Podchaser Logo
Home
Τα Βιβλία του ΘΑΛΗ

Τα Βιβλία του ΘΑΛΗ

Released Thursday, 28th July 2022
Good episode? Give it some love!
Τα Βιβλία του ΘΑΛΗ

Τα Βιβλία του ΘΑΛΗ

Τα Βιβλία του ΘΑΛΗ

Τα Βιβλία του ΘΑΛΗ

Thursday, 28th July 2022
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

Θέλεις να δεις ένα μαγικό κόλπο με αριθμούς; με είχε ρωτήσει ο παππούς μου βλέποντάς με να πατάω τα πλήκτρα λίγο πολύ στην τύχη. Καθόμουν στο δωμάτιό του, μαγεμένος με το δώρο μου, έστω και αν δεν ήξερα ακριβώς τι να το κάνω.


Ο Ράβι Καπούρ, ο αφηγητής του βιβλίου «Ο Μαθηματικός και ο Δικαστής» (εκδόσεις Αλεξάνδρεια – μετάφραση Τεύκρος Μιχαηλίδης), θυμάται με νοσταλγία τα παιδικά του χρόνια, την εποχή που ο παππούς του, ο μαθηματικός Βιτζέι Σαχνί, τού είχε κάνει δώρο μία αριθμομηχανή. Οι συγγραφείς του βιβλίου, ο μαθηματικός από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ Guarav Suri και ο δημοσιογράφος και μαθηματικός από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Hartsosh Singh Bal, συνέθεσαν μια ιστορία στην οποία η επιστήμη και η αναζήτηση της αλήθειας συναντούν με πολλούς τρόπους τη μυθοπλασία.


Η αριθμομηχανή, αυτό το δώρο της παιδικής ηλικίας του αφηγητή, σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας περιπέτειας, η οποία δε συνδέεται μόνο με τη ζωή του κεντρικού ήρωα αλλά και με τα όρια της ανθρώπινης γνώσης. Στο βιβλίο, η μυθοπλασία, μαζί με ιστορικές αναφορές σε πραγματικά γεγονότα, δεδομένα που σχετίζονται με την εξέλιξη των μαθηματικών (από τις Μη Ευκλείδειες Γεωμετρίες έως τις αναζητήσεις του Αϊνστάιν) και ποικίλες φιλοσοφικές ιδέες, ισχυροποιείται από την ύπαρξη στέρεων και αληθινών χαρακτήρων, απολύτως εναρμονισμένων με το περιεχόμενο και την ιδιομορφία της ιστορίας που αφηγούνται οι συγγραφείς.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Show More

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features