Podchaser Logo
Home
Intellektualisering

Intellektualisering

Released Sunday, 6th June 2021
Good episode? Give it some love!
Intellektualisering

Intellektualisering

Intellektualisering

Intellektualisering

Sunday, 6th June 2021
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

Noen ganger lager vi forklaringer på episoder som ikke stemmer overens med virkeligheten, men selv om forklaringene er virkelighetsfjerne, virker de følelsesmessig avlastende. Vi oppgir sannheten for å beholde følelsesmessig balanse i øyeblikket, og det kalles rasjonalisering.

Rasjonalisering er et psykisk forsvar som gjerne dukker opp når vi har handlet på motiver vi nødig vil erkjenne. Angsten og skammen dempes ved å tilsløre ”sannheten” i en mer akseptabel forklaring. Intellektualisering er et forsvar som ligner, men defineres på en litt annen måte. Ved intellektualisering håndterer personen følelsesmessige konflikter og stressfaktorer ved overdreven bruk av abstrakt tenkning for å unngå urovekkende følelser. Det er filosofen som tar deg med til en annen planet for å unngå de følelsene som trekker oss ned på jorda eller for nær i relasjonen. Dette er altså to spesifikke forsvarsmekanismer som er ganske utbredt, og dersom vi forstår dem, kan vi kjenne de igjen både hos oss selv og andre.

Vil du dykke ned i menneskets psykiske forsvar, kan du begynne med episode 62 på podcasten SinnSyn: https://shows.acast.com/sinnsyn/episodes/5b9e7f18f1badce55455ddb9

Show More

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features