Uit de Ivoren Toren Podcast Image

Uit de Ivoren Toren

Good podcast? Give it some love!
Reviews
Creators
Lists
Welke keuzes hebben we in de energietransitie? Is de circulaire economie een oplossing voor alle duurzaamheidsproblemen? Hoe kunnen we ons voorbereiden op klimaatverandering? Luister naar onze podcast Uit de Ivoren Toren om meer te weten komen over deze maatschappelijke onderwerpen. Wij plukken wetenschappers uit de Ivoren Toren om het te hebben over allerlei duurzaamheidsthema’s.Luister naar de podcast van de universiteiten Leiden, Delft en Erasmus en help wetenschappers uit de Ivoren Toren!

Creators

We don't know anything about the creators of this podcast yet. You can add them yourself so they can be credited for this and other podcasts.

Recent Episodes

Bollengif: angel uit de discussie?
“Bollengif in babyluiers”, luidt de titel van een Zembla aflevering van afgelopen april, een aflevering die was gemaakt naar aanleiding van een wetenschappelijk onderzoeksrapport naar bestrijdingsmiddelen rondom de bollenvelden.  De tulpen zijn inmiddels weer gerooid, maar het debat bloeit: aan de ene kant staan boze en bezorgde bewoners en journalisten, aan de andere kant de kwekers - die zelf ook met de handen in het haar zitten. Waarom zijn de bestrijdingsmiddelen bij de bollenstreek zo’n groot probleem? En weten we eigenlijk wel wat de gevolgen zijn van “bollengif in bayluiers?”. In deze aflevering halen we de  angel uit de discussie met hoogleraar Peter van Bodegom. Fragmenten in deze aflevering:https://www.omroepwest.nl/nieuws/3774525/Omwonenden-van-bollenvelden-meer-blootgesteld-aan-gif-dan-gedacht https://zembla.bnnvara.nl/nieuws/bollengif-in-babyluiers 
Kritieke Materialen: een sterk staaltje
Onze wereld bestaat uit allerlei verschillende materialen die de bouwstenen vormen van ons bestaan.Het is een complexe wereld die steeds complexer wordt. Waren we in het stenen tijdperk nog blij met wat stenen, tegenwoordig bestaat alleen ons mobiel telefoontje al uit ongeveer 100 verschillende soorten materialen. In de circulaire economie gaat het over hoe wij omgaan met deze materialen. Daarom duiken wij in deze aflevering in de materialen zelf. We hebben het over de materialen waar jij misschien nog helemaal niet bij stilstaat, maar waar jij en wij allemaal helemaal afhankelijk van zijn: namelijk de kritieke materialen.De beste reisgids op het gebied van materialen is de materiaalkundige Erik Offerman. We kijken door zijn ogen naar deze wereld om zo beter te begrijpen wat er moet gebeuren om in de toekomst ook nog mobieltjes te kunnen produceren en windmolens te bouwen. We ontleden het materiaal staal om zo te begrijpen welke kritieke materialen hierin zitten en wat we kunnen doen om materialen circulair te maken. 
Urban mining: van hot naar hier
“Het grootste probleem is niet dat de grondstoffen opraken, maar dat de leefbaarheid verdwijnt. Want wat hebben we aan een leven op aarde zonder leven?”Industrieel ecoloog dr. Benjamin Sprecher legt uit welke dynamieken er achter Urban Mining schuilen. Want waarom is Urban Mining nu opeens zo’n hot topic en wat hebben geopolitiek machtsstructuren hiermee te maken? Is het tekort aan grondstoffen wel zo’n groot probleem of hebben we te maken met grotere probleem die ons dwingen onze steden zelf als mijn te gaan zien? Waarom slepen we nog steeds met grondstoffen van hot naar her en houden we ze niet gewoon hier, in onze eigen steden? Luister naar aflevering 6 “Urban Mining: van hot naar hier.”Fragmenten die in deze aflevering:Tegenlicht VPRO: https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2014-2015/vuil-goud.html Promofilmpje Urban Mining is Hot VPRO: https://youtu.be/dOWDCejTtS4Computer recycling West Africa style - BBC News: https://youtu.be/JXDrIvShZKU  
Reviews
This podcast hasn't been reviewed yet. You can add a review to show others what you thought.

Mentioned In These Lists

There are no lists that include "Uit de Ivoren Toren". You can add this podcast to a new or existing list.
Rate Podcast
Podcast Details
Started
Mar 12th, 2019
Latest Episode
Jul 11th, 2019
Release Period
Monthly
No. of Episodes
8
Avg. Episode Length
20 minutes
Explicit
No

Podcast Tags

Do you host or manage this podcast?
Claim and edit this page to your liking.
Are we missing an episode or update?
Use this to check the RSS feed immediately.