Podchaser Logo
Home
11 iulie ar putea deveni Ziua Comemorării Genocidului de la Srebrenica

11 iulie ar putea deveni Ziua Comemorării Genocidului de la Srebrenica

Released Tuesday, 7th May 2024
Good episode? Give it some love!
11 iulie ar putea deveni Ziua Comemorării Genocidului de la Srebrenica

11 iulie ar putea deveni Ziua Comemorării Genocidului de la Srebrenica

11 iulie ar putea deveni Ziua Comemorării Genocidului de la Srebrenica

11 iulie ar putea deveni Ziua Comemorării Genocidului de la Srebrenica

Tuesday, 7th May 2024
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

Serbia este țara din Fosta Iugoslavie unde libertatea presei este la cel mai scăzut nivel, arată datele celui mai recent raport al organizației Reporteri Fără Frontiere. Jurnaliștii sunt în pericol deoarece atacurile împotriva lor vin de la cei mai înalți oficiali ai statului. Între timp, președintele Bosniei și Herzegovina mulțumește omologului german pentru sprijinul în depunerea la ONU a unei rezoluții de comemorare a zilei de 11 iulie, drept Ziua Genocidului de la Srebrenica.

Revista presei Europa Plus:

Libertatea presei în Serbia este la cel mai scăzut nivel de la lansarea Indexului Global al Libertății Presei în 2002, a decarat Pavol Szalai, șeful biroului Reporteri fără Frontiere UE-Balcani,  citat de danas.rs.  Serbia este acum penultima în zona UE-Balcani în ceea ce privește libertatea presei și rămâne ultima dintre țările din fosta Iugoslavie, a subliniat Szalai.

Potrivit acestuia, pentru prima dată, Serbia a trecut de la statutul „problematic” în zona țărilor în care situația libertății presei este „dificilă”.

Szalai afirmă că achitarea, anul acesta, a celor acuzați de uciderea jurnalistului Slavko Ćuruvija în aprilie 1999 reprezintă o înrăutățire semnificativă a situației în domeniul juridic.

În Serbia, țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, jurnaliștii sunt expuși amenințărilor alimentate de atacurile politice comise de cei mai înalți reprezentanți ai guvernului.

În plus, libertatea presei este îngreunată de impunitatea pentru crimele comise împotriva jurnaliştilor. Reglementarea mass-media s-a îmbunătăţit, dar nu suficient și permite difuzarea propagandei ruse, mai constată Reporteri fără Frontiere.

Președintele Bosniei mulțumește omologului german pentru sprijin în lupta contra discursului urii

Președintele Bosniei și Herțegovinei, Denis Bećirović, aflat în vizită în Germania, a mulțumit omologului său, Frank-Walter Steinmeier, pentru sprijinul în lupta împotriva negării genocidului, a discursului urii și a glorificării crimelor de război comise în Bosnia și Herțegovina, transmite Europa Liberă, secțiunea în limba bosniacă.

Germania este una dintre țările care a inițiat adoptarea Rezoluției privind Genocidul de la Srebrenica în Adunarea Generală a ONU. Data la care acest punct va fi pe ordinea de zi a Adunării Generale a ONU nu este încă cunoscută.

Propunerea finală a rezoluției de declarare a 11 iulie drept Zi internațională de comemorare a genocidului de la Srebrenica a fost trimisă președintelui Adunării Generale a ONU, Dennis Francis și tuturor misiunilor permanente la ONU, a anunțat ambasadorul BiH la ONU, Zlatko Lagumdžija, pe 2 mai. 

Lipsa de educație crește riscul de obezitate 

Iată un titlu din vijesti.me. Majoritatea cercetărilor au arătat că există o corelație pozitivă între statutul socio-economic al părinților și obezitate în țările în curs de dezvoltare. 

Publicația l-a intervievat pe Pavle Malović de la Facultatea de Sport și Educație Fizică din Nikšić care spune că aceste rezultate vor apărea în cercetările sale pentru teza de doctorat.

În majoritatea gospodăriilor, mamele sunt responsabile pentru alegerea alimentelor și pentru sarcinile legate de gătit. Datele cercetătorului muntenegrean arată că adolescenții ai căror mame au un nivel de educație mediu, au mai puține riscuri să devină obezi față de adolescenții ai căror mame au un nivel de educație de bază.  Cercetările sale au arătat că elevii de liceu din Muntenegru nu sunt obezi, dar în comparație cu cercetările din 2018, prevalența obezității a crescut. 

Cele mai recente date disponibile pe site-ul Organizației Mondiale a Sănătății au arătat că, în 2022, peste 360 ​​de milioane de copii și adolescenți erau supranutriți, în timp ce 160 de milioane dintre ei erau obezi.

 

Au participat la Revista Presei Europa Plus:

Daria MARKOVIĆ - Serbia;

Ilvana HALILOVIĆ - Bosnia și Herțegovina;                                

Mia KRUŽIĆ - Muntenegru

 

Europa Plus este un proiect RFI România realizat în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei                         

Show More

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features