Podchaser Logo
Home
Lebedele negre de sub fereastra lui Marcel Ciolacu (Europa Liberă)

Lebedele negre de sub fereastra lui Marcel Ciolacu (Europa Liberă)

Released Tuesday, 30th April 2024
Good episode? Give it some love!
Lebedele negre de sub fereastra lui Marcel Ciolacu (Europa Liberă)

Lebedele negre de sub fereastra lui Marcel Ciolacu (Europa Liberă)

Lebedele negre de sub fereastra lui Marcel Ciolacu (Europa Liberă)

Lebedele negre de sub fereastra lui Marcel Ciolacu (Europa Liberă)

Tuesday, 30th April 2024
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

„Atacați-l pe Nicușor Dan, PNL nu ia 20% în București”. Strategia PNL pentru Capitală / Calculele liberalilor pentru județe (HotNews.ro) - Ministerul Justiției și Parchetul General ascund nota de plată a escapadei Gorghiu - Florența în Brazilia. Costurile, pe surse (SpotMedia) - România, o țară cu 12 clase. De ce nu ne place să învățăm (Adevărul) - ”1 Mai muncitoresc”: Partea din PIB care-i revine muncii, prin comparație cu statele UE. Problema productivității (CursDeGuvernare) - Sărbătorile 2 în 1 îi supără pe hotelieri (Ziarul Financiar)

Analiză | Lebedele negre de sub fereastra lui Marcel Ciolacu (Europa Liberă)

Eșecul experimentului candidatului unic la București este o lovitură în primul rând pentru Marcel Ciolacu, dar afectează și planurile Alianței PSD-PNL pentru următoarele alegeri. Mesajul este unul prost pentru construcția pe care se miza pentru alegerile din toamnă. Deja se vorbește de candidați separați la prezidențiale.

Până atunci însă Marcel Ciolacu este într-o situație dezagreabilă, el fiind cel care s-a opus prin toate mijloacele desemnării Gabrielei Firea drept candidat la PMB.

Ciolacu, bun de plată indiferent de rezultatul Gabrielei Firea. 

Dacă pierde, Firea a putea spune că i-a fost refuzată candidatura, a fost propus Cătălin Cîrstoiu, apoi retras, iar Piedone nu a putut fi convins să se retragă. În concluzie: Ciolacu este vinovat de pierderea Capitalei.

Din informațiile Europei Libere, puternica grupare Paul Stănescu deja face atmosferă în sensul acesta.

Însă, dacă Gabriela Firea va câștiga alegerile pentru Capitală, va fi pe cai mari și, cu ajutorul aceleiași grupări Stănescu, va submina autoritatea lui Ciolacu în partid.

Firea ar putea deveni un adversar la scenă deschisă al acestuia, o aspirantă la candidatura pentru prezidențiale și șefia PSD.

 

„Atacați-l pe Nicușor Dan, PNL nu ia 20% în București”. Strategia PNL pentru Capitală / Calculele liberalilor pentru județe (HotNews.ro)

Cu patruzeci de zile înainte de alegerile locale și europarlamentare, liberalii recunosc că Sebastian Burduja este un „candidat de sacrificiu”, dar sunt „foarte optimiști” în privința votului politic la nivel național, peste 25%. Ultimele sondaje din Modrogan arată și o creștere a partidului condus de Diana Șoșoacă și o diminuare a procentelor AUR.

Aruncat pe ultima sută de metri în campania pentru București, Sebastian Burduja „are șanse foarte mici să facă măcar scorul PNL în București”, este poziția mai multor lideri liberali chestionați de Hotnews.ro. Liderul organizației din Capitală are însă două misiuni: să îl atace pe Nicușor Dan în perioada următoare și să obțină cel puțin 15% din voturile exprimate.

 

Ministerul Justiției și Parchetul General ascund nota de plată a escapadei Gorghiu - Florența în Brazilia. Costurile, pe surse (SpotMedia)

Surse din MJ spun că nimeni nu are deocamdată curajul să-și asume o minciună într-un răspuns oficial, iar costurile reale ale distracției din Brazilia sunt cam mari pentru a nu stârni un scandal. Așa că lucrarea a tot fost returnată, poate, poate se găsește cineva să mai taie din cifre. 

Sursele diplomatice spun ca a fost o cazare într-un club de lux, cu prețuri pe măsură, Palácio Tangará Sao Paulo. Sursele SpotMedia.ro spun că doar biletele de avion ar fi costat 13 mii de lei/persoană.

Dacă tragem linie, ministrul Justiției și procurorul general pleacă împreună într-o vizită aproape secretă în Brazilia, cu o agendă nepublică și refuză să dea detalii despre costurile din bani publici ale acestei deplasări. Ministerul Justiției este unul dintre cele căruia bugetul nu îi ajunge până la finalul anului.

 

România, o țară cu 12 clase. De ce nu ne place să învățăm (Adevărul)

Doar 17,4% dintre români se pot lăuda că au terminat o facultate, aratǎ un raport Eurostat, care plaseazǎ România pe ultimul loc în Europa la numǎrul de absolvenți de studii superioare. Suntem, practic, o țară cu 12 clase unde meseria de șofer este cea mai căutatǎ. Experții în educație spun cǎ este un fenomen național cu consecințe grave şi profunde, cauzat de sistemul nereformat de învǎtǎmânt şi de dorința de a face bani rapid.

Pe larg, în Adevărul.

 

”1 Mai muncitoresc”: Partea din PIB care-i revine muncii, prin comparație cu statele UE. Problema productivității (CursDeGuvernare)

Compensarea salariaților români pentru munca depusă a urcat în 2023 la 11 euro/oră, însă ne plasează încă pe penultimul loc în Uniunea Europeană, după Bulgaria (9,3 euro/lună).

Compensarea salariaţilor este definită ca remunerarea totală, ca sumă brută în bani sau în beneficii (bunuri, servicii etc.) plătibile pentru munca depusă, la care se adaugă contribuţiile sociale ale angajatorului.

CursDeGuvernare remarcă diferențe foarte mari față de economiile europene dezvoltate, de aproape unu la trei în raport cu Italia şi cam unu la patru faţă de Franţa şi Germania. Explicaţiile constau în productivitatea mai scăzută a muncii.

 

Sărbătorile 2 în 1 îi supără pe hotelieri: „Sunt mai puţine rezervări, turistul de 1 Mai este diferit de cel de Paşte“ (Ziarul Financiar)

Data de 1 mai reprezintă simbolic startul sezonului de vară, astfel că în fiecare an staţiunile de la la malul mării, în special Mamaia şi Vama Veche, sunt pline de turişti în jurul acestei date. Rezervările din acest an, când vacanţa de 1 mai este cumulată cu sărbătorile pascale, nu reuşesc să depăşească nivelul anului trecut. „Oaspeţii care vin de 1 Mai vin pentru distracţie. De Paşti vin familiile cu copii”. Integral în ZF.

Show More
Rate

Join Podchaser to...

  • Rate podcasts and episodes
  • Follow podcasts and creators
  • Create podcast and episode lists
  • & much more

Episode Tags

Do you host or manage this podcast?
Claim and edit this page to your liking.
,

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features