Podchaser Logo
Home
5 korakov do boljše organiziranosti!

5 korakov do boljše organiziranosti!

Released Friday, 23rd February 2018
Good episode? Give it some love!
5 korakov do boljše organiziranosti!

5 korakov do boljše organiziranosti!

5 korakov do boljše organiziranosti!

5 korakov do boljše organiziranosti!

Friday, 23rd February 2018
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

Sedim na vlaku in odhajam v Ljubljano. Danes bom ponovno sedela v predavalnici na filozofski fakulteti, ter pridno poslušala profesorico, ki bo predavala o psihosocialnih odnosih v šoli. Po enem letu se spet vračam nazaj na študij psihologije, z željo, da čimprej zaključim svoj formalni proces izobraževanja. Pa ne zato, ker mi kot študentki psihologije ni bilo z rožicam postlano, ampak preposto zato, ker mi sistem izobraževanja ne omogoča živeti tam, kjer bi si trenutno najbolj želela. Ampak, tako pač je. Življenje je tako, da nas sooča z ovirami in preprekami, saj se tako učimo in osebnostno razvijamo.

Danes bi želela izpostaviti pomembnost naše organiziranosti. Za to sem poskrbela že pred začetkom novega študijskega semestra, saj se zavedam, da je stres velikokrat produkt naše raztresenosti in zgubljenosti.  Ah, priznajte si, da ste prav zagotovo veliko bolj pomirjeni takrat, ko imate združene stvari, ki spadajo skupaj. No, vsaj zame je to odličen občutek, saj tako točno vem kje moram iskati določeno stvar ali kako najdem tisto,  kar moram nujno postoriti.  Tako me ne skrbi, da bi kaj pozabila ali pa si po pomoti splanirala dve stvari ob isti uri. Poleg tega zaspim veliko bolj brezskrbno, ker vem kaj mi bo prinesel naslednji dan. Točno vem, kdaj bom imela čas za učenje, zabavo in potovanje.

Organizirani ljudje so tudi veliko bolj delovno učinkoviti, kar je povsem logično. Popolnoma se lahko posvetijo delu in ob tem ne skrbijo, da bi pozabili nekaj, kar jim je malenkost prej sporočil mimoidoči. Mentalno energijo, ki bi jo porabili za zapomnitev opravil, porabijo za delo.  Imajo ta občutek kontrole nad svojim življenjem in s tem več energije za delovanje.

Res pa je, da je potreba po organiziranosti odvisna od človeka do človeka. Obstajajo tudi tisti, ki imajo radi občutek spontanosti in nepredvidljivosti. Določenim ljudem se planiranje in pisanje svojega urnika zdi preveč rigidno delovanje. Prav zato je seveda povsem vaša odločitev kaj vam najbolj ustreza. Predvsem umetniškim dušam lahko vzpostavljanje reda škodi in zavira njihovo ustvarjalnost. Na vas je, da poskusite kakšen način vam najbolj koristi in kateri vas pripelje do največje produktivnosti.

image

Spodaj sem z vami delila 5 načinov za vzpostavljanje reda v svojem življenju. Mogoče vse to opravljate tudi sami, ali pa vas morda navdihnem, da poskusite in vidite, če vam kaj od tega priraste k srcu. Zapomnite si, da se nihče še ni rodil z željo po organiziranosti, ampak je to pridobil kasneje v življenju. In tako se lahko tudi vi naučite omenjeno spretnost in začnete z uporabo različnih sodobnih tehnologij, ki vam bodo pripomogla k temu.  Predvsem pa je pomembno, da stvari ohranjate kar se da enostavne. Z organiziranostjo si ne želimo naložiti še več dela, ampak stremimo k temu, da si olajšamo življenje. To je bistvo. Pri tem moramo vseeno ostati fleksibilni in ne izgubiti živce takrat, ko stvari ne bodo šle po planu, ki smo si ga zamislili.

