Podchaser Logo
Home
Georgia: Continuă protestele împotriva legii ”agenților străini”

Georgia: Continuă protestele împotriva legii ”agenților străini”

Released Wednesday, 8th May 2024
Good episode? Give it some love!
Georgia: Continuă protestele împotriva legii ”agenților străini”

Georgia: Continuă protestele împotriva legii ”agenților străini”

Georgia: Continuă protestele împotriva legii ”agenților străini”

Georgia: Continuă protestele împotriva legii ”agenților străini”

Wednesday, 8th May 2024
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

Protestele de stradă continuă la Tbilisi și în mai multe alte orașe din Georgia, după ce Parlamentul a aprobat saptamana trecuta în a doua lectură controversatul proiect de lege „a agenților străini”, de inspirație rusească, transmite publicația Georgia Today.

 

Noi proteste sunt programate pe tot parcursul acestei săptămâni la Tbilisi, Zugdidi, Gori, Kutaisi și Borjomi, în contextul sărbătoririi la 9 mai a Zilei Europei.

Președinta țării Bidzina Ivanishvili, a avut recent o reuniune cu ambasadorii țărilor UE în Georgia, în cadrul căreia ea a solicitat intensificarea eforturilor diplomatice de a bloca respectiva lege, inclusiv prin organizarea de vizite ale unor înalți oficiali europeni la Tbilisi pe tot parcursul lunii mai.

”Rugămintea mea este să organizăm cât mai multe vizite la nivel înalt în această perioadă crucială pentru Georgia, până la sfârșitul lunii mai cel puțin, pentru că în iunie va fi mai dificil, din pricina alegerilor europarlamentare”, le-a transmis ambasadorilor șefa statului georgian.

Proiectul de lege prevede ca organizațiile care primesc peste 20% din finanțare din străinătate să fie înregistrate ca agenți străini. Inițiativa vine de la partidul de guvernământ Visul Georgian și seamănă foarte bine cu o lege adoptată în Rusia, care a redus la tăcere vocile opoziției. Președinta țării, aflată în conflict cu guvernul, a promis să se opună prin veto, însă Visul georgian are suficiente voturi pentru a-l depăși. Odată adoptată, legea pune în pericol șansele Georgiei de aderare la UE.

Ucraina: Statut juridic incert pentru ucrainenii din străinătate

Bărbații ucraineni apți de luptă care se află acum în străinătate nu vor fi obligați să revină necondiționat în țară pentru a fi înrolați, a declarat recent Olga Stefanishyna, viceministrul ucrainean integrării europene într-un interviu citat de BBC, secțiunea în limba ucraineană.

Afirmația vine după ce recent guvernul ucrainean a decis încetarea activității serviciilor consulare din străinătate și implicit imposibilitatea prelungirii perioadei de valabilitate a pașapoartelor.

De asemenea, ministerul de externe a anunțat că obținerea de pașapoarte noi nu va putea fi posibilă decât din interiorul Ucrainei, cu excepția pașapoartelor solicitate de persoanele cu dizabilități și de alte categorii de persoane defavorizate care sunt nevoite să părăsească urgent țara.

Olga Stefanishyna a subliniat în interviul citat că statutul juridic al cetățenilor ucraineni aflați în străinătate va fi discutat cu comisarul european pentru afaceri interne și migrațiune, Ilva Johansson, care va efectua o vizită la Kiev în cursul acestei luni.

”Cetățenii ucraineni, indiferent de sex sau vârstă, nu vor fi obligați la nimic... nu vor fi trimiși cu forța înapoi în țară. Dar trebuie să luăm niște decizii care să țină cont de starea de război, pentru că războiul continuă și trebuie să-l câștigăm”, a spus ea.

Libertatea presei continuă să fie o problemă în R Moldova

Accesul la informație, intimidarea presei și sustenabilitatea economică sunt doar câteva dintre provocările cu care s-au confruntat jurnaliștii și instituțiile media din Republica Moldova în ultimul an, reiese din raportul „Memoriul privind libertatea presei”, realizat de reprezentanți ai principalelor organizații mass media din R Moldova și prezentat în data de 3 mai, de Ziua Mondială a Libertății Presei, transmite canalul Jurnal TV.

"Nici în ultimul an nu au lipsit derapajele, în special din partea autorităților regionale, manifestate prin răspunsuri întârziate, ignorarea cererilor jurnaliștilor, ori refuzuri arbitrare motivate ilegal prin necesitatea de a proteja datele cu caracter personal”, se arată în raport

De asemenea, au continuat practicile abuzive și ilegale din partea forțelor separatiste de la Tiraspol în raport cu jurnaliștii, dar și controlul politic asupra furnizorului public regional de servicii media din autonomia găgăuză. Raportul atrage atenția și asupra intimidărilor și amenințărilor la adresa jurnaliștilor, care au continuat și pe parcursul perioadei de referință.

Totodată, sustenabilitatea economică a rămas o provocare pentru instituțiile media. Încercările de diversificare a surselor de finanțare prin abonamente, publicitate, contribuții private sau prin colectarea donațiilor de la cititori nu sunt suficiente deocamdată pentru a asigura independența financiară a celor mai multe redacții.

 

Au contribuit la redactarea Revistei presei Europa Plus:

Nika Tepnadze - Georgia;

Daniil Lohvyn - Ucraina;

Laura Stoica - R Moldova

 

Europa Plus este un proiect RFI România realizat în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

Show More

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features