Podchaser Logo
Home
EP 208: Iva Brkić, Keramika & Gallery1250° - Pojačalo podcast

EP 208: Iva Brkić, Keramika & Gallery1250° - Pojačalo podcast

Released Sunday, 26th March 2023
Good episode? Give it some love!
EP 208: Iva Brkić, Keramika & Gallery1250° - Pojačalo podcast

EP 208: Iva Brkić, Keramika & Gallery1250° - Pojačalo podcast

EP 208: Iva Brkić, Keramika & Gallery1250° - Pojačalo podcast

EP 208: Iva Brkić, Keramika & Gallery1250° - Pojačalo podcast

Sunday, 26th March 2023
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

"Naučila sam da kažem - Ne, hvala."

Gošća Ivana Minića u 208. epizodi podkasta Pojačalo je Iva Brkić. Neobičano-obična umetnica, najpoznatija po neobično-običnom predmetu: Šoljica, za kafu ili čaj. Mada je od detinjstva želela da postane veterinar, Iva je tokom školovanja izrazila ljubav prema predmetima likovne kulture i matematike. Poreklom iz porodice matematičara, mislila je da će i prirodni tok njene karijere biti Matematička gimnazija.

Ipak, ono što je u u prvu ruku izgledalo kao manje prirodno, a zapravo nije, objašnjava nam Iva, bio je njen prelazak iz Matematičke gimnazije na Akademiju primeljenih umetnosti. Mada se prvobitno spremala za restauraciju, jedan od profesor prepoznao je njen talenat i uputio je na druge nastavnike i keramički atelje, gde je udahnula prvu glinenu prašinu i zauvek se zaljubila. Godine provedene na fakultetu Iva opisuje kao prelepe godine provedene u radu, učenju istraživanju i druženju sa kolegama. Tokom studija prvi put izlaže na nekoj međunarodnoj izložbi, i od tada se trudi da ode na barem dve manifestacije godišnje. Priča nam kako je isprva radila od kuće i imala svoj mali atelje u stanu na 17. spratu, a zatim je sa drugarima osnovala “Galeriju 1250” i otvorila radnju u Čumićevom sokačetu. Iva je prepoznatljiva po šoljicama sa pozlatom, neobičnog oblika, veselih boja i razigranih motiva.

“Galerija 1250” u Čumićevom sokačetu i dan danas radi, a Iva nam priča sa kakvim se sve problemima susretala tokom 10 godina postojanja galerije. Ono što je važan deo ove priče, a to nećete naći ni na jednom drugom podkastu, jeste priča o biznisu u umetnosti. To je nešto čemu vas niko ne uči na fakultetu. Iva je uspela da pronađe balans i pomiri umetnosti preduzetništvo, što je veština koju nesebično deli sa vama u ovom podkastu.

Teme u podkastu:- Uvod i predstavljanje- Kad porastem biću- Iskustvo u matematičkoj gimnaziji- Pripreme za faks- Kakav je utisak ostavio fakultet- Proces građenja svoje karijere- Kako je Ivu ljubav prema keramici naučila o biznisu- Kako je Iva našla svoj stil- Kreativni proces- Bitni momenti u karijeri - Da li i dalje postoji ambicija prema ovom zanatu

Podržite nas na BuyMeACoffee: https://bit.ly/3uSBmoa

Pročitajte transkript ove epizode: http://bit.ly/3LRr7Ma

Posetite naš sajt i prijavite se na našu mailing listu: http://bit.ly/2LUKSBG

Prijavite se na naš YouTube kanal: http://bit.ly/2Rgnu7o

Pratite Pojačalo na društvenim mrežama:Facebook: http://bit.ly/2FfwqCR Twitter: http://bit.ly/2CVZoGr Instagram: http://bit.ly/2RzGHjN

Show More
Rate

Join Podchaser to...

  • Rate podcasts and episodes
  • Follow podcasts and creators
  • Create podcast and episode lists
  • & much more

Episode Tags

Do you host or manage this podcast?
Claim and edit this page to your liking.
,

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features