Podchaser Logo
Home
O nouă eră se deschide pentru politicienii israelieni

O nouă eră se deschide pentru politicienii israelieni

Released Wednesday, 22nd May 2024
Good episode? Give it some love!
O nouă eră se deschide pentru politicienii israelieni

O nouă eră se deschide pentru politicienii israelieni

O nouă eră se deschide pentru politicienii israelieni

O nouă eră se deschide pentru politicienii israelieni

Wednesday, 22nd May 2024
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

Biroul Procurorului Curții Penale Internaționale (CPI) a cerut mandate de arestare pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu și pentru ministrul Apărării Yoav Gallant, precum și pentru trei lideri Hamas. Presa internațională are opinii diverse cu privite la acțiunea Curții, iar aliații Israelului se confruntă cu o dilemă. 

Pentru The Spectator, mandatul este nedrept:

Președintele sirian Bashar Assad, a cărui luptă pentru a rămâne la putere a dus la moartea a sute de mii de civili, inclusiv prin folosirea armelor chimice, nu a primit niciun mandat. Liderul iranian Ayatollahul Khamenei, a cărui țară a vizat în mod violent femeile și dizidenții, încălcând drepturile omului și care sponsorizează terorismul internațional, nu a primit nici el. De asemenea, este curios că ICC a avut nevoie de șapte luni de la atacul oribil al Hamas pentru a-i amenința liderii cu mandate de arestare. Abordarea selectivă a instanței ridică îngrijorări că instanța ar putea să nu fie atât de echitabilă și imparțială pe cât ar trebui să fie și, prin urmare, să nu fie adecvată scopului.” 

Potrivit Neue Zürcher Zeitung, Curtea va provoca destulă vâlvă cu mandatele de arestare împotriva lui Netanyahu, Gallant și liderilor Hamas, dar nu va reuși să-și atingă obiectivele legale, pentru că este complet nerealist că aceștia vor fi extrădați. Ceea ce va realiza ICC, totuși, este întărirea politică a acelor forțe din Israel care se află în spatele represiunii din Gaza, precum și a dușmanilor antisemiți ai Israelului. ... O organizație internațională cu greu s-ar putea comporta mai absurd.” 

La Stampa este de părere că ”ar fi dramatic pentru credibilitatea dreptului internațional umanitar – și pentru sistemul juridic internațional – dacă angajamentul luat de state ar fi acum ignorat, sau chiar s-ar transforma într-o acuzație de insensibilitate politică sau părtinire adusă procurorului și judecătorilor. În trecut, Curtea a fost acuzată că se concentrează doar asupra Africii și a numeroși conducători africani. Activitatea de investigație și concluziile procurorului arată că aceste acuzații de părtinire și discriminare au fost nefondate. ... ICC judecă indivizi, nu state.”

Süddeutsche Zeitung consideră că ”modul în care aliații occidentali, inclusiv SUA, s-au distanțat în mod clar de guvernul de la Ierusalim a încurajat, fără îndoială, Haga să intervină. Acum lumea va deveni un loc foarte mic pentru Netanyahu și ministrul său al apărării, cu amenințarea arestării dacă vor călători în Europa, de exemplu. Celor din Hamas nu le-ar păsa câtuși de puțin. Statutul lor de paria nu poate deveni mai rău decât este deja. Dar o nouă eră se deschide pentru politicienii israelieni”. (Sursa: Eurotopics)

Germania se confruntă cu o dilemă serioasă”, crede Die Welt. 

”Țara este parte la Statutul de la Roma, tratatul din spatele Curții Penale, pe care l-a semnat și – spre deosebire de Statele Unite – l-a ratificat. Dar este și unul dintre principalii aliați ai statului evreu, al cărui „drept de a se apăra” continuă să-l afirme de la atacul comis la 7 octombrie 2023”. (Sursa: Courrier International).

Show More
Rate

Join Podchaser to...

  • Rate podcasts and episodes
  • Follow podcasts and creators
  • Create podcast and episode lists
  • & much more

Episode Tags

Do you host or manage this podcast?
Claim and edit this page to your liking.
,

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features