Podchaser Logo
Home
De oma's van Toko Bandung

De oma's van Toko Bandung

Released Saturday, 2nd September 2023
Good episode? Give it some love!
De oma's van Toko Bandung

De oma's van Toko Bandung

De oma's van Toko Bandung

De oma's van Toko Bandung

Saturday, 2nd September 2023
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

Elsbeth Vernout is een van de drijvende krachten achter Riboet Verhalenkunst, een collectief van kunstenaars met Indische en Molukse roots. Ze werkt als theatermaakster en is opgegroeid met Nederlands èn Indisch eten. Voor deze podcast is ze op zoek gegaan naar de mooiste verhalen achter de Indische en Indonesische toko’s in Amsterdam.

In de derde aflevering van Toko Mokum spreekt Elsbeth met de Indonesische Diana Wauran, sinds een jaar de nieuwe eigenaresse van de legendarische Toko Bandung. Ook Ellis Spiekerman komt aan het woord, een honderdjarige klant die al ruim zestig jaar in de toko komt.

Toko Bandung bestaat sinds 1963 en is een van de grootste en oudste Indonesische toko’s in Amsterdam, gevestigd aan de Pieter Calandlaan in Amsterdam-West (stadsdeel Osdorp).

De toko heeft een aantal verschillende eigenaren gehad en een deel van de recepten stamt nog uit de prille begintijd. De klanten van boven de 90 jaar, die al tientallen jaren in Toko Bandung komen, zijn niet zeldzaam. Diana Wauran, de huidige eigenaresse, komt uit Menado en heeft ook de Menadonese keuken geïntroduceerd in de toko. Het is keihard werken, zes dagen in de week, maar ze is trots op de lange geschiedenis van Toko Bandung. Diana koestert de ‘oma’s’, zoals zij ze noemt, die de toko nog steeds trouw bezoeken.

De jingle van Toko Mokum is gemaakt door zangeres, componiste en actrice Suzanne Mateysen. De technische eindmontage is in handen van Wessel Sambros / Sambros Media. De podcast Toko Mokum hoort bij de gelijknamige expositie in het Amsterdam Museum aan de Amstel, gerealiseerd in samenwerking met het Amsterdam Museum binnen het project Collecting The City #3, nog tot en met 7 januari te zien op hun tijdelijke locatie aan de Amstel 51.
Meer weten over Riboet Verhalenkunst? Bezoek de website of volg Riboet via Instagram en Facebook.

Show More

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features