Podchaser Logo
Home
Ce înseamnă retragerea armatei israeliene din sudul Fâșiei Gaza?

Ce înseamnă retragerea armatei israeliene din sudul Fâșiei Gaza?

Released Monday, 8th April 2024
Good episode? Give it some love!
Ce înseamnă retragerea armatei israeliene din sudul Fâșiei Gaza?

Ce înseamnă retragerea armatei israeliene din sudul Fâșiei Gaza?

Ce înseamnă retragerea armatei israeliene din sudul Fâșiei Gaza?

Ce înseamnă retragerea armatei israeliene din sudul Fâșiei Gaza?

Monday, 8th April 2024
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

Armata israeliană susține că și-a retras majoritatea trupelor din sudul Fâșiei Gaza. Presa internațională analizează motivele acestei decizii, în timp ce noi negocieri pentru un armistițiu urmează să înceapă la Cairo.

După cum notează Courrier International, decizia vine la șase luni de la atacurile comise de Hamas pe 7 octombrie, în timpul cărora aproximativ 1.200 de civili au fost uciși și care au marcat începutul războiului mortal al Israelului în Fâșia Gaza. De partea palestiniană, peste 33.000 de oameni au murit în conflict până în prezent, majoritatea femei și copii.

De ce această retragere? Potrivit explicațiilor ziarului israelian Ha'aretz, armata israeliană și-a justificat decizia invocând „epuizarea forțelor de informații și de luptă din regiune, negând ideea că aceasta ar fi consecința unei decizii americane”. De la moartea a șapte lucrători umanitari într-un atac israelian, despre care Netanyahu a recunoscut că a fost urmarea unei „erori grave”, Statele Unite și-au înăsprit tonul față de Israel, la fel ca multe alte țări occidentale.

Al Jazeera consideră că în prezent este „dificil de știut” ce ar putea însemna această retragere, în ceea ce privește o posibilă ofensivă terestră în orașul Rafah, „despre care Israelul spune că este o amenințare de mult timp și este un pas necesar pentru „eliminarea” Hamas.

Întrucât civilii strămutați la Rafah au acum posibilitatea de a ajunge în orașul Khan Younis, decizia ar putea fi o alegere tactică, analizează experții, care văd ”o operațiune la sol în Rafah pentru a distruge brigăzile Hamas rămase.”

L'Express precizează că anunțul armatei a fost făcut în ziua în care o nouă rundă de negocieri indirecte între Hamas și Israel prin mediatori internaționali - Statele Unite ale Americii, Qatar, Egipt – a fost prevăzută la Cairo, după apelurile urgente ale președintelui american Joe Biden pentru găsirea unui acord.

BBC observă însă că după șase luni de război, nu există niciun semn imediat că acesta se va încheia. Benjamin Netanyahu a evitat orice detalii despre modul în care Gaza va fi guvernată odată ce acest război se va termina, cu excepția faptului că a insistat că Israelul trebuie să dețină controlul - cu alte cuvinte, o ocupație.

El a respins propunerea Americii de a înlocui trupele israeliene cu o forță din partea Autorității Palestiniene, care administrează părți din Cisiordania.

Iar The Wall Street Journal relatează că, potrivit mediatorilor arabi implicați în negocieri, Israelul este dispus să permită întoarcerea în nordul Gazei a aproximativ 2.000 de persoane pe zi, în principal femei și copii.

Maximum 60.000 de palestinieni s-ar putea întoarce acasă conform unei propuneri acceptabile pentru Israel, dar asta ar exclude în mare parte bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 50 de ani”.

Show More
Rate

Join Podchaser to...

  • Rate podcasts and episodes
  • Follow podcasts and creators
  • Create podcast and episode lists
  • & much more

Episode Tags

Do you host or manage this podcast?
Claim and edit this page to your liking.
,

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features