderiu - Viktorija Čmilyte-Nielsen ir mažiau radikalumo nei siūlo Laisvės partija. Čia irgi dar viena problema Žalimui ir laisviečiams - norint išsiskirti reikia dar daugiau radikalumo, bet panašu, kad memai su degančiais vaikais jau nebeveikia.

Laimėtojai: Stiprus provakarietiškas blokas

Žvelgdami iš makro pusės galime būti daug ramesni - valstybei pavojus negręsia, populistai, radikalai ir prokremliški politikai atsimušė į savo stiklines lubas. 70% balsuojančių žmonių tvirtai pasisako už mūsų provakarietišką ir proeuropinę liberaliąją demokratiją, mūsų narystę NATO, ES ir paramą Ukrainai.

Ir netgi tų 30% likusių procentų tikrai negalėčiau pavadinti taip, kaip įsibėgėjęs vakar pavadino Saulius Skvernelis Laisvės TV transliacijoje - “penktąja kolona”. Tai kad tu nemėgsti konservatorių ar randi užtarėją vieninteliame politike, kuris išklauso tavo bėdų, tikrai nedaro tavęs valstybės priešu.

Tad čia kol kas galime jaustis optimistiškai. Slovakijos ar Vengrijos scenarijus dar kol kas negręsia.

Pralaimėtojai: Karbauskis ir Skvernelis

Jie išsiskyrė kaip jūroje laivai ir vienas kitam negaili karčių žodžių, bet ant šitų rinkimų nuolaužų supasi abudu. Skvernelis turėtų būti gal šiek tiek mažiau nusivylęs, nes tikrai negalėjo tikėtis, jog iš niekur ištrauktas Jeglinskas surinks kokius 6-7 procentus ir pasieks partijos reitingų lygį. Bet skambutis vis tiek rimtas - kiek ištikimi yra “Vardan Lietuvos” rinkėjai, jeigu jie vieningai nusisuko nuo partijos lyderio pasiūlyto kandidato.

Karbauskio situacija gerokai sunkesnė. Jis pamėgino posūkyje išmušti Šimonytę, bet kartu su savo naujuoju draugu Vėgėle į krūmus išskrido pats.

Daliai LVŽS rinkėjų nepatiko, kaip buvo pasielgta su pakankamai populiariu partijoje Veryga, daliai netiko ir pats Vėgėlė, o ir Vėgėlės kraitis, kurio tikėjosi Karbauskis, pasirodė daug mažesnis. 2024 Vėgėlė tikrai ne 2016 metų Skvernelis, ant visuotinės adoracijos po Graužinienės pasiuntimo ant trijų raidžių užskridęs į premjero postą.

Irgi jau rašiau, kad tolimesni Karbauskio ir Vėgėlės meilės romano viražai bus labai komplikuoti. Ir jie komplikavosi jau dabar. Vėgėlė dabar eis į dykumą ir galvos, ką daryti toliau. Paprastu Seimo nariu jis, aišku, nenorės būti, tačiau ir pirmasis LVŽS sąrašo numeris gali tapti užnuodyta taure. Tai nepatiks nei Vėgėlės - nes kaip pažiūrėsi oligarchinis Karbauskis yra sistemos dalis, nei Karbauskio rinkėjams - nes Akela jau vieną kartą nepataikė.

Dar gūdesnes dūmas abiejų partijų lyderiai dūmos žvelgdami į Žemaitaitį ir “Nemuno aušrą”. Jie patyrė pralaimėjimus, EP rezultatai irgi gali būti nestebuklingi, o reikės iš kažkur rasti energijos kautis ir neutralizuoti kaip bulių įsibėgėjusį Žemaitaitį antraip Seimo rinkimuose abudu jie gali likti be taip trokštamos valdžios arba su labai nedideliu jos kąsneliu.

