Podchaser Logo
Home
Podcast SM: Na munici do děl máme STV Group, říká poslanec Růžička

Podcast SM: Na munici do děl máme STV Group, říká poslanec Růžička

Released Wednesday, 21st July 2021
Good episode? Give it some love!
Podcast SM: Na munici do děl máme STV Group, říká poslanec Růžička

Podcast SM: Na munici do děl máme STV Group, říká poslanec Růžička

Podcast SM: Na munici do děl máme STV Group, říká poslanec Růžička

Podcast SM: Na munici do děl máme STV Group, říká poslanec Růžička

Wednesday, 21st July 2021
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

Naše pozvání přijal poslanec sněmovního výboru pro obranu a výboru pro bezpečnost Pavel Růžička (ANO), také podvýborů pro Hasičský záchranný sbor nebo válečné veterány. Sám je veteránem misí v Kosovu a v Iráku, v armádě strávil 21 let. Mluvili jsme nejen o armádě, resp. její modernizaci a problematických akvizicích, ale také o zbraňové legislativě, protože to je téma, kterému se Pavel Růžička věnuje velmi intenzívně, a které díky přijetí úpravy LZPS opět do jisté míry rezonuje veřejným prostorem.   

Ministerstvu obrany zbývají v podstatě dva poslední měsíce do voleb na to, aby dotáhlo do zdárného konce nákup jednak samohybných děl CAESAR z Francie, jednak protiletadlových kompletů SPYDER z Izraele. V obou případech probíhají složitá jednání, a pro akvizici francouzských děl je zásadním tématem otázka domácí české výroby munice, nechce-li se Česká republika a její armáda dostat do závislosti na zahraničním dodavateli.   

"Usnesení výboru pro obranu bylo zcela jednoznačné. Jako Česká republika trváme na tom, aby děla Caesar využívala českou munici. My tady máme skvělý podnik STV Group, který vyrábí munici do celého světa, a byla by ostuda, kdyby naše výzbroj používala úplně jinou munici," říká v podcastu poslanec Růžička. Pokud jde o nárůst pořizovací ceny u obou akvizic, lze jej do jisté míry vysvětlit obecně vyšší cenou vstupů oproti době, kdy byla stanovena hodnota zakázek. Další otázkou ovšem podle poslance je, co přesně armáda u obou systémů naspecifikovala za požadavky.   

Ministerstvo obrany mělo po celé volební období podporu výboru pro obranu. Jeho rozpočet rostl a dnes je prakticky dvojnásobný oproti roku 2013. Pavel Růžička říká, že k omezení jeho nárůstu by musela přistoupit v dané situaci i opozice. Důležité je, aby se armáda dokázala přizpůsobovat a mít v záloze "plán B". Čímž jsme se dostali k tendru na pásová bojová vozidla pěchoty, u kterého je již jisté, že do voleb neskončí, jeho možným alternativám, a kromě dalšího také k roli státního podniku VOP CZ v něm. Pavel Růžička si vůči němu servítky nebere: "Zachránit VOP tím, že bude integrátorem a od výrobce koupí věc za stovku a za pět set ji prodá ministerstvu, aby byla zisková, to je postavené na hlavu. Takový podnik nepotřebujeme. Máme tady civilní podniky, které se zbrojní výrobou zabývají na úplně jiné úrovni než VOP v posledních letech a u nich bych si dokázal představit roli integrátora, který to umí zprocesovat. U VOP ne."  

Posledním tématem byla otázka stažení koaličních jednotek z Afghánistánu. Pavel Růžička sdílí postoj prezidenta Zemana, že jde o předčasný krok, který bude mít následky i svou cenu. Dvacet let se dařilo terorismu v Afghánistánu a z Afghánistánu do světa se šířícímu terorismu čelit, nyní se "zvedla stavidla". Ve schopnost nebo ochotu domácích pravidelných ozbrojených složek udržet v zemi civilizovaný režim Pavel Růžička s odkazem na iráckou zkušenost příliš nevěří. Je vůbec podle něj otázkou, jestli z pravidelné armády něco po odchodu spojeneckých sil zůstane.

Show More

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features