Podchaser Logo
Home
087 - Nema veze, živa sam

087 - Nema veze, živa sam

Released Wednesday, 9th February 2022
Good episode? Give it some love!
087 - Nema veze, živa sam

087 - Nema veze, živa sam

087 - Nema veze, živa sam

087 - Nema veze, živa sam

Wednesday, 9th February 2022
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

Ovu epizodu podkasta Reaguj! posvetile smo važnoj temi koja je poslednjih nedelja aktuelna u medijima. Govorimo o tome kakav je tretman trudnica i porodilja u Srbiji, ali i kako je pandemija koronavirusa uticala na to.

Aleksandra Bilinović imala je prirodni porođaj početkom novembra prošle godine, a u bolnici je provela tri dana. U bolnicu je ušla dan pred porođaj, a kako ona kaže, generalno je zadovoljna uslovima u kojima se porađala. Aleksandra za podkast Reaguj! objašnjava kakve mere su bile na snazi na porodiljskom odeljenju.

“Mere su bile takve da nije bilo poseta, morala sam da pazim da uvek imam masku na licu i da ne budem u velikom kontaktu, znači da budem odvojena od crvene zone, da se ne šećkam po bolnici. Što se tiče pravila za dolazak na porođaj, pre nego što te sprovedu na odeljenje vrše testiranje, ukoliko si negativan ideš u zelenu, a ukoliko si pozitivan u crvenu zonu. Nakon toga, sve ide regularno kao i pre korone, osim što nema poseta i moraju da se nose maske. Bebu sam videla odmah nakon porođaja i zajedno sa mnom je sprovedena u sobu, tako da sam sve vreme bila sa njom u sobi. Partner nije mogao da dođe da je vidi, jedino je mogao da dođe po nas kada smo izlazili iz bolnice”, priča Aleksandra Bilinović.

Eleonida Kopilović se porodila u septembru 2020. godine, a za razliku od Aleksandre, imala je carski rez i u bolnici je provela sedam dana. Za uslove kaže da su bili korektni, za lekare da su bili odlični, a što se babica tiče - kako koja, neke su bile pažljive, a druge - nezainteresovane.

Statistika pokazuje da tretman pacijentkinja u porodilištima u Srbiji nije na zavidnom nivou. Centar za mame je već skoro godinu dana deo jednog velikog istraživanja koje vodi Pedijatrijski institut iz Trsta i koji se bavi procenom nege u porodilištima u čitavom svetu, odnosno u evropskom regionu Svetske zdravstvene organizacije. U ovom projektu učestvuje 19 zemalja, a prvi rezultati objavljeni su na osnovu istraživanja u 12 država. Centar za mame je na ovom projektu partner za Srbiju. Kako objašnjava Jovana Ružičić iz ove organizacije, dosadašnji rezultati pokazali su da je u svih 12 posmatranih zemalja urušen kvalitet nege i brige o porodiljama.

“Rezultati za Srbiju, nažalost, nisu baš sjajni. Nemamo slično istraživanje pre pandemije, ali ono što znamo iz našeg iskustva je da je veliki problem odnos prema porodiljama. I sada su mame u ovom istraživanju rekle da nisu bile zadovoljne tim aspektom, od toga da se nisu osećale kao da imaju aktivnu ulogu u svom porođaju, do toga da se često nisu pitale šta se pred njima dešava. Broj žena koje nisu dobile lekove za ublažavanje bolova tokom porođaja je 46,2%. Dakle, skoro polovina žena u Srbiji tokom pandemije nije mogla da primi epiduralnu anesteziju, dok je taj broj samo 4,6% u Francuskoj”, objašnjava sagovornica podkasta Reaguj!

Kada je reč o zaštiti prava porodilja i pacenijata i pacijentkinja uopšte, razgovarale smo sa advokatskom pripravnicom u kancelariji Beljanski Angelinom Ilić. Ona objašnjava da je neophodno da su pacijenti i pacijentkinje upoznati sa svojim pravima.

“Mislim da je u ovakvim situacijama najvažnije da pacijent bude upoznat sa sledećim: prvo, koja su moja prava, drugo - kako mogu da ih zaštitim, i na kraju, kome mogu da se obratim radi njihove zaštite. Mnogobrojna prava su zagarantovana našim Zakonom o pravima pacijenta, dakle, ona su sveobuhvatno regulisana. To su sada pravo na dostupnost zdravstvene zaštite, na informacije, na preventivne mere, na obaveštenja…”, kaže Angelina Ilić.

Na podkastu rade: Sanja Đorđević, Sanja Kosović, Irena Čučković i Iva Gajić.

Show More

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features