Podchaser Logo
Home
Niets over ons, zonder ons

Niets over ons, zonder ons

Released Thursday, 14th April 2022
Good episode? Give it some love!
Niets over ons, zonder ons

Niets over ons, zonder ons

Niets over ons, zonder ons

Niets over ons, zonder ons

Thursday, 14th April 2022
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

In Nederland wonen ruim 2 miljoen mensen met een beperking. Ze zijn bijvoorbeeld slechtziend, blind of doof, hebben een lichamelijke of verstandelijke beperking of psychische problemen. En voor al deze mensen geldt natuurlijk dat ze recht hebben om mee te doen in de samenleving, maar dat is lang niet altijd goed mogelijk.

Sinds 2016 geldt het VN-verdrag handicap in Nederland. Het doel van dit verdrag is dat de positie van mensen met een beperking verbetert.Het verdrag heeft internationaal vastgelegd dat landen zich moeten om de positie van mensen met een beperking te verbeteren. Het Verdrag is helder over de grondbeginselen. Het staat o.a. voor:- Volledige en daadwerkelijke participatie in, en opname in de samenleving;- Non-discriminatie van mensen met een handicap

Dit geldt op alle terreinen van het leven: werk en onderwijs, cultuur, sport en vrije tijd, wonen en vervoer. Om hieraan handen en voeten te geven is in 2018 het landelijke programma Onbeperkt Meedoen! gestart. En lokaal geven gemeenten hieraan invulling door lokale inclusieagenda’s. Een belangrijk onderdeel van het VN-verdrag is ook dat overheden “nauw overleg plegen met personen met een handicap en hen betrekken”.

In deze aflevering van Zaaigoed, kijken we kijken we naar de impact van het VN-verdrag op rijk en gemeenten. We zitten inmiddels ruim vijf jaar na de ratificatie van het verdrag en dus maken we de balans op en kijken wat er nog meer zou moeten gebeuren. We kijken naar het belang van het inzetten van ervaringsdeskundigen. En we kijken ook heel expliciet naar de gedachteverandering die onder het verdrag ligt, omdat het ook gaat over op een andere manier kijken naar handicap en toegankelijkheid.

Je hoort Otwin van Dijk, burgemeester van de gemeente Oude IJsselstreek. Hij is voormalig Tweede Kamerlid en was in die hoedanigheid betrokken bij de ratificatie van het VN-verdrag. Daarnaast hoor je Xandra Koster. Zij is van Niets Over Ons Zonder Ons, het adviespunt ervaringsdeskundigheid. En je hoort Wendy Bindels van de gemeente Stein, de gemeente die het afgelopen jaar de prijs voor de meest toegankelijke gemeente van Nederland won.

Show More
Rate

Join Podchaser to...

  • Rate podcasts and episodes
  • Follow podcasts and creators
  • Create podcast and episode lists
  • & much more

Episode Tags

Do you host or manage this podcast?
Claim and edit this page to your liking.
,

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features