Laimėtojas: Laisvės TV

Čia gal labiau dėl lygaus laimėtojų skaičiaus ir posakio “kas pakels šuniui uodegą, jeigu ne jis pats”, bet šitie rinkimai buvo itin sėkmingi Laisvės TV. Apskritai rinkiminiai metai yra mūsų “duona ir druska”, bet beveik visi skaičiai buvo rekordiniai - rinkimų nakties transliaciją vienu metu stebėjo 34 000 žmonių, tai geriausias mūsų rezultatas. Palyginimui - didžiųjų portalų rengtas rinkimų nakties transliacijas per Youtube stebėjo 400 ir 600 žmonių vienu metu. Taip, žinoma, dar kažkiek žiūrėjo per jų pačių platformas, bet skirtumai vis tiek milžiniški.

Vieni pirmųjų įsijungėm ir paskutiniai išsijungėm, dar spėję sugauti Žemaitaitį, kuris jau ruošėsi švęsti valgydamas McDonaldso burgerius.

Ir kiti skaičiai yra įspūdingi: per pirmas 10 valandų Youtube suskaičiavo jau 227 000 mūsų rinkiminės nakties peržiūrų, manau, kad bendrai jų susidarys apie 350K.

Mano diskusiją su Vėgele jau peržiūrėjo 208 000 žmonių, o rinkiminius Laisvės TV debatus - 159 000.

Manau, kad šie rekordai kris spalio mėnesį, nes planuojame itin intensyvią ir įdomią Seimo rinkimų nušvietimo kampaniją.

Vaitkaus fenomenas

Atsigavus po pirmo šoko - WTF, prorusiškas kandidatas surinko 7.3%, Vilniuje net 8,7%, o Visaginą ir Šalčininkus laimėjo su 38% ir 40% - supranti, kad neįvyko nieko ypatingo ir jokio fenomeno nėra.

Vaitkus manifestavosi į drumzlinoje rusijos informacinio lauko pelkėje gyvenančius rinkėjus, kurie vis dar yra nelaimingi, nepatenkinti ir žino, kad “prie ruso buvo geriau”.

Mūsų politinėje sistemoje visada buvo šito rinkėjų segmento riterių. Labiausiai jų viltis įkūnijo Tomaševskis, kuris 2019 metais Šalčininkus laimėjo dar stipriau - 62% balsų, Visaginą laimėjo su 30%, o Vilniuje rinko 5.6%, pridėkim dar 2%, kuriuos kartu Vilniuje gavo Puidokas su Puteikiu ir turime labai panašų rezultatą.

Apakintas tokios “sėkmės” Vaitkus gali svaigti apie savo partijos kūrimą, kuri “sustabdys beprotybę”, bet labiau tikėtina, kad patį Vaitkų Seimo rinkimuose sustabdys ir į trasą tikrai grįšiantis Tomaševskis su savo LLRA ir Puidoko Krikščioniškosios demokratijos partija, Krikščionių sąjunga ir Gražulio “Tauta ir teisingumas”. O dar yra ir kalėjime vargstančio Kandroto “Mes-Lietuva”. Kuo daugiau partijų susigrūs prie šito protesto balsų dubens, tuo smagiau bus žiūrėti, kaip jie ėda vienas kitą.

Ir pabaigai paties neįdomiausių 2024 metų Prezidento rinkimų antrojo turo prognozė. Jeigu 2019 metais Nausėda laimėjo prieš Šimonytę 65-33, tai dabar pergalė bus 71-28.

Lauksime didesnės intrigos po penkerių metų, kai einančio pareigas prezidento nebeliks ir vartai bus atviri visiems.

Andrius Tapinas is a reader-supported publication. To receive new posts and support my work, consider becoming a free or paid subscriber.



This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit tapinas.substack.com/subscribe

Show More
Rate

Join Podchaser to...

  • Rate podcasts and episodes
  • Follow podcasts and creators
  • Create podcast and episode lists
  • & much more

Episode Tags

Do you host or manage this podcast?
Claim and edit this page to your liking.
,

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features