 

Uporabljam GOOGLE KOLEDAR 
Ga že poznate? Spodaj na sliki lahko vidite kako pregledno je urejen moj mesec februar v tej super aplikaciji.  Fino se mi zdi, da imam narejen urnik, kjer lahko enostavno vizualiziram svoj potek meseca, tedna ali dneva in ga ne potrebujem hraniti v svojem spominu. Tako lahko zelo preposto vidim, kdaj se mi obveznosti  prekrivajo in kdaj si lahko privoščim čas zase in blžnje.  Pri tem se mi zdi pomembno, da začnete uporabljati barve, saj se boste z njimi znašli veliko lažje. Spodaj lahko najdete moj način barvne legende, ki se ga posložujem v google koledarju in planerju.

Ena fina stvar je tudi ta, da lahko ustvarite več različnih koledarjev. In tako lahko oblikujete vaš javni koladar, ki ga delite s svojim sošolci ali sodelavci ter tako veliko lažje najdete skupen čas, ki ga morate nameniti skupnim projektom.

image

 

V PLANER zapisujem svoje dnevne SEZNAME OPRAVIL
Pri tem se moramo zavedati pomembnosti postavljanja prioritet. Hkrati pa se moramo dobro spoznati in se tako naučiti razpolagati z našo mentalno energijo. Glede prioritet je najboljše, da opravila s seznama rapozredite po pomembnostih. Lahko jih kar oštevilčite z določeno barvo, kjer naj število 1 predstavlja opravilo, ki je najbolj pomembno, medtem ko naj največje število predstavlja opravilo, ki ga lahko v skrajnem primeru preložite na jutri. Glede mentalne energije pa si izberete drugo barvo in razmislite, katera opravila bodo od vas zahtevala največ mentalne energije (pozornosti, koncentracije, časa itd.). Ponovno jih oštevilčite na enak način. Ko to uredite, je najboljše, da se najprej lotite opravila, ki je za vas najpomembnejši in zahteva največ vaše mentalne energije. Najkasneje pa se lotite tistega, ki ni preveč pomemben in bo zahteval največ vaše mentalne energije.

image

UPORABNIŠKA IMENA IN GESLA  hranim na enem mestu. 
Tega sem se začela posluževati šele pred kakšnim letom dni. Pred tem se mi je ob napisu “Prijavi se” kar zameglilo, saj sem vedela, da bom ponovno morala čez celoten postopek procesa “Ali ste pozabili svoje geslo?”. Tako sem izgubljala dragocene minute svojega dneva, dokler se nisem končno lotila in vsa svoja gesla zapisala na točno določeno mesto.

 

Vmesne zapiske, opazke ali ideje hranim v aplikaciji REMINDERS.
Uporabljam jo kot beležko za hranjenje vseh koristnih in  vmesnih  informacij, ki jih slišim, vidim ali opazim tekom dneva. Tukaj zabeležim stvari takrat, ko nimam dovolj časa za odpiranje planerja ali google koledarja. Poleg vsega pa aplikacijo uporabljam za različne vrste seznamov:

  • Pomembno
  • Trgovina
  • Ideje za pripravljanje obrokov
  • Zdravi zajtrki
  • Kraji, ki jih moraš obiskati
  • Knjige, ki jih moraš prebrati,
  • Filmi, serije in dokumentarci
  • Ideje za darila
  • Lepe misli
  • Ideje za svoj blog

 

POŠTNI NABIRALNIK  ohranjam urejen. 
Nepomembno pošto brišem, medtem ko za ostalo pošto uporabljam kategorije: Blog; Osebno; Splošno zanimivo; Plačila, Potovanja, Psihologija (študij in delo), Registracija in gesla, Zdravniški pregledi; Stvari, ki jih še moram postoriti. V zadnjo kategorijo pospravim vse, kar se navezuje na določeno delo v prihodnosti in katero ne smem pozabiti. Ob tem seveda uporabljam tudi barve.

Upam, da sem vam z zapisanimi predlogi pripomogla k večji organiziranosti. Zelo bom vesela vaše povratne informacije in hkrati vaših predlogov, kako vi poskrbite za večjo organiziranost svojega življenja.

~Tukaj se lahko naročite na tedenske novičke ~
~ Predlogi za nadaljno branje: Koristne učne strategije in Kako se znebimo odlašanja na jutri? ~

Pozdravček,
Saša

The post 5 korakov do boljše organiziranosti! appeared first on Psihologija za navdih.

Show More

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features