Podchaser Logo
Home
Elsk dit tøj - undgå tøjspild

Elsk dit tøj - undgå tøjspild

Released Monday, 17th April 2023
Good episode? Give it some love!
Elsk dit tøj - undgå tøjspild

Elsk dit tøj - undgå tøjspild

Elsk dit tøj - undgå tøjspild

Elsk dit tøj - undgå tøjspild

Monday, 17th April 2023
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

Velkommen til fjerde episode af podcasten ”Vi gør det sammen”, hvor det handler om danskernes tøjadfærd – og hvordan vi kan mindske vores tøjspild. Og om begrebet tøjskam! En skam, mange kan føle, når det går op for os, hvor meget af vores garderobe, der er inaktiv og ikke bliver brugt. Ikke alene er det spild af tøj, men også af dyrebare ressourcer. Vidste du fx, at CO2 aftrykket fra produktion af tekstiler er større end udledningen fra fly og skibstrafik?Undervejs vil du møde to eksperter. Vibeke Myrtue Jensen, politisk rådgiver i Forbrugerrådet Tænk, der deler ud af sin viden om danskernes tøjadfærd og har friske tal med fra en helt ny undersøgelse fra projekt ”Sammen mod tøjspild”, der blev lanceret af Forbrugerrådet Tænk i februar 2023.  Vibeke kommer også med sine bedste anbefalinger til at mindske tøjspild.Den anden ekspert i studiet er Nina Bendixen, klimajournalist og tidligere TV-meteorolog. Hun har hjertet dybt involveret i klima- og biodiversitetskampen og kommer ind på nogle af de udfordringer, vi står med sammen. Samtidig kommer hun med forslag til, hvad vi hver især kan gøre.Ja, så er der Lene Zschau fra verdensmålsgruppen ”Tøjaktivisterne” i Rudersdal Kommune. Lene brænder for at lære kommunens borgere at sy, lappe og vedligeholde deres tøj, så tøjet kan leve meget længere. Hun har stået bag flere workshops på Birkerød Bibliotek og mødes jævnligt med andre tøjaktivister, som har en mission om at lære en masse børn og unge at sy og reparere tøjet. Her er et par udvalgte citater fra de medvirkende: ”Der er simpelthen børn, især i byer, der stadig ikke ved, hvor guleroden kommer fra. Om den vokser på et træ, en busk eller nede i jorden, fordi de kun kender den fra supermarkedet.”Nina Bendixen.”Vi skal skabe en ny tøjkultur, som handler om at købe færre stykker tøj og tøj af en højere kvalitet. Vi anbefaler ikke, at man stopper med at købe tøj, men vi vejleder til et smartere tøjforbrug, der har en mindre belastning. Det handler om at købe tøj, som man bliver meget glad for og derfor bruger i længere tid og passer bedre på.”Vibeke Myrtue Jensen.

”Før jeg kom med i gruppen, vidste jeg ikke, hvilket kæmpe miljø-og CO2 aftryk, der kommer fra produktion af tøj, men det gør jeg nu! Projektet ”Tøjet længe leve – Stop Tøjspild”, som er skabt i samarbejde med Birkerød Bibliotek har netop fået fondspenge, så vi kan komme endnu bredere ud med vores budskab. Det er bare så vigtigt.”Lene Zshau.

Rigtig god lyttelyst og del gerne podcast med alle dem, du kender. 

🌱

Syv tips til at undgå tøjspild

  1. Det mest bæredygtige er at bruge det tøj, som du allerede har i skabet.
  2. Giv det tøj videre, som du ikke bruger mere.
  3. Plej, vedligehold og reparer dit tøj. Du kan fx få hjælp fra en skrædder eller Repair Cafe. 
  4. Køb nyt yndlingstøj. Tøj, som du vil bruge mange gange, passe på og nyder at have på.
  5. Sorter tøjet. Når du ikke bruger det mere, kan det enten bruges af andre, genanvendes til klude el. isolering, og hvis det er beskidt, skal det til affald.
  6. Lån og lej evt. dit tøj – og byt med andre. Bytter du dit brugte tøj med andre, er du med til at give tøjet en længere levetid.
  7. Køb genbrugstøj, men med omtanke. Bare fordi det er second-hand, er det ikke bæredygtigt, hvis du kun bruger det få gange eller køber store mængder. Show notes:

Inspiration og facts om tøjforbrug fra Forbrugerrådet Tænk:

Tøjpyramiden: https://taenk.dk/det-kaemper-vi-for/stop-toejspildAnalyser og anbefalinger: https://taenk.dk/det-kaemper-vi-for/sammen-mod-toejspild

Link til god og inspirerende artikel: https://taenk.dk/forbrugerliv/baeredygtighed/toej-saadan-faar-du-et-mere-baeredygtigt-forbrug

Show More

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features