Podchaser Logo
Home
Admiterea în Schengen sărbătorită de piloți români și bulgari la Balchik

Admiterea în Schengen sărbătorită de piloți români și bulgari la Balchik

Released Monday, 15th April 2024
Good episode? Give it some love!
Admiterea în Schengen sărbătorită de piloți români și bulgari la Balchik

Admiterea în Schengen sărbătorită de piloți români și bulgari la Balchik

Admiterea în Schengen sărbătorită de piloți români și bulgari la Balchik

Admiterea în Schengen sărbătorită de piloți români și bulgari la Balchik

Monday, 15th April 2024
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

Asociația piloților și proprietarilor de avioane mici din Bulgaria și Asociația omoloagă din România (AOPA) au organizat sâmbătă la Aerodromul din Balchik o acțiune festivă dedicată admiterii celor două țări în Spațiul Schengen cu granițele aeriene, transmite agenția națională de presă bulgară BTA.

În cadrul evenimentului 40 de avioane mici din cele două țări au aterizat la Balchik, la malul Mării Negre. O acțiune similară va avea loc în data de 27 aprilie a.c. la aeroportul Tuzla din România, amintește sursa citată.

”Admiterea Bulgariei în Spațiul Schengen cu granițele aeriene reprezintă o șansă foarte bună pentru dezvoltarea Aeroportului din Balchik. Locația aeroportului este excelentă, într-o zonă turistică foarte căutată, în apropiere de foarte multe hoteluri și plaje la Marea Neagră. Aeroportul poate găzdui avioane mici cu greutatea de până la 5,7 tone, dar și elicoptere, care pot depăși această greutate”, a precizat Ivan Dimitriev, directorul Aeroportului din Sofia, care administrează și micul aeroport din Balchik din 2016.

Baza aeriană din Balchik a fost construită în 1941, ca infrastructură militară, iar din 1996 oferă servicii și pentru aviația civilă. Aeroportul dispune de piste modernizate, dar infrastructura adiacentă, cum ar fi hangarul construit în anii 1940, are nevoie de investiții noi, a mai precizat managerul Ivan Dimitriev.

 

Macedonia de Nord: Incendiu la o clădire emblematică din Skopje

Sala Universală, o clădire emblematică din Skopje, construită în 1965 în timpul regimului comunist iugoslav al lui Iosip Broz Tito, a fost parțial distrusă de un puternic incendiu săptămâna trecută, transmite publicația Nova Makedonija.

Edificiul destinat găzduirii de evenimente culturale, cu o sală de spectacole de 1800 de locuri, a fost practic nefolosit după 1991, iar în 2013 a fost declarat ca nepracticabil ca urmare a degradării pronunțate. A fost închis în 2015 pentru lucrări de renovare și modernizare, în cadrul pregătirilor capitalei macedonene pentru evenimentul din 2028, când orașul va fi Capitală Europeană a Culturii.

Biroul Procurorului general al țării a declanșat o anchetă pentru a stabili dacă accidentul a fost un accident sau dacă ”a fost cauzat de un factor uman”.

Potrivit mai multor surse de presă, trei muncitori care se aflau în preajma clădirii la momentul izbucnirii incendiului ar fi fost reținuți de poliție.

Directorul companiei Universal Balkan care se ocupă de renovarea edificiului a declarat că în ziua incendiului nu se lucra și că este posibil ca incendiul să se fi declanșat de la un scurtcircuit, dar nu a exclus nici el posibilitatea implicării ”factorului uman”.

 

Albania: 85 de ani de la invazia fasciștilor italieni

În orașul albanez Durrës  au fost organizate recent acțiuni de comemorare a 85 de ani de la invazia fasciștilor italieni. Reprezentanți ai autorităților locale, foști combatanți și urmași ai acestora s-au reunit la monumentul eroului Mujo Ulqinaku  unde au onorat memoria celor care și-au dat viața pentru libertate, notează site-ul televiziunii albaneze Top Channel.

La eveniment a participat și Silva Ulqinaku , nepoata eroului Mujo Ulqinaku  

La 7 aprilie 1939 forțele albaneze, inferioare numeric și mai prost înarmate, au reușit să respingă primele atacuri ale trupelor fasciste, dar rezistența albaneză a fost zdrobită de tirurile masive ale artileriei invadatorilor. Lupte de gherilă au continuat însă în perioada următoare pe străzile din oraș, reamintește sursa citată.

După război, relațiile dintre cele două țări s-au normalizat, iar astăzi o comunitate importantă de italieni trăiește la Durrës, în timp ce sute de mii de albanezi muncesc în Italia vecină.

 

Au contribuit la redactarea Revistei presei Europa Plus:

Ivanovska Borislava - Bulgaria;

Ivana Panovska - Macedonia de Nord;

Erzen Shushku - Albania   

 

Europa Plus este un proiect RFI România realizat în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei 

Show More

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features