Podchaser Logo
Home
EP526 - Интуицията и съдията [Vox Nihili със Стоян Ставру]

EP526 - Интуицията и съдията [Vox Nihili със Стоян Ставру]

Released Wednesday, 24th April 2024
Good episode? Give it some love!
EP526 - Интуицията и съдията [Vox Nihili със Стоян Ставру]

EP526 - Интуицията и съдията [Vox Nihili със Стоян Ставру]

EP526 - Интуицията и съдията [Vox Nihili със Стоян Ставру]

EP526 - Интуицията и съдията [Vox Nihili със Стоян Ставру]

Wednesday, 24th April 2024
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

Любомир Бабуров, Мадлен Елчинова и Стоян Ставру обсъждат:- Трябва ли да медитираме, за да получим достъп до нашата интуиция?- Защо интуицията не трябва да бъде част от инструментариума на съдията?- Мъжете имат ли интуиция?- Може ли да дадем дефиниция на интуицията?- Къде се изгубва интуицията между Кант („трансцеденталния идеализъм на пространството“) и Бегсон („вътрешния смисъл на оригинала“)?- Свързана ли е интуицията с опита?- Що за философия е експерименталната философия?- Каква е разликата между интуицията и надеждната способност?- Има и разлика между „лоша“ и „добра“ интуиция?- Кога знанието преди разсъдъка не е пред-раз-съдък?- Може ли един съдия да „говори“ от името на закона?- Какво е разликата между перфектната и неперфектната епистемология?- Виновен ли е дебелият мъж?- Консистентен ли е Любо?

Разговорът беше всичко друго, но не и интуитивен. Защото, оказа се, имаме различни интуиции за интуицията. Различията ни не се заличиха, когато започнахме да говорим и осмисляме интуициите си за интуицията. Макар и да бяхме чули, че „подсъзнанието може всичко“, оказа се, че в това можене се включват и някои доста неприятни грешки. Сред нарастващото объркване все пак разграничихме рационалните от „суровите“ интуиции, като разгледахме връзката им с житейския опит и предразсъдъците. Основен акцент е отношението на правото към интуициите на съдията и различните стратегии, които могат да бъдат възприети от хората, натоварени със специалния епистемен дълг и носещи отговорността да кажат като последен авторитет какво гласи Законът. :)

===За госта:Мадлен Ангелова-Елчинова (https://elchinova.weebly.com/) е главен асистент в катедра „Философия“ на ФФ на СУ „Св. Климент Охридски“ (2021) и председател на Българското общество за аналитична философия (БОАФ) (2023). Защитава докторантурата си в катедра в СУ „Св. Климент Охридски“ с дисертация на тема „Теория на познанието в българската философия на XX век“ (2020). От 2023, Мадлен е технически редактор на BalkanJournalofPhilosophy и редактор на Годишник на специалност „Философия“. Изследователските ѝ интереси са свързани с епистемология, философия на възприятията и метафилософия. В момента работи върху анализ на връзката между възприятия и убеждения, като се надява да предложи аргумент в полза на директния реализъм по отношения на възприятията, както и нов, натурализиран възглед за формирането на убежденията. По настоящем, Мадлен е и стипендиант към ЦАИ и разработва проект върху директния реализъм по отношение на възприятието.

===Епизодът е част от серията Vox Nihili, която реализираме с "Предизвикай правото!" и в която изследваме пресечните точки на науката и технологиите с етиката и правото.

Допълнителни бележки към епизода: ratio.bg/podcast/526/

Гледайте и на видео: https://youtu.be/WAyv5aoYcts

Ако това, което правим, ви харесва, вижте как можете да подкрепите Ratio тук: ratio.bg/support/

Show More
Rate

Join Podchaser to...

  • Rate podcasts and episodes
  • Follow podcasts and creators
  • Create podcast and episode lists
  • & much more

Episode Tags

Do you host or manage this podcast?
Claim and edit this page to your liking.
,

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features